De eetkamer inrichten | Leuke tips, ideeën & inspiratie

20 februari 2023
De eetkamer inrichten | Leuke tips, ideeën & inspiratie!

De eetkamer is het hart van het huis. De plek waar het gezin weer samenkomt na een dag werken of school. Maar ook een plek waar spelletjes gespeeld worden, aan tafel wordt geknutseld of gewerkt, waar huiswerk wordt gemaakt en waar gasten worden ontvangen. Kortom; een gezellige ruimte met een heleboel functies. En daarom mag je aan de inrichting van de eetkamer ook best wat extra aandacht besteden. Ben je benieuwd hoe je dat op een leuke manier kunt doen? Lees dan onze tips voor het inrichten van de eetkamer en doe leuke ideeën ter inspiratie op!

Tips voor het inrichten van de eetkamer

1. Wat zijn je woonwensen?

De eetkamer inrichten | Leuke tips, ideeën & inspiratie!

Voordat je begint met het inrichten van de eetkamer, is het handig om eerst in kaart te brengen waarvoor je de ruimte allemaal wilt gebruiken. Is dat echt alleen om in te eten? Of wordt de eetkamer ook gebruikt als werkplek, speelruimte, of als plek om te lezen of borrelen? Al deze activiteiten zijn bepalend voor de inrichting. Zo wil je in een speelruimte ook genoeg opbergmogelijkheden voor speelgoed en knutselspullen. Wanneer je regelmatig extra gasten ontvangt, is een tafel met voldoende zitplekken erg fijn. En als je dagelijks lange uren achter je laptop aan de eettafel zit, dan wil je ongetwijfeld extra goede eetkamerstoelen kopen. Als je de woonwensen voor de eetkamer of het eetgedeelte weet, kun je pas écht aan de slag.

2. De perfecte eettafel

De eetkamer inrichten | Leuke tips, ideeën & inspiratie!

Eettafels zijn er in allerlei soorten en maten. En als je wens er niet bij zit, kun je ze zelfs helemaal op maat laten maken. Vierkant, rechthoekig, rond, ovaal, in verschillende materialen en met verschillende soorten onderstellen. Het is leuk om daarmee te mixen en matchen. Bijvoorbeeld een houten blad met een stalen onderstel. En kijk voor de perfecte vorm van de eettafel naar de ruimte die je beschikbaar hebt. In langwerpige eetkamers of eetgedeeltes staat een lange ovale of rechthoekige tafel meestal het mooiste. En heb je een klein eetgedeelte, dan is een ronde tafel een goede keuze. Die neemt relatief weinig ruimte in beslag, maar biedt door zijn vorm wel voldoende zitplaatsen. Mocht je regelmatig extra eters over de vloer hebben, dan is een uitschuifbare tafel ook een goede optie. Daarmee creëer je moeiteloos extra plekken voor je gasten.

3. De fijnste eetkamerstoelen

De eetkamer inrichten | Leuke tips, ideeën & inspiratie!

Ga pas op zoek naar mooie eetkamerstoelen wanneer je de eettafel gekocht hebt, want de afmetingen van de tafel zijn erg bepalend. Om ze samen één geheel te laten vormen, moet je de stoelen onder het tafelblad kunnen schuiven zonder dat de tafelpoten in de weg staan. Iets wat met eetkamerstoelen met armleuning niet altijd lukt. En natuurlijk is ook het zitcomfort van de stoel heel belangrijk, want je gaat er heel wat momenten op doorbrengen. Je hebt de perfecte zithouding wanneer je met je rug tegen de leuning zit, je knieën in een hoek van 90 graden staan en je met je voeten plat op de grond staat. Dus ga zeker proefzitten! Tot slot wil je natuurlijk ook dat je stoelen passen bij hoe je de rest van de eetkamer gaat inrichten. Bekijk verschillende materialen en onderstellen en houd daarbij rekening met je gezinssamensteling. Met kinderen zijn stoelen van stof misschien niet zo’n handig idee. Het kan ook leuk zijn om voor verschillende soorten eetkamerstoelen te kiezen.

‘Lees ook: Woonkamer stylen | Tips en inspiratie voor een stijlvol interieur.’

4. Eetkamer kast

De eetkamer inrichten | Leuke tips, ideeën & inspiratie!

Naast een fijne plek om te eten is ook opbergruimte in de eetkamer essentieel. Heb je niet zoveel ruimte in de keuken? Dan is een vitrinekast of servieskast een mooie oplossing voor je servies en glazen. Zeker als je mooi servies hebt, is het een leuke plek om alles in uit te stallen. En de gesloten onderkant van de kast kun je gebruiken voor spelletjes, speelgoed, knutselspullen, tafellinnen of keukengerei dat je liever niet in het zicht wil hebben. En heb je minder ruimte in het eetgedeelte of niet zoveel extra opbergruimte nodig? Dan is een dressoir ook heel mooi. Het kleed je eetgedeelte extra aan en je kunt hem ook gezellig stylen met mooie accessoires.

5. Eetkamer verlichting

De eetkamer inrichten | Leuke tips, ideeën & inspiratie!

Voor de eetkamer kun je kiezen voor verschillende soorten verlichting. Een tafellamp, staande lamp of hanglamp bijvoorbeeld. En met kaarsen kun je extra sfeer toevoegen. Welke verlichting je kiest is ook weer afhankelijk van je woonwensen. Wanneer je de eetkamer alleen maar gebruikt om in te eten, is sfeerlicht voldoende. Maar als er ook gewerkt of gelezen wordt, dan is het fijn om meer functioneel licht te hebben. Ook is dimbaar licht in de eetkamer een goede keuze. Zo kun je de lichtsterkte aanpassen naar het moment.

6. De eetkamer verder inrichten met accessoires

De eetkamer inrichten | Leuke tips, ideeën & inspiratie!

Met gezellige accessoires kun je de eetkamer tot slot verder aankleden. Een pot met een mooie kamerplant of grote vaas met bloemen fleurt op een elegante manier de tafel of ruimte op, zolang de kleuren en stijl bij de rest van de decoratie passen. En een – goed te reinigen! – vloerkleed onder de eettafel geeft een knusse sfeer. Ook gordijnen en kleur op de muur maken de ruimte gezellig. Gebruik de muur verder ook voor andere accessoires, zoals mooie kunst, fotolijstjes, een wandplankje of spiegels. En natuurlijk zet je ook mooie decoratie op tafel; een dienblad met diverse accessoires, kandelaars of een leuk vaasje met droogbloemen bijvoorbeeld. Door je tafel decoratie zo nu en dan te wisselen, kun je zonder veel geld uit te geven je eetkamer heel makkelijk een andere sfeer geven.

We hopen dat deze tips en ideeën je helpen bij het inrichten van de eetkamer. Heb je nog vragen? Stel ze gerust in een reactie onder dit blog. We denken graag met jullie mee!

Nieuwe auto? Zo sluit je de beste autoverzekering af!
Dit zijn de beste nieuwe smartphones van dit moment

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter