Extreem moe – Ik sta op standje waakvlam en écht vlammen lukt niet meer

8 november 2019
Extreem moe - Ik sta op standje waakvlam en écht vlammen lukt niet meer

Ik voel me al een tijdje vreselijk moe. Of een tijdje… Eigenlijk al acht jaar, sinds ik moeder werd. Je zou het chronisch kunnen noemen. Maar ja, welke moeder met jonge kids is dat niet?! Het zijn nu eenmaal de tropenjaren. Schouders eronder en gáán. Zo heb ik het al die jaren volgehouden. Maar sinds de zomer is er iets veranderd. Want terwijl ik door zo’n zomervakantie normaal altijd weer helemaal oplaad en daarna met frisse energie aan een nieuw jaar begin, blijft de energie nu weg. En ook mijn focus, mijn concentratie is foetsie. Ik ben de hele dag extreem moe. Het is net alsof ik op standje waakvlam sta en het maar niet lukt om te vlammen.

Vreselijk moe; het gevolg van jarenlang roofbouw plegen

Ik ben daar best wel van geschrokken. Burn-out flitste er zelfs door mijn hoofd. En dat zou dan mijn eigen schuld zijn. Wat heel eerlijk; ik ben al een behoorlijke tijd niet zo lief voor mezelf geweest. Ik ben gewoon op die doordenderende trein blijven zitten en heb nergens ruimte voor mezelf gecreëerd. Zorgen voor de kinderen, mijn lief, werk, sociaal leven; alles gaat voor, alles gaat door. Ik gun mezelf never nooit een pauze. Zou dat dan nu zijn tol komen opeisen?

Self care

Een voordeel van zo extreem moe zijn, is dat ik niet anders kon dan nu wél voor mezelf kiezen. Want zelfs al zou ik zo door willen, mijn lijf werkt niet meer mee. Het laat mij niet meer al die ballen hoog houden; ik stort gewoon in. En dus ben ik om te beginnen avonden achter elkaar tegelijk met de kinderen naar bed gegaan. Ik sport weer lekker en laat dat niet meer sneuvelen door bijvoorbeeld een deadline. Ook ben ik gezonder gaan eten en beter geworden in ‘nee’ zeggen en het doorbreken van verwachtingspatronen van anderen. Daarnaast ben ik na een tip van een vriendin bij een orthomoleculair therapeut geweest. Met hem heb ik mijn leefstijl besproken en hij heeft bloed geprikt om te kijken of ik wel de optimale hoeveelheid voedingsstoffen in mijn lijf heb.

‘Lees ook: Me Time: 10 Manieren om je weer wat meer vrouw en minder moeder te voelen.’

Tekort aan ijzer

De uitslag verklaarde mijn moeheid ook. Ik heb een ijzertekort en de symptomen daarvan zijn o.a. dat je je futloos voelt en vreselijk moe bent. Ik eet nu dus ook meer ijzerrijke voeding zoals tomaten, broccoli en spinazie en slik een voedingssupplement; Active Iron for women. Dat is ijzer in een capsule, plus een vitamine B bommetje dat voor meer hormonaal evenwicht zorgt. (lees: ik voel me tijdens mijn menstruatie beter en ben voor anderen een stuk gezelliger. ;-)). Het is wel grappig, want ik ben al mijn hele leven niet zo van de pillen, zelfs over een paracetamolletje doe ik moeilijk. Maar dit is natuurlijk, mild voor je maag en ik merk dat het me helpt. Ik word niet meer moe wakker en het lukt me weer om me te concentreren op mijn werk. Ik zit ook een stuk lekkerder in mijn vel. Heel fijn!

De symptomen van een ijzer tekort
Als je een tekort hebt aan ijzer dan voel je je futloos en moe. Je kunt ook last hebben van hoofdpijn, duizeligheid en broze nagels. En vaak zie je bleek. Vrouwen hebben een hogere ijzerbehoefte dan mannen, omdat ze tijdens hun menstruatie ijzer verliezen.

Extreem moe - Ik sta op standje waakvlam en écht vlammen lukt niet meer
Door het dagelijks slikken van een capsule met ijzer ben ik niet meer zo extreem moe.

Stapje voor stapje beter

Zo krabbel ik stapje voor stapje steeds weer wat verder op en ben ik gelukkig niet meer zo vreselijk moe. Ik moest even door een diep dal om te ontdekken dat ik ook lief moet zijn voor mezelf. Maar het was een kostbare les.

‘Lees ook: Drink jij voldoende? Dit zijn dé symptomen als je te weinig water drinkt.’

Ben jij ook al eens zo geconfronteerd met jezelf? En hoe zorg jij dat je het volhoudt? Ik ben ook benieuwd of er meer van jullie voedingssupplementen slikken en naar wat jullie ervaringen ermee zijn?

Deze blogpost is een betaalde samenwerking.
8 Tips voor een kindvriendelijke badkamer
Druk in je hoofd? Zo creëer je meer rust in je leven!

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Marloes 8 november 2019 at 7:52 am

    Sinds een half jaar slik ik ook voedingssupplementen na een preventief medisch onderzoek van m’n werk; vit D + B12. Het werkt en ben blij dat ik dit nu weet! Voel me meer energieker en fitter! Zelfs ‘s avonds kan ik het langer ‘volhouden’ op de bank. Ook weleens gezellig voor manlief ☺️
    Blij voor je dat je je weer beter voelt!

  • Reply Danielle Tesselaar 8 november 2019 at 4:53 pm

    Zelfde hier. Ik ben na zes jaar wat aan het opkrabbelen. Reguliere artsen heb je niets aan. Homeopathie heeft geholpen toen ik wat kreeg tegen bijnieruitputting. Tevens helpt magnesium heel goed om smorgens niet zo moe op te staan. En natuurlijk ijzer rond de menstruatie. Hou vol babe, je bent niet de enige xxx

  • Laat een reactie achter