Hoe leer je kinderen duurzaam leven? | 10 Milieubewuste tips voor thuis!

21 januari 2021
Hoe leer je je kind duurzaam leven? | 10 Milieubewuste tips voor thuis!

Lekker lang douchen, het licht laten branden of de deur open laten staan waardoor het tocht; kinderen doen het vaak zonder er bij na te denken. Alsof stroom en schoon water uit de kraan vanzelfsprekend zijn. Aan ons de taak om ze bewust te maken van de consequenties voor het milieu, zodat de aarde nog lang mee gaat. Wil jij jouw kind ook duurzaam leren omgaan met de aarde in het dagelijkse leven? Check dan deze 10 milieubewuste tips voor thuis.

10 Tips voor een duurzaam leven thuis

#1 Zuinig omgaan met water

Kraanwater gebruiken we iedere dag, gemiddeld zo’n 120 liter per persoon. Maar met een paar simpele tips kun je dat best een beetje terugschroeven. Vaak douchen kinderen (en volwassenen trouwens ook) erg lang, omdat ze dol zijn op water. Maar iedere minuut onder de douche kost 8 liter drinkwater. Dus zet er eens een stopwatch naast en daag de kinderen uit om in 5 minuten klaar te zijn. Reken maar eens uit hoeveel water dat jullie per douchebeurt, per week en per jaar scheelt! Verder kun je de kinderen leren dat ze het water niet laten lopen als ze hun tanden poetsen of handen inzepen en dat ze de kleine knop op de wc gebruiken om door te trekken. En als je ze zover krijgt om de auto te wassen of de tuinplanten water te geven, geef ze dan niet de tuinslang maar vul gewoon een emmer of gieter.

#2 Zuinig omgaan met energie

Leer kinderen ook zuinig omgaan met energie door afspraken te maken zoals “de laatste doet het licht uit en de deur achter zich dicht”, “haal ongebruikte stekkers uit het stopcontact” en “zet schermpjes en andere elektronische apparaten na gebruik uit” en dus niet op stand-by of slaapmodus. Zet de verwarming ook niet hoger als iemand het koud heeft, maar trek een warme trui aan, doe sloffen aan of kruip onder een kleedje. De verwarming een graadje lager zetten, maakt echt verschil op je energieverbruik. En als ouder geef je natuurlijk verder het goede voorbeeld door spaarlampen te gebruiken, energiezuinige apparaten aan te schaffen en via de energievergelijker te kiezen voor de duurzaamste energieleverancier.

#3 Respect voor de natuur

Trashure hunt - Een toffe speurtocht naar zwerfafval voor kids
Een trashure hunt is een leuke manier om kinderen te leren dat we zuinig moeten zijn op onze aarde.

Met duurzaam leven kun je al beginnen op jonge leeftijd, door kinderen liefde bij te brengen voor dieren en de natuur. Ga lekker vaak naar buiten, naar de kinderboerderij, het bos of strand zodat kinderen genieten van al het moois dat onze aarde te bieden heeft en zo meer respect krijgen voor de natuur. En leer ze dat afval daar niet thuis hoort. Een leuke manier daarvoor is het doen van een trashure hunt; een speurtocht naar zwerfafval. Dat kan met één kind, maar ook met meerdere tegelijkertijd. Hier vind je onze gratis printable en tekst en uitleg over hoe je een trashure hunt aanpakt.

#4 Afval scheiden

Leer je kinderen dat afval gescheiden moet worden. Zo wordt het voor hen een manier van leven en hoeven ze het zichzelf later niet aan te leren. Je kunt het ze extra makkelijk & aantrekkelijk maken door in de keuken, bijkeuken of schuur verschillende bakken neer te zetten met daarop plaatjes voor gft afval, restafval, papier, plastic en glas. En leer ze ook om zo min mogelijk afval te produceren. Bijvoorbeeld door groente en fruit in de supermarkt niet in een plastic zakje, maar in een zelf mee gebrachte tas te doen. Op de website aandeslagmetafval.nl vind je een leuk spel waarmee kinderen afval scheiden kunnen oefenen.

#5 Duurzaam leven met voeding

Ook voeding heeft een grote invloed op het milieu. Vanwege de productie, het transport en voedselverspilling. Wil je duurzaam eten in je leven? Schotel je kinderen dan vooral biologische en plantaardige producten voor, zoals recepten met veel groenten, volkoren pasta of zilvervliesrijst & peulvruchten en minder zuivel en vlees. Vooral vlees is heel belastend voor het milieu. Leer je kind ook lokale producten eten en seizoensgebonden groenten en fruit. Geef je kind geen pakjes drinken mee naar school of andere snacks en producten met onnodig veel verpakkingsmateriaal. En laat je kind zelf zijn of haar bord opscheppen, zodat hij of zij leert inschatten hoeveel hij op kan en er geen eten weggegooid hoeft te worden.

#6 Duurzaam speelgoed

Kinderen verzamelen in hun leven heel wat speelgoed; iedere verjaardag en feestdag wordt de collectie verder uitgebreid. En naarmate hun interesses veranderen, raken ze er ook weer op uit gekeken. Een mooi moment om samen met je kind te bedenken hoe je er een tweede leven aan kunt geven. Misschien woont er een jonger kind in de straat die er blij mee zal zijn, verkoop het samen op Marktplaats voor een extra zakcentje of breng het naar de kringloop of het goede doel. Andersom kun je zelf ook eens kijken naar tweedehands cadeautjes of geef je kind een ‘ervaring’ in plaats van speelgoed. En als je wel iets nieuws koopt, schaf dan duurzaam speelgoed aan van goed materiaal en zonder batterijen. Voor inspiratie kun je ons blog over duurzame speelgoedmerken eens bekijken.

#7 Milieubewuste kleding

En hetzelfde geldt natuurlijk voor kleding. Voor je het weet zijn kinderen er weer uit gegroeid. Dus schaf niet alles nieuw aan en geef kleding een tweede leven door het door te geven, dat is duurzaam en je maakt er bovendien een ander blij mee. En koop duurzame merken die kleding onder goede omstandigheden produceren. Die zijn vaak wel wat duurder, maar er komt geen plastic in het milieu terecht, de stoffen zijn vaak extra zacht en de kleding gaat lang mee.

#8 Knutselen met restafval

Dieren knutselen | Meer dan 50 leuke dieren knutsels - bijvoorbeeld voor Dierendag
Duurzaam knutselen; maak iets moois van restafval en geef het zo een tweede leven.

Spelen is voor kinderen een goede manier van leren en dat geldt zeker ook voor knutselen. Door te knutselen met restafval laat je kinderen zien dat je ook nog iets moois kunt maken van spullen die je normaal weggegooid zou hebben. Een mooi lesje recyclen. Huishoudelijk afval zoals wc rollen en lege melkpakken, maar ook blikjes, flesjes, potjes, oude kleding, dozen, doppen en gelezen tijdschriften lenen zich perfect voor dit soort knutselprojecten. Check voor leuke ideeën ons blog knutselen met wc rollen.

#9 Milieuvriendelijk vervoer

Fietsen is natuurlijk beter voor het milieu dan dat je in de auto stapt. Een auto laat vanwege zijn materiaal, gebruik van brandstof en uitstoot een grote footprint achter op het milieu. Dus leer je kinderen om niet voor ieder ritje de auto te pakken en lol te krijgen in het fietsen. En voor langere afstanden kun je ook eens met de bus of trein reizen. Een treinreis is voor kinderen super leuk.

#10 Kindvriendelijke documentaires over duurzaamheid

En tot slot kan schermtijd ook een positieve bijdrage leveren aan het bewustzijn van kinderen. Er staan op Netflix bijvoorbeeld een aantal zeer indrukwekkende natuurdocumentaires – zoals Planet Earth, Blue Planet, Africa, Life en Frozen Planet – die kinderen meenemen naar bijzondere plaatsen op Aarde en laten zien hoe belangrijk het is om de natuur te beschermen. Ook is A Life On Our Planet, een docu over klimaatverandering een absolute must watch voor kids. Zoiets samen kijken is ook een mooie aanleiding om er daarna thuis over verder te praten hoe jullie duurzamer kunnen leven. Wat doen jullie al wel? Wat kan er beter? Zo leer je kinderen dat kritisch naar jezelf kijken goed is en creëer je een stukje bewustwording.

Vind jij een duurzaam leven ook belangrijk? Dan hoop ik dat je wat aan deze tips voor thuis hebt! En heb je zelf nog een mooie aanvullende tip om kinderen te leren hoe ze milieubewust kunnen leven? Laat die dan vooral hieronder achter in een reactie op dit blog.

Hoe leer je je kind duurzaam leven? | 10 Milieubewuste tips voor thuis!

Uitgebeelde afbeelding door Brian A Jackson via Shutterstock.com.

Kinderen en social media | 10 Tips om ze er veilig mee om te leren gaan
Thuiswerken tips | Zo lukt het om thuis te werken met kinderen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter