Dromenvanger knutselen

29 januari 2020
Een dromenvanger knutselen van zoutdeeg.

Met deze prachtige dromenvanger boven je bed heb je nooit meer last van nachtmerries, maar alleen nog maar fijne dromen. Een super leuk en simpel knutselproject met kinderen die de dromenvanger kunnen stijlen zoals ze zelf willen; stoer, lief, met veel kleur of juist rustig… Ieder helemaal naar zijn eigen smaak. Dus leg de tafel vol met knutselspullen en ga lekker aan de slag. Ik laat je zien hoe je zo’n dromenvanger knutselen kunt.

Wat heb je nodig?

 • Zoutdeeg, hier vind je het zoutdeeg recept
 • Een grote en een kleine ronde uitsteker of – als je die niet hebt – een grote soepkom en een glas
 • Touw
 • Dikke naald
 • Satéprikker
 • Knutselspullen om de dromenvanger mee te versieren, zoals veren, kwastjes, pompons, strijkkralen, verf etc
‘Lees ook: Leuk voor kids: een wandhanger weven voor aan de muur.’

De dromenvanger knutselen

 • Allereerst maak je de basis van de dromenvanger; de ring van zoutdeeg. Je maakt het zoutdeeg volgens dit zoutdeeg recept. Dat rol je plat, tot ongeveer een 1/2 centimeter dik. En dan steek je er een groot rondje en een klein rondje uit met de uitstekers of je kom en glas.
 • Maak met de satéprikker gaatjes in de rand van de ring en een gaatje voor het touwtje om hem aan op te hangen. Maak een ronde beweging met de prikker, zodat de gaatjes net iets groter worden. Tijdens het bakken worden ze namelijk weer wat smaller en als je ze te klein maakt, kun je je touw er niet meer doorheen rijgen.
 • Bak de zoutdeeg ring hard in de oven op 100 graden. Dat duurt ongeveer 1 à 1,5 uur.
 • Wanneer de ring afgekoeld is, kun je de dromenvanger verder knutselen. Rijg een touwtje door de gaatjes zodat er een spinnenweb ontstaat waarin de dromen ‘gevangen’ kunnen worden. Je kunt de ring eventueel ook eerst verven.
 • Versier de ring verder naar wens; met veertjes, kralen, pompons, strijkkralen etc.
 • Rijg tot slot een touwtje door het bovenste gaatje om je dromenvanger aan op te vangen en dan is hij klaar!
Een dromenvanger knutselen van zoutdeeg.

Hoe werkt een dromenvanger?
Een dromenvanger komt oorspronkelijk van de Ojibweg, een indianenvolk uit Noord-Amerika. Zij geloven dat het zelf maken en ophangen van een dromenvanger boven het bed nachtmerries weg houdt. Ze worden gevangen in het spinnenweb in de ring en daar vastgehouden tot ze ‘s morgens uiteen spatten. De fijne dromen worden ook opgevangen, maar glijden via het web en de veertjes, schelpen of kralen op degene die eronder ligt te slapen. En zo bezorgt de dromenvanger je een plezierige en goede nachtrust.

‘Lees ook: Macramé regenboog hanger maken – Een toffe eyecatcher in de kinderkamer.’

Nog meer leuke knutselideeën

Het is dus super leuk om een dromenvanger te knutselen, zeker voor kinderen die het een beetje spannend vinden in het donker. Mocht jij er ook één gaan maken, dan zou ik het in ieder geval super leuk vinden als je het eindresultaat met mij wil delen. Dat kan bijvoorbeeld door een foto te delen via  Facebook of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Een privé berichtje sturen mag ook!

Op ons blog hebben we ook nog een heleboel andere leuke knutselideeën met zoutdeeg, absoluut de moeite waard om ook even te bekijken. En voor meer leuke knutselideeën kun je hier op ons blog terecht. Vergeet je ook vooral niet te abonneren op ons YouTube kanaal. Want daar publiceren we iedere week een nieuwe creatieve video. En als gratis abonnee mis je dan helemaal niks meer van ons!

Een dromenvanger knutselen van zoutdeeg.
Strijkkralen voorbeelden | De leukste ideeën om te knutselen met strijkkralen
12 Tips voor het inrichten van een betaalbare kinderkamer

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter