Kerst! Lekker eten, cadeautjes, máár ook een beetje aan een ander denken

20 november 2019
Heb jij een foute kersttrui? Trek hem dan aan op Foute Kersttruien Dag of scoor er voor die tijd nog snel één. Want we hebben jouw hulp nodig!

Ik ben echt dol op Kerst. En dat begint al in de aanloop er naartoe. Gezellig met de kinderen de kerstboom optuigen en het huis versieren, samen naar de kerstmarkt in Haarlem en de hele dag kerstliedjes meezingen met de radio. Op kerstavond lopen we mee met de lichtjes optocht in ons dorp en luisteren we naar het kerstverhaal bij de levende kerststal. En eerste en tweede kerstdag staan altijd helemaal in het teken van samenzijn met familie en lekker eten met elkaar. Al deze tradities zorgen ieder jaar weer voor een onvergetelijke Kerst. En dit jaar gaan we er nog een prachtige traditie aan toevoegen. Misschien zelfs wel de mooiste traditie.

Niet iedereen viert Kerst

Want onze kerst staat in schril contrast met de realiteit van de zwaar ondervoede kinderen in Somalië, kinderen uit oorlogslanden die hun beide ouders zijn verloren of jonge vluchtelingen die huis en haard achter hebben moeten laten en niets meer hebben. Voor hen is de kerstperiode niet iets om naar uit te kijken. Want de magische tijd van twinkelende lichtjes, kerstbomen en samen zijn, tovert hun honger, kou, eenzaamheid en angst niet weg. Terwijl wij cadeautjes uitpakken, met elkaar tafelen en proosten op onze gezondheid en een mooi nieuw jaar, proberen zij de dag te overleven, zoeken ze naar hun ouders die er misschien wel helemaal niet meer zijn of hopen ze dat er voor hen vandaag wel eten is. En dat vind ik – helemaal in de periode van kerst – onverteerbaar.

Kinderen bewust maken

Gelukkig is er een organisatie die zich het lot van deze kinderen aantrekt en zoveel mogelijk kinderen probeert te redden; Save the Children. Maar dit kunnen ze niet alleen en daarom organiseert Save the Children sinds 2016 in Nederland de Foute Kersttruiendag. Een dag waarop echte helden opstaan, hun kersttrui aantrekken en zich inzetten voor kinderen in nood. En daar doen wij dit jaar met ons gezin aan mee. Vooral voor die kinderen, maar ook om mijn eigen kinderen de andere kant van de medaille te laten zien. Want tegenover alle cadeautjes en het gefeest mag ook een stukje bewustwording staan. Ze kunnen soms behoorlijk verwend zijn – “ik verveel me!”, “Oh, dat vind ik leuk. Kunnen we dat kopen?”, “Gaan we naar het trampoline park?” – want alles komt ze aanwaaien. Maar in de aanloop naar kerst gaan we eens iets voor een ander doen.

Onze Foute Kersttruiendag actie: Stunt voor een munt

Ik heb mijn jongens verteld dat het me verdrietig maakt dat niet alle kinderen iedere dag te eten hebben en dat er voor hen al helemaal geen Sinterklaas of kerstfeest is. En ik vroeg ze of ze mij mee willen helpen om iets voor deze kinderen te doen. Daar reageerden ze gelijk super enthousiast op en samen hebben we dan ook een toffe actie bedacht. Op Foute Kersttruiendag – op 13 december – doen Finn & Charlie voor iedereen die een donatie doet in onze digitale collectebus een stunt in hun foute kersttrui op onze trampoline. Een stunt voor een munt dus! Zo hopen we in ieder geval €100,- op te halen voor de kinderen in nood. Of meer natuurlijk, dat zou helemaal te gek zijn!

Heb jij een foute kersttrui? Trek hem dan aan op Foute Kersttruien Dag of scoor er voor die tijd nog snel één. Want we hebben jouw hulp nodig!
Op Foute Kersttruiendag doen Finn & Charlie een stunt voor een munt in hun foute kersttrui.

Doe jij ook mee met Foute Kersttuiendag?

Gun jij kinderen in nood een beter leven? Doe dan ook mee en bedenk een leuke actie waarmee jij en je gezin geld op kunnen halen. Het is helemaal niet zo ingewikkeld:

  1. Meld je aan op de website van Save The Children en ontvang een gratis inspiratiepakket.
  2. Vraag al je vrienden, familie en bekenden om jullie te sponsoren.
  3. Op Save the Children’s Foute Kersttruiendag op 13 december (of een andere dag mag natuurlijk ook als dat beter uit komt!) trekken jullie je kersttrui aan en doen de tegenprestatie.
‘Lees ook: De tofste foute kersttruien voor kinderen.’

Jullie foute kersttrui maakt het verschil tussen een maaltijd of niks te eten. Tussen alleen slapen op straat of in een warm bed in de veilige opvang. Of tussen rillen van de kou en een behaaglijke warme trui. Dus ik hoop dat je ook mee doet!

Deze blogpost is een betaalde samenwerking.
De geboortekaartjes trends voor 2020
Stoomboot knutselen - Een super leuk knutselidee voor Sinterklaas

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter