De Efteling voor peuters: dit zijn de leukste attracties voor de kleintjes

13 oktober 2017
De Efteling voor peuters: Dit zijn de leukste attracties voor jonge kinderen

Vraag je je af of de Efteling voor peuters leuk is? Tot vorige week had ik dat ook. Ik wist niet zeker of de relatief hoge entreeprijs wel in verhouding zou staan tot de dingen die mijn kinderen er allemaal kunnen doen. De Python en Baron 1898 zijn natuurlijk niet echt peutervermaak. Maar toen ik kaartjes met korting kon kopen, was ik om. ‘s Morgens vroeg – het is voor ons 1,5 uur rijden – vertrokken we richting het pretpark. En daar hebben we een waanzinnig leuke dag gehad. Dus wil je met je peuter naar de Efteling? Zeker doen! Ik deel de beste attracties voor jonge kinderen en geef je tips om er een super geslaagde dag van te maken.

De Efteling voor peuters, dreumesen en kleuters

Als je met een dreumes, peuter of kleuter naar de Efteling gaat, ben je niet alleen. Het barst er van de jonge kinderen. Er zijn dan ook echt voldoende attracties voor ukkies; je kunt er een hele dag mee vullen. Het voordeel is dat je bij het gros ervan niet in de rij hoeft te staan zoals bij de meeste grote attracties. En kinderen tot en met drie jaar zijn gratis, dat scheelt ook!

 

Tip: Download de Efteling app

Met de Efteling app heb je een kaart van het pretpark waarop je kunt zien waar jij bent en waar welke attractie is. Als je van te voren je favorieten markeert, creëer je zo je eigen wandelroute, inclusief looptijd naar de volgende attractie. De Efteling app geeft je ondertussen alle actuele informatie. Je kunt erop zien hoe lang de wachttijden zijn, hoe laat de shows beginnen, welke restaurants open zijn, waar de dichtstbijzijnde toilet is en of je kind al groot genoeg is voor een bepaalde attractie. Handig!

 

Sprookjesbos

Het Sprookjesbos is erg populair bij jonge kinderen. Als je het park binnen komt, is het meteen aan je linkerhand. Langs het pad staan paddestoelen waar muziek uitkomt. En zo loop je van sprookje naar sprookje: Roodkapje, Sneeuwwitje, Doornroosje, Lange Jan, het snoephuis van Hans en Grietje en nog veel meer. Op verschillende plekken kun je ook aan het sprookje ‘meedoen’. Zo is er een dwerg die de grond laat trillen, komt een draak tot leven als je een kroon uit zijn schatkist probeert te pakken en is er een papegaai die je napraat. De favorieten van mijn kinderen zijn ezeltje strekje; een ezel die een herinneringsmunt uitpoept en de pratende sprookjesboom. Die laatste is ook wel érg bijzonder. Hij kan putten uit een bibliotheek van maar liefst 80 verhalen, communiceert met de kleine bezoekers door ze op bepaalde punten in het verhaal naar hun naam te vragen en deze te herhalen of door te vragen welk verhaal ze nu willen horen. En hij kan ook reageren op het weer – omdat hij over weersensoren beschikt –  en dit verwerken in zijn programma. Met recht een magische boom dus!

‘Lees ook: De 12 leukste pretparken voor peuters en kleuters.’

De Efteling voor peuters: Dit zijn de leukste attracties voor jonge kinderen

Symbolica

Middenin de Efteling staat Symbolica. Deze attractie is nieuw en de grootste van het hele park. Met zogeheten fantasievaarders maak je een rit door Symbolica, het Paleis der Fantasie van Efteling mascotte Pardoes. Langs rijkgevulde tafels, schitterende schatten en verborgen kamers. Wij vonden de tropische plantenkas het mooiste, die daarna transformeerde in een aquarium. Alleen toen het glas begon te barsten en er water doorheen sijpelde, werd het wel een beetje spannend! Maar ons voertuig reed ons snel naar een veilige plek. De karretjes rijden zonder rails door het paleis en kunnen drie verschillende routes – van allemaal 7 minuten – nemen waaruit je kunt kiezen. Omdat deze attractie nieuw is, zijn de wachttijden soms wel lang. Maar dat varieert erg op de dag, dus installeer de Efteling app en kijk regelmatig wanneer het rustig genoeg is om te gaan.

Droomvlucht

Na Symbolica kun je het beste naar de linkerkant van het park gaan, hier vind je de meest geschikte attracties van de Efteling voor peuters. Waaronder nog zo’n prachtige overdekte familie attractie: Droomvlucht. Hier ga je met een gondel door een sprookjesachtige droomwereld. Je zweeft langs planeten, sterrenstelsels, elfendorpen en prachtige wouden. Vooral in de rit naar beneden door het woud kwamen we echt ogen tekort. Zo mooi!

‘Lees ook: Op zoek naar een binnenspeeltuin? Dit zijn de 10 leukste!

Kindervreugd

Naast Droomvlucht vind je Kindervreugd. Een in Anton Pieckstijl gebouwde speeltuin met handduwmolens, wipkippen, roltonnen, glijbanen en schommelschuitjes. Een lekkere plek om even neer te strijken voor een momentje van ‘rust’.

 

Tip: Neem een slot voor je kinderwagen mee

Er zijn bij iedere attractie plekken om de kinderwagen neer te zetten. Maar heb je een dure buggy of kinderwagen, dan kun je beter ook nog een fietsslot meenemen om diefstal te voorkomen.

 

Volk van Laaf

Het is ook een aanrader om een bezoekje te brengen aan het Volk van Laaf. In hun dorpje Het Lavenlaar vind je 15 huisjes waarvan de meesten van binnen bezichtigd kunnen worden. Ook vind je er speeltoestellen, lachspiegels en een kabbelend beekje. En boven het dorpje slingert tussen de bomen de slakken monorail.

De Efteling voor peuters: Dit zijn de leukste attracties voor jonge kinderen

Anton Pieck Plein

Naast het Volk van Laaf is nog een speeltuin, namelijk het Anton Pieck Plein. Een oud-Hollands dorpsplein waar kids in de zweefmolen en allerlei draaimolens kunnen en waar twee Holle Bolle Gijzen zijn. En aan het plein vind je verschillende winkeltjes en plekken waar je wat lekkers kunt kopen.

‘Lees ook: Naar de dierentuin: Dit zijn de 10 allerleukste in Nederland!

Stoomcarrousel en Diorama

Even verderop, schuin tegenover het Anton Pieck Plein vind je de Stoomcarrousel en Diorama overdekt in het Carrouselpaleis. De carrousel heeft tweeëntwintig paarden, vier koetsen en twee varkens met een clown erop en je kunt er ongegeneerd samen met je kinderen op. Heerlijk! Achterin het paleis is Diorama. Een romantische miniatuurwereld ontworpen door Anton Pieck met berglandschappen, dorpjes, meren en treinsporen waarop treintjes hun rit maken. Hoe langer je blijft kijken hoe meer moois je ontdekt.

Onze favo attractie van de Efteling voor peuters: Carnaval Festival

Vanaf het Carrouselpaleis loop je door naar de achterkant van het park, naar de favoriete attractie van mijn peuter: Carnaval Festival. De wereld van Jokie & Jet. Het duo neemt je in deze attractie mee op reis naar allerlei verschillende landen. Je maakt kennis met India, Engeland, Italië, China, Mexico en nog veel meer. En dat terwijl op de achtergrond het vrolijke Jokie & Jet melodietje klinkt. En natuurlijk ga je net als Jokie aan het einde van de reis ook nog even op de kiek. Een foto die je na de attractie eventueel kunt kopen.

De Efteling voor peuters: Dit zijn de leukste attracties voor jonge kinderen

De Efteling voor peuters: Dit zijn de leukste attracties voor jonge kinderen

Monsieur Cannibale en Het Avonturen Doolhof

Tegenover Carnaval Festival vind je Monsieur Cannibale en Het Avonturen Doolhof. Monsieur Canibale is een molen waarin je in kookpotten kris kras alle kanten op draait. En Het Avonturen Doolhof is een doolhof dat net even iets uitdagender is dan een gewone, dankzij een pratend beeld dat aanwijzingen geeft en de fonteinen die te pas en te onpas waterstralen op je afvuren. Mijn peuter deed vooral erg zijn best om er wél door geraakt te worden natuurlijk. Gelukkig hield hij het droog, het was niet erg warm toen wij er waren.

‘Lees ook: 12x Gratis uitjes in héél Nederland.’

Kleuterhof

Nog een speeltuin op de route is Kleuterhof met o.a. een treindraaimolen en een heleboel wipkippen. Het leukste hier vonden mijn kinderen de reuze piano die je moet bespelen door met je voeten van de ene toets naar de andere te springen.

Kinderspoor

Vanaf het Kleuterhof kun je doorlopen langs het water naar Kinderspoor. Een heerlijk ouderwetse attractie waar de kids hun traptreintje zelf voort moeten bewegen. Met een peuter in je karretje komt het er vooral op neer dat papa of mama het hardste fietst. Maar wederom wel erg leuk om zelf ook weer even het kind uit te hangen.

De Efteling voor peuters: Dit zijn de leukste attracties voor jonge kinderen

De Oude Tufferbaan

Daar schuin tegenover is De Oude Tufferbaan waar je rond kunt rijden in oude T-Fords. In gele, blauwe of rode oldtimers ga je over een rails langs bloemperken en door graanschuren. Maar belangrijk voor degene die rijdt: Handen aan het stuur, want je stuurt hier ondanks de rails echt zelf! Je kunt natuurlijk niet uit de baan vliegen, maar stuur je niet of verkeerd dan is de rit hobbeliger dan normaal.

 

Tip: Reserveer een restaurant

Net zoals bij de grote attracties kan het ook druk zijn bij de restaurants. Besluit je er ‘s avonds te eten, dan doe je er goed aan er ‘s morgens alvast één te reserveren als je er langs loopt.

 

Polka Marina

Op hetzelfde plein als De Oude Tufferbaan is De Polka Marina. Een draaimolen met bootjes waarmee je deinst over de golven, langs de spuitende walvis en op en neer dobbert. Een leuk ritje voor de kleintjes.

De Efteling voor peuters: Dit zijn de leukste attracties voor jonge kinderen

Stoomtrein

En dan de laatste attractie van de Efteling voor peuters: de stoomtrein. De enige attractie waar wij nét niet aan toe zijn gekomen. De trein vertrekt vanaf het station tegenover Polka Marina en maakt een rit door de complete Efteling. Maar de laatste rijdt om vijf uur. Wij waren helaas net 1 minuut later en zagen de trein voor ons neus wegrijden. Die bewaren we dus voor een volgende keer. Want een volgende keer komt er zeker!

Aquanura watershow

Een mooie afsluiting van een dag Efteling voor peuters is tot slot Aquanura. Met op de achtergrond het prachtige paleis van de Fata Morgana barst hier om 18:15 uur een watershow los. Vier kikkers creëren een waterballet met water, vuur en licht. De meer dan 200 fonteinen en 900 lichten nemen je mee in deze 12-minuten durende Efteling-medley. Leuk voor peuters die hun ogen tegen die tijd nog open kunnen houden!

Wij hebben al met al een te gekke dag in de Efteling gehad. En we komen hier zeker nog eens terug. Ik ben benieuwd of jij ook al eens met je kinderen in de Efteling bent geweest? En wat zijn jullie favoriete attracties?

Dagje Utrecht met de kids: Nijntje museum + nog meer leuke uittips
Gardameer wat was je weer heerlijk!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter