Op de fiets zonder zijwielen!

31 mei 2017
Lucy fietst zonder zijwieltjes

Fietsen wordt kinderen in Nederland met de paplepel ingegoten. Als het even kan zetten we ons kleine grut rond de tweede verjaardag op een stoer loopfietsje. Het is niet voor niks één van de meeste populaire cadeau’s voor een tweede verjaardag. Uiteraard wist ik ook niet hoe snel ik er eentje moest shoppen toen Reva twee jaar werd. Zielsgelukkig was ze met haar mini bike, binnen no-time zoefde ze door de straten. Turbo girl Lucy had helemaal de smaak te pakken toen ze eenmaal fatsoenlijk op een loopfiets kon zitten, die was echt niet bij te houden. Maar aan alles komt een eind ook aan het tijdperk loopfiets, tijd voor een echte fiets met trappers.

De leer fiets

Via Marktplaats hebben we voor allebei de meisjes een tweedehands fiets gescoord, eentje die perfect was om het op te leren. De spiksplinter nieuwe exemplaren die nog strak in de lak zitten heb ik even aan me voorbij laten gaan. Ik zou iedere keer een hartverzakking krijgen als de nieuwe fiets voor de honderdste keer op de grond zou vallen. En voor Reva en Lucy maakten het helemaal geen klap uit, die vonden hun eerste echt meisjesfiets sowieso al fantastisch. Mijn tip: koop een kleine fiets! Het fietsje van Lucy is echt het ideale formaat om het fietsen onder de knie te krijgen. Hoe groter de fiets, hoe lastiger het voor een kindje is om het te leren.

Met of zonder zijwielen?

Het is het meest voor de hand liggend om meteen zijwieltjes aan de fiets te monteren, wij hebben er voor gekozen om dit niet te doen. Op een loopfiets leren kids al heel goed hoe ze balans moeten houden en hoe er gestuurd moet worden. Mijn idee is dat als een fiets zijwielen heeft kinderen die balans juist weer kwijtraken en gaan leunen op de zijwieltjes.

‘Lees ook: Veilig naar school met een fietshelm.’

Hoe dan?

Met zijwieltjes fietst je peuter of kleuter vrij snel makkelijk weg, zonder die hulp moet je als ouder even flink aan de bak. Trek je sportschoenen aan, neem een flesje water mee, kies een rustige plek – park of speeltuin – uit en ga je kindje daar leren fietsen. Dit is je work-out voor de komende periode! De credits van het leren fietsen van de meiden moet ik vooral aan Jeroen geven. Hij is alle keren met ze naar de speeltuin gegaan, hield Reva of Lucy vast in de nek of aan de achterkant van de fiets en heeft ontelbare rondjes meegerend. Als je kindje al iets meer evenwicht heeft op de fiets kun je ook een sjaal om de middel binden en iets omhoog trekken, dit houdt weer iets makkelijker vast.

Het is even investeren en geduld hebben, maar voor je het weet word je opeens verrast. Het bizarre is dat Lucy de ene week nog niet wist hoe ze moest trappen en een week later zo op haar fietsje stapt en wegrijdt. Mijn mond zakte open van verbazing! Blijkbaar was er een knopje omgegaan. Ik zeg niet dat dit de beste methode is, toevallig werkte het perfect voor allebei onze kinderen. Je moet zelf inschatten wat bij jouw kind het beste past. Is je kindje heel onzeker en vindt hij of zij het ontzettend spannend allemaal forceer het dan niet en begin gewoon met zijwieltjes.

Veilig de straat op

In Nederland is het dragen van een helm op de fiets niet verplicht. Toch zie je steeds vaker kinderen rondscheuren met een helm op. Hoofdletstel komt het meest voor als kinderen een ongeluk met de fiets krijgen. Voor mij is dat reden genoeg om de meisjes allebei met een flitsende helm te laten rondfietsen. Hoe goed je kindje het ook kan, een ongeluk zit in een klein hoekje. Reva en Lucy weten niet beter, dus die vinden het allemaal prima. Tegenwoordig kun je zoveel stoere en stylische kinderhelmen shoppen dat het nog leuk staat ook. Voor Lucy hebben we een prachtige vlinder helm van het merk Kiddimoto gekocht.

Voor Vaderdag knutselen: Papa van steen
De nieuwe rage in speelgoed land: Zelf een Fidget Spinner maken

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter