Foto op hout of steen afdrukken – Zo doe je dat heel simpel zelf!

8 juni 2019
Foto op hout of steen afdrukken - Zo doe je dat heel simpel zelf!

Een foto op hout of steen afdrukken is super tof! Het staat leuk in je huis en is weer eens wat anders dan een fotolijstje. En wist je dat je het ook heel simpel zelf kan doen? Zo’n foto op hout of steen is super leuk om aan iemand cadeau te geven. Ik laat je in een handige video stap voor stap zien hoe het moet.

Wat heb je nodig?

 • Plankje hout of een grote, beetje gladde steen
 • Afbeelding of foto geprint op papier met een laserprinter. Heb je die zelf niet, dan kun je misschien terecht bij een copycenter bij jou in de buurt. Met een inktjet printer heb je namelijk een grote kans dat het mislukt.
 • Witte verf (geen must)
 • Gel Medium, o.a. te koop bij Creall
 • Mod Podge of lak, o.a. te koop bij Creall
 • Kwast
‘Lees ook: Babyfoto’s maken – ideeën & handige tips voor de mooiste foto’s.’

De foto op hout of steen afdrukken

 1. Ik vind de kleuren mooier overkomen als er een laagje verf onder de foto zit en dus verf ik het oppervlakte waar de foto komt altijd eerst wit. Maar dit is optioneel, want je kunt de foto ook direct op hout of steen afdrukken.
 2. Als de verf droog is, smeer je een dun gelijkmatig laagje Gel Medium op de plek waar de foto komt.
 3. Plak de foto op het hout of de steen en wrijf hem vast vanaf het midden naar de randen, zodat er geen luchtbelletjes meer onder het papier zitten.
 4. Laat nu ook de Gel Medium drogen. Hoe langer je wacht, hoe beter de inkt pakt op het hout of de steen. Ik heb mijn foto een paar uur laten drogen maar een nachtje erover heen laten gaan, was nog beter geweest.
 5. Maak het papier nu vochtig, maar gebruik niet teveel water, want dan is de kans groot dat je teveel papier weg haalt en er dus een stukje foto verdwijnt. Als het papier vochtig is, wrijf je er voorzichtig overheen. Het papier laat nu laagje voor laagje los, terwijl de foto op het hout of de steen achterblijft. Wrijf niet te hard en doe het laagje voor laagje, dan blijf de afbeelding het beste in tact. En ga door totdat je geen witte zweem meer ziet.
 6. Wanneer je blij bent met het eindresultaat dan laat je je kunstwerk nog even drogen. Schrik niet, want eenmaal droog lijkt het weer alsof er een witte zweem op zit. Maar dat los je op door er nog een laklaagje overheen te smeren. Zo kan de foto ook meteen tegen een stootje. Klaar!
‘Lees ook: Inspiratie voor een familie fotoshoot, maar dan net even een tikkeltje anders.’

Tip!
In plaats van een foto op hout of steen kun je met dezelfde techniek ook een foto op glas afdrukken. Je hoeft dan niet eerst de ondergrond wit te schilderen. Leuk om bijvoorbeeld op een klein glazen potje te doen en er zo een toffe waxinelichtjeshouder van te maken.

Nog meer toffe DIY ideeën

Ik hoop dat je mijn uitleg duidelijk vindt en dat je het idee leuk vindt. Mocht jij nu ook een foto op hout of steen gaan afdrukken dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij deelt op Facebook of Instagram door Lady Lemonade te taggen of #ladylemonade te gebruiken. Ik vind het altijd super leuk om jullie kunstwerken ook te zien!

Voor meer knutselinspiratie kun je ook heel goed hier op ons blog terecht. En mocht je echt nooit meer iets van ons willen missen, abonneer je dan op ons YouTube kanaal waar iedere week een nieuwe creatieve video online komt.

Meesterdag & Juffendag ideeën - 10x knutselen met de hele klas
Theezakje versieren - Een super tof cadeau idee voor Juffendag

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reply Thijs Witjes 19 augustus 2020 at 7:28 pm

  Zou dit ook lukken met een (nieuwe, min of meer gladde, maar toch ruwer dan een kiezelsteen) stoeptegel?
  Gr.
  Thijs

 • Reply Siep Schepel 23 december 2022 at 8:42 pm

  Ik heb het geprobeerd op een witte geglazuurde tegel. 5 uur laten drogen en daarna bevochtigen en laagje voor laagje het papier er afweken. Resultaat: nul komma nul. Niks geen afdruk op de tegel. Wat kan ik doen?

 • Reply Siep Schepel 29 december 2022 at 9:43 pm

  jammer, dat de dames niet reageren op opmerkingen op bovenstaande reacties!!

 • Reply M 14 april 2023 at 2:48 pm

  We zijn bezig om foto’s over te zetten op Santorinistenen. Soms laat er een stukje van de foto los bij het voorzichtig afwerken. Wat doen we verkeerd?

 • Laat een reactie achter