De eerste mobiele telefoon voor je kind – Zo pak je het aan!

17 juli 2019
De eerste mobiele telefoon voor je kind - Zo pak je het aan!

Je zoon of dochter vindt waarschijnlijk met zes jaar al dat hij of zij nu wel toe is aan een mobieltje. Mooi niet! Maar met welke leeftijd geef je je kind dan wél zijn of haar eerste mobiele telefoon? Welk abonnement sluit je af? Voor welk toestel kies je? En welke afspraken maak je? Wij helpen je op weg!

Gemiddelde leeftijd eerste mobiele telefoon

Op welke leeftijd je kind een eerste mobiele telefoon krijgt, is natuurlijk een persoonlijke afweging en ook afhankelijk van de persoonlijke situatie van je kind. Voor kids die verder weg op school zitten of hobby’s hebben waar ze zelfstandig naartoe gaan, is een mobiel wel fijn. Maar speelt dat geen rol, dan hoeven ze er heus niet als eerste bij te zijn.

‘Lees ook: 10 kids apps voor onderweg en op vakantie.’

In 2017 bleek uit onderzoek dat de gemiddelde leeftijd waarop kinderen hun eerste telefoon krijgen 11,7 jaar is. In 2014 was dat nog 13,2 jaar. En ik denk dat als er nu onderzoek gedaan zou worden, de gemiddelde leeftijd weer wat lager zou zijn. De norm verandert, omdat technologie een steeds grotere rol speelt in ons dagelijks leven. Om mij heen zie ik dat het hebben van een mobieltje in groep 6 een serieuze rol gaat spelen. De kinderen worden zelfstandiger en gaan vaker alleen op pad. Ook worden er via what’s app afspraakjes geregeld met klasgenoten. ‘s Avonds nog ergens voetballen, samen fietsen, uitnodigingen voor feestjes etc.

Vanaf 12 jaar is een mobiele telefoon echt een must. Op de middelbare school is de mobiel min of meer onderdeel van het schoolpakket geworden. De bel piramides van vroeger – om bijvoorbeeld door te geven dat er een lesuur uitvalt – hebben plaats gemaakt voor handige what’s app-groepjes waarmee iedereen met één druk op de knop op de hoogte is. En het rooster en de cijferlijsten zijn vaak terug te vinden in een app. Het is dus in ieder geval handig om de eerste mobiele telefoon vóór de middelbare school te introduceren, zodat je kind ermee kan leren omgaan en de valkuilen en regels ontdekt.

Welk telefoon abonnement voor een kind?

Wanneer je eenmaal hebt besloten dat je kind oud genoeg is voor zijn of haar eerste mobiele telefoon, volgt gelijk de volgende vraag; Welk telefoon abonnement is het beste voor je kind? Ga je voor een prepaid toestel met beltegoed of kies je voor een mobiel abonnement. Veel jonge kinderen krijgen in eerste instantie een prepaid simkaartje, omdat ze nog niet zoveel met hun toestel doen. Dat is de manier om onverwacht hoge kosten te voorkomen. Je kunt afspraken maken over hoeveel beltegoed je kind krijgt. En wil hij of zij meer, dan mag dat bijvoorbeeld van het zakgeld. Zo leert je kind ook hoeveel bellen en internetten eigenlijk kost.

Als je kind de telefoon voor meer gaat gebruiken dan alleen zo nu en dan een belletje of een appje, dan ben je waarschijnlijk beter af met een abonnement. Daarbij zijn de tarieven vaak stukken lager. De meeste providers spelen inmiddels ook in op de jongere doelgroep. Ze hebben abonnementen waarbij er een waarschuwing verstuurd wordt als de bel- of internetbundel bijna op is. En er zijn speciale kinderabonnementen waarbij je bellen en internetten buiten de bundel kunt afsluiten. Alleen het nummer van de ouders kan dan nog gebeld worden. Ook kun je kiezen voor een abonnement waarbij de snelheid van het internet omlaag gaat als het tegoed op is; je kind kan nog wel What’s appen. Maar een YouTube video kijken, is bijvoorbeeld niet leuk meer.

‘Lees ook: De beste educatieve apps voor kinderen.’

Wie betaalt?

De meeste ouders leveren als de kinderen nog jong zijn een bijdrage aan de telefoonkosten. Ze betalen (een deel van) het abonnement of geven maandelijks een vast bedrag voor beltegoed. Wel is het handig om daar van te voren afspraken over te maken. Zoals wie er betaalt als de abonnementskosten onverwacht hoger uitvallen of het prepaid tegoed eerder op is. Of wie voor de kosten opdraait als de telefoon stuk gaat of kwijt raakt.

Eerste mobiele telefoon, maar wat voor toestel?

Je hoeft je kind als eerste mobiele telefoon natuurlijk niet meteen de nieuwste iPhone of Samsung S10 te geven. Er zijn prima telefoons voor minder dan €200,-. Je hebt dan vaak wat minder opslagruimte en niet de beste camera. Maar voor een beginnende gebruiker is dat prima. Of misschien kun je je eigen oude telefoon doorschuiven? Leren omgaan met een mobiel gaat met vallen en opstaan en dus sneuvelt er wel eens één of raakt er een toestel kwijt. En het is fijn als dat dan een niet al te dure of een leuke tweedehands is, in plaats van een gloednieuwe iPhone Xs.

Regels mobiele telefoon kind

Als je kind dan eenmaal in het bezit is van zijn of haar eerste mobiele telefoon met daarop beltegoed of een abonnement, dan wil je misschien nog wel een paar afspraken maken. Zoals:

  • Waarvoor wordt de mobiel allemaal gebruikt? Is hij alleen bedoeld om mee te bellen of een berichtje te sturen als er iets is? Of mogen er ook filmpjes op gekeken en spelletjes op gespeeld worden? En hoe lang?
  • Wanneer mag je kind over de telefoon beschikken? Altijd of begrens je dat? Bijvoorbeeld niet aan tafel/mee naar bed of tijdens je huiswerk.
  • Mogen er betaalde apps gedownload worden? En zo ja, wie betaalt die dan?
  • Geen telefoon in het verkeer!
  • En als alle randvoorwaarden duidelijk zijn, is het ook belangrijk om over de inhoud van het gebruik te praten. Over wat je wel of niet in apps of op social media deelt van jezelf maar ook van anderen. Over wat cyberpesten en sexting is. En over de soms schokkende filmpjes die je tegen kunt komen op YouTube. Gespreksonderwerpen die samen te vatten zijn onder de noemer mediawijsheid.
‘Lees ook: Veilig internetten – Zo maak je je tablet of telefoon helemaal kidsproof.’

Ik ben benieuwd: heeft jouw kind al een mobiele telefoon? En hoe oud was je kind toen hij of zijn de eerste mobiele telefoon kreeg? En heb je daar ook bepaalde afspraken over gemaakt?

Uitgelichte afbeelding jongen met iPhone – Kit_Rin voor Shutterstock.

Welke bikini past bij mij?
De eindeloze berg wasgoed van mijn kinderen!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter