Checklist: Is mijn kind klaar voor een mobiele telefoon?

15 oktober 2020
Checklist: Is mijn kind klaar voor de eerste smartphone?

Je kind vraagt al een tijdje wanneer hij of zij de eerste smartphone krijgt. En hoewel veel ouders die vraag koppelen aan een leeftijd, moet je je niet blindstaren op dat cijfertje. Beter kun je je afvragen of je kind er écht klaar voor is. En om daarachter te komen, hebben wij voor jou een handige checklist.

Is jouw kind klaar voor een eerste smartphone?

De ene 10-jarige is de andere niet. Jij kent je kind zelf het beste. Dus beantwoord onderstaande vragen en ontdek of je kind klaar is voor een mobieltje, voordat je gelijk de nieuwe Apple telefoon met abonnement voor je oogappel aanschaft.

#1 Is je kind zelfstandig en maakt hij of zij goede beslissingen?

Een kind dat zelfstandig van school naar huis kan, zijn kamer een beetje netjes houdt en die je voor een paar boodschappen naar de winkel kunt sturen, is meer toe aan een telefoon dan een kind die deze dingen nog niet aankan. En maakt je kind over het algemeen goede keuzes? Of vraag jij je bij veel dingen die hij of zij doet af: “Waarom?” of “Hoe kon je dat nou bedenken?!”. Kijk goed naar hoe impulsief je kind beslist en reageert op dingen en projecteer dat op het hebben van een eigen smartphone en hoe je kind zich zal gedragen in bijvoorbeeld app-groepjes & chats bij games.

#2 Gaat je kind verstandig met spullen en dus ook een smartphone om?

Een andere goede graadmeter of je kind klaar is voor een mobieltje is door te kijken hoe ze met hun spullen omgaan. Is hij of zij voorzichtig met eigen speelgoed, boeken of kleding? Of blijft er meer dan regelmatig een broodtrommel of beker op school staan, gaat er nog wel eens wat stuk of raken veel dingen kwijt? Een telefoon is duur en dus moet je er zorgvuldig mee om kunnen gaan.

#3 Houdt je kind zich aan afspraken?

Bij het hebben van een eerste smartphone horen ook regels en afspraken. Bijvoorbeeld over schermtijd, gebruik in het verkeer of tijdens sociale aangelegenheden, over wat wel en niet mag en wie de kosten betaalt. Houdt je kind zich normaal gesproken aan afspraken? Bijvoorbeeld over huiswerk, tablet of huishoudelijke klusjes. Of worden de grenzen af en toe opgezocht? Het antwoord op die vragen geven een goed beeld over wat je met betrekking tot de telefoon te wachten staat. Je zou bij het geven van de eerste smartphone alle regels en afspraken op papier kunnen zetten met jullie handtekeningen eronder om het te bevestigen. Zo maak je op een leuke manier duidelijk dat er serieus met de telefoon en afspraken omgegaan moet worden.

‘Lees ook: Zakgeld: Cash of digitaal? En hoe leer je je kind omgaan met onzichtbare munten?

#4 Kan je kind met digitale communicatie omgaan?

In geschreven berichtjes ontbreekt de toon. Een knipoog smiley hier en daar geeft je soms een idee van hoe je de tekst moet interpreteren, maar verder blijft het lastig. Zelfs voor volwassenen, dus helemaal voor kids. Dus kan je kind daar goed mee omgaan? En hoe stelt jouw kind zichzelf op in chats? Begrijpt je kind wat de impact van zijn woorden is op een ander? Is het een kind dat gevoelig is voor groepsdruk, de mening van anderen en laat hij of zij zich vaak meeslepen? Wat zal je kind doen als hij pestgedrag ziet? Of is hij of zij zelf wel eens slachtoffer van pestgedrag? In dat geval is het slim om de interacties van je kind op de smartphone in het begin goed te begeleiden. En ook belangrijk; laat je kind nadenken voordat hij of zij wat stuurt. Inhoudelijk én qua hoeveelheid. Want je wil ook niet dat je kind alle chats plat bombardeert met appjes.

#5 Hebben jullie een goede vertrouwensband?

Ook belangrijk; wat doet je kind als hij of zij gevaarlijke of ongepaste dingen ziet? Weten ze in welke situatie ze een volwassene moeten inschakelen. En hebben jullie een dusdanige vertrouwensband dat je kind als eerste naar jou toe komt voor hulp? Kun je met je kind praten over gevoelige onderwerpen? En is je kind eerlijk? Wederzijds vertrouwen is erg belangrijk bij het leren omgaan met social media, internet, apps en smartphones.

#6 Heeft je kind een smartphone nodig?

Waarom denk je erover om je kind zijn of haar eerste smartphone te geven? Is het omdat je graag wil dat je kind bereikbaar is of omdat iedereen er één heeft? En voor ieder kind zijn de omstandigheden weer anders. Fietst jouw kind al zelfstandig van en naar school of naar clubjes of sport, dan kan een smartphone handig zijn voor het vinden van de weg en voor jou, zodat je weet waar je kind is. Gaat het alleen om bereikbaarheid, omdat je kind bijvoorbeeld af en toe even alleen thuis is, dan kun je voorlopig ook voor een simpel, oud toestel kiezen met een sim only kaartje erin waarmee alleen gebeld en berichtjes gestuurd kunnen worden.

#7 Ben jij er klaar voor?

En tot slot een vraag waar je waarschijnlijk niet meteen aan gedacht hebt. Ben jij er klaar voor? Want als je kind een eerste smartphone krijgt, vergt dat ook wat tijd en aandacht van de ouders. Je zult samen afspraken moeten maken, zoals ik hierboven ook al schreef. Bespreek iedere app die gedownload wordt en wie je kind toevoegt aan contacten, ook op social media en in games. En zorg er samen voor dat de instellingen van de telefoon en de apps goed zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan privacy – dus geen profielen openbaar – en het gevaar van hackers als je bijvoorbeeld je bluetooth of airdrop continu aan hebt. Dus als je momenteel door een drukke fase gaat en geen tijd over hebt om je kind met z’n eerste smartphone te begeleiden, dan kun je beter nog even wachten.

Is het antwoord op bovenstaande vragen allemaal ‘Ja’? Leuk, dan is je kind toe aan deze volgende mijlpaal en kunnen jullie je gaan oriënteren op de eerste smartphone. In dit blog maken wij je wegwijs welke telefoon het meest geschikt is voor kids.

Checklist: Is mijn kind klaar voor een mobiele telefoon?

Afbeelding meisje met telefoon – Syda Productions voor Shutterstock.

Trend Alert – De nieuwste coole kids stuff van de maand oktober
Cadeaus voor mama | 10 Super leuke & originele cadeau tips

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter