Duimelot hoe kom je er van af?

26 oktober 2015

Hij is je beste vriendje in het donker, als je ziek of verdrietig bent, hij laat je nooit alleen. Je kunt met hem kroelen, chillen en heerlijk slapen. De onmisbare duim en BFF van heel wat kindjes. Zelf ben ik ook gezegend met een hartstochtelijke duimelot, Reva. Ze heeft het niet van een vreemde, vroeger was ik zelf ook professioneel duimster. Vanaf het moment dat we Reva op de echofoto’s konden aanschouwen zat er al een duim in. En als ze klein zijn is het cuteness op en top, maar nu de basisschool op de loer ligt is het wel een beetje tijd geworden om afscheid te nemen. Inmiddels sparen Jeroen en ik ook al voor een beugeltje, want duimen doet niet veel goeds met de tandjes.

Het project ‘stop met duimen’ is begonnen en dat is nog best een uitdaging. Hoe krijg je het in vredesnaam voor elkaar om de grootste zoethouder en knuffelvriend van je kind die vastgeplakt zit aan het lichaam de deur te wijzen? Dit zijn onze pogingen geweest en helaas nog met minimaal effect. Uiteraard houden we stug vol en duimen we dat er snel resultaat geboekt wordt.

1. Duimen doe je toch alleen in je bedje?
Op die manier wordt de relatie niet meteen drastisch beëindigd als er nog wel in bed geduimd mag worden. Poging tot nu toe nog mislukt, gaat één dag goed en hop daar verdwijnt haar grote vriend weer in het mondje. Je kunt afspreken dat als je kind een bepaalde periode niet heeft geduimd, een cadeautje als beloning krijgt. Uiteraard ook geprobeerd. Reva ging heel pittig aan de slag en was meteen het Intertoys speelgoedboek van voor naar achter aan het door spitten. Na twee dagen waren we weer terug bij af. Next!

2. Van duimen krijg je hazentandjes
Dit was Jeroen z’n strategie, klinkt schrikbarend dus moet wel effectief zijn. Helaas Reva wordt er niet warm of koud van. Ze roept het nu net zo hard zelf, maar gaat nog steeds stug door. Beugel, here we come!

3. Afleiden
Als een soort van ‘duimagent’ leid ik haar af zodra het weer gebeurt. Na een paar succesvolle pogingen vindt Reva mij super irritant worden en belanden we uiteindelijk weer gezellig in een heerlijke over de top driftbui.

4. Op de basisschool wordt er niet meer geduimd
Ieder kind wilt toch groot zijn? Grote meisjes duimen niet meer op de basisschool, dus misschien moeten we alvast gaan oefenen om er mee te stoppen. Reva denkt alleen maar ‘mooi, het duurt nog een tijdje voordat ik naar de kleuterschool ga, ik neem het er nog eventjes van’. Als je kindje wel al naar school gaat kun je dit natuurlijk met de juf of meester bespreken. Soms helpt het om er iemand bij te halen die indruk maakt.

5. Vriendengroep inschakelen
Het zou kunnen helpen als je laat zien aan je kindje dat zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes ook niet duimen. Op deze leeftijd zijn ze toch vaak geïnteresseerd wat de ander wel of niet doet en soms kan dit een positief effect hebben. Reva is er helaas niet van onder de indruk, zelfs niet als we er ook Sinterklaas nog bij halen. Holy moly, is zij nu zo gigantisch eigenwijs of doen wij iets helemaal verkeerd?!

6. Voormalig duimelot mama
Deze heb ik er van de week ingegooid, misschien helpt het als mama zich heel goed kan verplaatsen in die overheerlijke duim. Ik weet als geen ander hoe ellendig het is als er een dramatisch einde komt aan deze intense relatie. Een klein momentje hadden Reva en ik een gemeenschappelijk dingetje. Meerdere malen kwam ze erop terug, maar blijkbaar is het nog te vroeg om te stoppen. Gelukkig beschik ik over een flinke portie engelengeduld.

7. Anti-duim hulpmiddelen
Er zijn allerlei manieren die misschien kunnen helpen bij dit project, zoals pleisters, handschoenen of vingerpopjes op de duim of een smerig spulletje op de duim smeren. Dit laatste heeft mijn moeder vroeger ook bij mij geprobeerd. Ik sabbelde gewoon rustig door totdat de vieze smaak weg was. Inmiddels loopt Reva regelmatig met een prachtige Snoopy pleister rond. De ene dag werkt het wel en de andere dag heeft opeens de pop een pleister om haar vinger.

8. Het boek ‘Stoppen’
Dit boek is misschien ook leuk om je kindje mee te nemen in het proces. Jesse en papa gaan allebei stoppen. Jesse met duimen en papa met roken. Wie na een maand wint, krijg een pot met geld. Lukt het niet, dan wint mama. Helaas valt het stoppen niet mee. Papa wordt hartstikke chagrijnig zonder sigaret. En Jesse probeert van alles, maar niets lijkt te helpen. Tot papa een geweldig idee krijgt. Hij komt thuis met iets heel stoers. Ik ben benieuwd, het boek is verkrijgbaar bij Bol.com

Mocht je voor mij nog de gouden tip hebben, let me know. Voor alle mama’s in hetzelfde schuitje ‘GOODLUCK!!!’.

Jeanius
Naar het ziekenhuis: Hoe bereid ik Finn voor?

Dit vind je misschien ook leuk

5 Reacties

 • Reply Renske 26 oktober 2015 at 10:03 am

  Ik ken het probleem en het is zo lastig om je kindje van het duimen te krijgen. Ook alles geprobeerd zonder resultaat totdat mijn zoontje er zelf opeens klaar mee was.

 • Reply Els 26 oktober 2015 at 3:32 pm

  Hoi hoi,
  Wellicht is een alternatief aanbieden een idee? Een kauwsieraad ziet er tegenwoordig best leuk uit!
  Groetjes!

 • Reply ariaene 26 oktober 2015 at 8:48 pm

  Mijn moeder smeerde vroeger van die anti-nagelbijten op mijn duim. Wilde ik die in elk geval niet meer in mijn mond. … maar of dat nou zo kind-vriendelijk is. N knuffeldoekje lijkt me n aardiger alternatief.

 • Reply Ilona de winter 8 november 2016 at 3:22 pm

  Ook ik zit met het zelfde probleem. Onze dochter Cloë van 3,5 was verslaafd aan haar spenen. Zodra we deze de deur uit hebben gedaan is ze verslaafd aan haar duim. En geef haar eens ongelijk… Duimen is heerlijk! Ook ik weet daar alles van. Maar ook haar tandjes gaan al naar voren staan. Van alles al geprobeerd maar niets werkt.

  Toen ik net zat te googelen kwam ik pluim voor je duim tegen. Ik vind het er echt verschrikkelijk uit zien en het is best duur, maar ik denk dat ik dit eens ga proberen.
  Het is een soort van handschoen voor de duim van kunststof. Hierdoor kan er niet meer geduimd worden. Dit wordt echt onze laatste red middel.

  Heel veel succes en ik hoop dat onze meisjes snel van t duimen af zijn!

 • Reply Gaby plas 23 februari 2018 at 1:03 pm

  We hebben voor onze dochter een hulpmiddel gekocht dat heet drthump en dat werkt heel goed bij haar ze heeft het nu een week om en ze zegt dat ze geen behoefte meer heeft om te duimen maar ik laat het er toch nog 2 a 3 weken omzitten zodat ik zeker weer dat het geholpen heeft het kost wel 49,99 maar dat vind ik het wel waard en je kan het ook nog verkopen als je kind het niet meer nodig heeft.
  U kunt het bestellen opde website http://www.duimen.nl

 • Laat een reactie achter