Extra kinderen meenemen in de auto, dat doen jullie vast ook wel eens. Als je bijvoorbeeld rij-ouder bent voor school voor een excursie of schoolreisje. Om het hockeyteam van je dochter naar een uitwedstrijd te brengen. Als één van jouw kinderen een partijtje geeft. Of onverwacht; omdat de kinderen een vriendje mee willen nemen uit school. Ik heb dan niet altijd genoeg plek en sowieso niet voldoende autostoeltjes. En juist met de kinderen van een ander in de auto, wil ik extra voorzichtig zijn. Daarom was ik benieuwd naar wat de regels hiervoor zijn, hoe het zit met die autostoeltjes of zitverhogers, mag er een kind op de voorstoel en dekt een autoverzekering alle inzittenden, mocht er – je moet er niet aan denken! – een ongeluk gebeuren? Ik zocht het uit!
Extra kinderen meenemen in de auto? Dit zijn de regels!
Hoeveel kinderen mogen er maximaal mee?
Je mag zoveel kinderen meenemen als er zitplaatsen in de auto zijn. Iedere inzittende moet op een eigen plek zitten. Op je kentekenbewijs staat aangegeven hoeveel officiële zitplaatsen de auto heeft. En ieder kind moet beschikken over een eigen gordel. Dus twee kinderen in één gordel mag niet.
‘Lees ook: Auto spelletjes: 10x het allerleukste achterbank vermaak voor onderweg.’
Regels autostoeltjes
De basisregel is dat kinderen kleiner dan 1.35 meter in/op een goedgekeurd en passend autostoeltje of zitverhoger moeten zitten. Maar als je een enkele keer extra kinderen over een korte afstand (max. 50 km) moet meenemen in de auto – voor een schoolreisje of partijtje bijvoorbeeld – dan mogen deze kinderen vanaf drie jaar een autogordel in plaats van een kinderbeveiligingsmiddel gebruiken op de achterbank. En een enkele keer moet letterlijk genomen worden. Dus wanneer je de buurjongen iedere week meeneemt naar judo, dan is dat niet meer incidenteel en is een stoeltje of zitverhoger wel verplicht. Heb je al twee kinderbeveiligingsmiddelen op de achterbank staan en geen ruimte meer voor een derde? Dan mogen kinderen vanaf drie jaar en ouder in plaats daarvan ook een autogordel dragen.
Vanaf wanneer op de voorstoel?
Kinderen mogen altijd voorin zitten, als ze tot de lengte van 1.35 meter maar gebruik maken van een kinderbeveiligingsmiddel. Ook wanneer het om een incidenteel ritje gaat. Voor kinderen tot en met 12 jaar kun je dan wel het beste de airbag uitzetten. Kan dat niet? Zet dan de autostoel zo ver mogelijk naar achteren.
Wie is er aansprakelijk voor de kinderen in je auto?
Natuurlijk ben je altijd voorzichtig in de auto, zeker als er ook nog kinderen van een ander in zitten. Maar toch kan er onderweg iets gebeuren. Rijd je voor school, dan hebben de meeste scholen daarvoor een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. De verzekering geldt wel alleen voor de kinderen en niet voor de auto of meerijdende ouder. En ook alleen onder schooltijden. Voor andere ritjes hangt het van de autoverzekering van de ouder af. Als je bij je autoverzekering een ongevallen inzittendenverzekering of een schadeverzekering inzittenden hebt afgesloten, dan kan de letselschade van de passagiers hier op verhaald worden. En is er een andere bestuurder verantwoordelijk voor het ongeluk, dan kan hij aansprakelijk gesteld worden voor de letselschade van alle inzittenden in jouw auto. Op Overstappen.nl kun je alle autoverzekeringen met elkaar vergelijken en een goede autoverzekering afsluiten.
‘Lees ook: Voertuigen knutselen – Toffe auto’s, bootjes, vliegtuigen & nog veel meer.’
Extra kinderen meenemen in de auto, hoe doe jij dat?
Ik ben benieuwd hoe jullie het doen als je extra kinderen meeneemt in de auto? Kende jij deze regels over autostoeltjes enzo al? En heb je je er altijd aan gehouden?
Uitgelichte afbeelding meisjes op de achterbank – Kzenon voor Shutterstock.
1 Reactie
Met drie schoolgaande kids tijd ik regelmatig voor school. Mijn eigen kind gaat dan voorin op zijn/haar eigen stoel. Ik heb voldoende zitverhogers voor alle zitplaatsen in onze auto. Die gebruik ik allen nog als ik voor de jongste rojd want die zit in groep 3.
Alle regels kenden ik wel en wij zijn goed verzekerd maar wist niet dat je de airbag uit moest zetten voor kids tot 12 jaar.