Attractiepark Futuroscope in Frankrijk; een uniek attractiepark

21 maart 2023
Attractiepark Futuroscope in Frankrijk; een geweldig & uniek uitje!

In een vliegend theater de wereld rond, dansen in robots of jezelf zien te redden in het oog van een wervelende vulkaan; het kan allemaal bij Futuroscope in Frankrijk. Dit geweldige futuristische attractiepark vlakbij Poitiers in Vienne is anders dan alle andere pretparken ter wereld. Een onwijs leuk en origineel uitje voor het hele gezin als je in de buurt op vakantie bent. Ik bracht er met Niels en onze kinderen een lange dag door en deel graag al onze tips en favoriete attracties.

Futuroscope; meer dan 40 futuristische attracties in Poitiers

Attractiepark Futuroscope in Frankrijk; een geweldig & uniek uitje!

Als we aankomen in Futuroscope hebben we echt het idee dat we terecht zijn gekomen in een stad van de toekomst. We staan op een groot open themapark met veel waterpartijen, groen en overal kolossale futuristische gebouwen in bijzondere vormen. Zoals een weerspiegelende edelsteen obelisk of een glazen prisma met witte bol. En daarachter gaan allemaal unieke, futuristische attracties en shows schuil met indrukwekkende 3D en 4D effecten. Futuroscope is namelijk geen gewoon pretpark met normale achtbanen en wildwaterbanen, maar een themapark waarin attracties worden gecombineerd met filmbelevenissen gemaakt met de nieuwste technologie. Het zijn er in totaal meer dan 40 hebben we op de plattegrond gezien. Er zijn familie attracties, zogeheten ‘adrenaline thrills’ – waarbij je hartslag omhoog schiet – en ‘immersion thrills’ – waarbij je onderdeel wordt van het verhaal. De meesten zijn geschikt voor alle leeftijden, maar voor sommigen moet je minimaal 1.05 meter of 1.20 meter zijn. Onze kinderen zijn daarom bij de entree opgemeten en hebben een gekleurd polsbandje gekregen die bij hun lengte past. Zo weten we precies welke attracties ze wel en niet mogen doen en waarbij er een ouder mee moet. Heel handig!

‘Lees ook: Dit zijn de leukste dingen om te zien en doen tijdens een vakantie in Vienne & Haute-Vienne.’

Tip: download de Futuroscope app!
Bij de entree krijg je een plattegrond met daarop de openingstijden van alle attracties. Maar download ook de Futuroscope app, want die helpt je bij het bepalen welke attracties je het beste wanneer kunt doen. En neem oortjes of een koptelefoon mee die je kunt verbinden met je telefoon, want de app vertaalt de voorstellingen ook voor je in het Nederlands. Voor €6,- kun je ook een simpele headset op het park kopen.

De beste attracties ter wereld

La Machine à Voyager dans le Temps

Attractiepark Futuroscope in Frankrijk; een geweldig & uniek uitje!

We gaan eerst naar La Machine à Voyager dans le Temps, in 2014 uitgeroepen tot de beste attractie ter wereld. Hier stap je met de ‘Lapins Crétins’ – de Raving Rabbids uit de gelijknamige videogame – in een tijdmachine en reis je door een tikkie bijzondere versie van de wereldgeschiedenis. Het leuke van de attracties bij Futuroscope is dat de rij al een hele belevenis op zich is, waardoor we totaal niet het gevoel hebben dat we moeten wachten. We lopen door een rariteiten kabinet met allerlei bijzondere museumstukken en door een kamer met interactieve schilderijen waar een digitale vlieg van de ene naar de andere lijst vliegt en de portretten ineens tot leven komen. En dan komen we aan in een grote openbare toilet met daarin karretjes met wc-potten waarop we tot grote hilariteit van Finn en Charlie moeten gaan zitten. We krijgen een 3D bril op en worden dan de tijdmachine ingestuurd. We reizen van de ijstijd naar het dino tijdperk en de maan. Een rit vol humor!

La Vienne Dynamique

Daarna gaan we naar La Vienne Dynamique er tegenover, een avontuurlijke 4D reis door de regio van Futuroscope en een leuke manier om meer van de omgeving van Poitiers te zien. Eerst zien we een show in een water theater. En daarna stappen we in een bewegende stoel en volgen een man die te laat dreigt te komen op zijn eigen huwelijk. Hij haast zich door het bos, de lucht, over het water en scheurt met een racewagen door de straten van Chauvigny, waarbij we alle kanten op geschud worden. Een levende boomstronk is zijn gids. Alleen is het pratende stuk hout verkouden en dus wordt er steeds over ons heen geniest. Onze jongens schateren steeds harder als ze keer op keer getrakteerd worden op een snot douche. Na afloop zullen ze zeggen dat ze dit de grappigste attractie vonden.

Tip: Beleef La Vienne Dynamique in het echt!
Chauvigny in Vienne Als je in La Vienne Dynamique geweest bent, is het extra leuk om Chauvigny ook in het echt te zien. Dit pittoreske plaatsje ligt op een half uurtje rijden van Futuroscope en is één van de mooiste in de regio Vienne. Vooral het middeleeuwse centrum met smalle, autovrije straatjes, gezellige pleintjes met leuke restaurants en terrasjes en ambachtelijke winkeltjes is leuk. En wat Chauvigny uniek maakt in Europa is dat het maar liefst vijf kastelen heeft, waarvan je er nog 3 kunt bezoeken. In één van de ruïnes worden roofvogelshows met onder andere adelaars, gieren en uilen georganiseerd. En ook moet je zeker een kijkje nemen in de kerk Saint-Pierre die er – vooral van binnen – prachtig uitziet. Of stap op de VeloRail; een fietskar waarop je met het hele gezin over een oude spoorlijn met prachtig uitzicht op Chauvigny kunt fietsen.

‘Lees ook: Dit zijn dé leukste bezienswaardigheden in de Ardèche & Drôme.’

Arthur, L’ Aventure 4D

Ook Arthur, L’ Aventure 4D is ooit tot beste attractie ter wereld uitgeroepen. De attractie staat in het teken van de fantasiefilm Arthur en de Minimoys. Als we de wereld van de kleine sprookjesachtige wezens in stappen, wanen we ons in een enorme bloementuin. Op de rug van een lieveheersbeestje gaan we dwars door een grasveld met lange grassprieten, langs spannende tuinbewoners zoals spinnen met hun plakkende spinnenwebben en likkende kikkers. Door de 4D effecten zien we het niet alleen echt, maar voelt alles ook levensecht. Brrrr, wat kriebelde daar ineens op mijn hoofd?! Gelukkig overleven we ons insectenbestaan en komen we er zonder kleerscheuren weer uit. Deze attractie is echt een visueel spektakel.

L’Extraordinaire Voyage

Attractiepark Futuroscope in Frankrijk; een geweldig & uniek uitje!

Maar de attractie die ik zelf het allermooiste vind, (en in 2017 de beste attractie van Europa was) is L’Extraordinaire Voyage. Hierin worden we door Jules Verne meegenomen op wereldreis in een spaceshuttle. De attractie begint in een vertrekhal, daarna volgt een briefing, de transfer en komen we bij de balie van SkyWorld waar we op een bank mogen zitten die vervolgens de lucht in wordt getild. L’Extraordinaire Voyage, die in 2017 in Futuroscope open ging, is daarmee het eerste zwevende theater in Europa. Met onze benen bungelend in de lucht begint onze reis in Egypte. Op het halfronde scherm voor ons verschijnen de piramides. Daarna reizen we verder naar Dubai, de Ganges rivier in India, de Himalaya in China en via Yellowstone Park in Amerika weer terug naar Futuroscope en Poitiers. De prachtige filmbelevenis wordt versterkt door wind, geuren en mist. Echt adembenemend! Ik vind het dan ook jammer dat het afgelopen is en ik weer met beide benen op de grond sta.

Danse avec les Robots

Attractiepark Futuroscope in Frankrijk; een geweldig & uniek uitje!

Daarna gaan we naar de Futuroscope disco, waar onze voetjes ook weer van de voer gaan. Maar wel anders! We stappen in duo’s in robots die dansen. Een robotarm slingert ons tot wel 7 meter hoog de lucht in en van links naar rechts, half over de kop en weer terug. De bekende DJ Martin Solveig draait er digitaal plaatjes. Je kunt uit drie verschillende dansprogramma’s kiezen; één waarop je meedeint op de muziek, een tweede waarbij je echt lekker mee swingt en de derde waarbij je volledig uit je muzikale dak gaat. Charlie vindt het jammer dat hij vanwege zijn lengte niet voor die laatste mag kiezen. Maar als de robot ons in programma twee alle kanten van de dansvloer laat zien, zijn we allebei blij dat dit het is. Party animals Finn & Niels zien we ondersteboven en achterstevoren door de disco gaan.

Chasseurs de Tornades

Attractiepark Futuroscope in Frankrijk; een geweldig & uniek uitje!

Onze meest favoriete attractie wordt Chasseurs de Tornades die dit jaar nieuw aan het park is toegevoegd. Ook hier is de weg naar de attractie toe weer een beleving op zich. We lopen door het zenuwcentrum van een meteorologisch instituut waar we kennismaken met een meteoroloog en een storm chaser. En langzamerhand wordt het duidelijk dat er een tornado onderweg is die Futuroscope en Poitiers dreigt te verwoesten. We moeten met spoed een schuilkelder in. Het verhaal speelt zich zowel live op een bewegend toneel af als op een 360 graden scherm. De stoelen waarop we zitten staan op een draaiende en kantelende schijf en blazen wind en regen, terwijl we de tornado op ons af zien razen. En dan begint alles te tollen, totdat we opgeslokt worden en terecht komen in het oog van de storm. Een echt visueel spektakel. En zonder twijfel de volgende Futuroscope attractie die met de titel ‘beste attractie ter wereld’ beloond gaat worden.

‘Lees ook: Een rondreis door Zuid-Bretagne: dit waren onze absolute hoogtepunten.’
Attractiepark Futuroscope in Frankrijk; een geweldig & uniek uitje!

Finn en Niels gaan samen ook nog in Objectif Mars, een spectaculaire in- en outdoor achtbaan met draaiende karretjes, waardoor er een extra dimensie wordt toegevoegd aan de rit. In het trainingscentrum worden ze vooraf getest of ze geschikt zijn om als astronaut naar Mars te gaan. En als ze helemaal goedgekeurd zijn, mogen ze de attractie in. We hebben Dans les Yeux de Thomas Pesquet ook nog als attractie getipt gekregen. En we hadden nog wel een drankje willen doen in de Aérobar waarbij je aan een ronde bar onder een enorme heliumballon naar 35 meter hoog gebracht wordt. Maar die twee dingen redden we helaas niet meer. Het is onmogelijk om alles in één dag te zien, dus we zijn blij dat we vooraf bekeken hebben wat we in ieder geval graag wilden doen. En we hebben nergens spijt van.

Ook leuk voor kids; de speeltuinen Futuropolis en Astra

Attractiepark Futuroscope in Frankrijk; een geweldig & uniek uitje!

Behalve unieke attracties zijn er in Futuroscope ook plekken waar kinderen ‘gewoon’ kunnen spelen. Zo is er de gigantische speeltuin Futuropolis met waterfietsen, trampolines, klimrekken, een verkeerstuin met trapauto’s, waterspeeltuin, brandweerauto’s waarmee je zo snel mogelijk een brand moet blussen, een bootjes draaimolen en nog veel meer waar Finn en Charlie ook een tijdje zoet zijn, terwijl wij op een bankje van de zon genieten. En in het Astra gebouw vind je twee gigantische indoor glijbanen vanaf de nok van het dak tot aan beneden. En ook kun je er allerlei games doen of proberen te ontsnappen uit een laser doolhof. Hier krijgen we onze kinderen bijna niet meer weg. Maar we willen echt even wat gaan eten om op tijd terug te zijn voor de avondshow.

Restaurants in Futuroscope

Attractiepark Futuroscope in Frankrijk; een geweldig & uniek uitje!

Op het attractiepark zijn verschillende eet mogelijkheden. Zoals buffetrestaurant La Table D’Arthur, Studio Grill of La Crêpe Volante, waar je heerlijke pannenkoeken kunt eten. Maar wil je echt iets bijzonders, dan ga je naar het nieuwe Space Loop. Een restaurant buiten de pretpark muren, maar dat wel gewoon bij Futuroscope hoort. We krijgen bij de uitgang een stempeltje op ons hand, zodat we straks weer naar binnen kunnen. En even later zitten we aan een tafeltje in een futuristisch restaurant dat ook net een attractie is. Ons eten en drinken moeten we namelijk bestellen op de tablet aan tafel. En als het klaar is, komt het naar ons toe in bakjes die over een rails in de lucht glijden. Sommige maken zelfs loopings! We hebben ons eten nooit eerder op zo’n leuke manier bediend gekregen.

La Clé des Songes; een spectaculaire avondshow

Attractiepark Futuroscope in Frankrijk; een geweldig & uniek uitje!

Daarna gaan we terug naar Futuroscope voor het avondspektakel op het meer. Een watershow van opkomende fonteinen waar met lasers en beeldprojecties een verhaal op wordt geprojecteerd. Een fantastische manier om de dag mee af te sluiten. In de 30 minuten durende show verrijzen bloemenvelden, regenbogen en snoepjes uit het water en krijgen we geweldige laser effecten te zien. Ook gaat de show gepaard met mooie muziek, liedjes en stoere raps. Een indrukwekkend visueel spektakel dat afgesloten wordt met vuurwerk!

‘Lees ook: Op vakantie naar Normandië; dit zijn de leukste dingen om te doen.’

Hotels in de omgeving van Futuroscope

Attractiepark Futuroscope in Frankrijk; een geweldig & uniek uitje!

Het is al laat als we het themapark verlaten. We zijn er van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat geweest en hebben zo alles uit de dag gehaald. Maar nu zijn de kinderen, en wij eigenlijk ook, echt wel toe aan een bed. We hebben ervoor gekozen om in Hôtel Alteora – één van de hotels rondom Futuroscope – te logeren. En dus zijn we in 10 minuten lopen ‘thuis’. Dat is wel lekker hoor! Een andere leuke optie is om in Poitiers, de hoofdstad van Vienne een hotel te zoeken. Zoals het Best Western Le Grand Hôtel dat echt in hartje centrum zit. Naar Poitiers is het namelijk ook maar 20 minuten rijden en bij Futuroscope is meer dan voldoende parkeergelegenheid. Het is bovendien een super leuke en gezellige studentenstad, waardoor het er wemelt van de leuke barretjes en hippe restaurants. Of check of er een leuke deal is bij Futuroscope zelf, want het themapark heeft ook nog hotels waar je kunt overnachten.

Entree prijzen Futuroscope

Voor een kaartje voor Futuroscope betaal je tussen de €31,- en €39,- voor kinderen van 5 – 12 jaar. En voor volwassenen tussen de €38,- en €48,- voor een dagticket. Daar zit de avondshow bij inbegrepen. Er zijn ook priority passen te koop, zodat je niet in de wachtrij hoeft bij attracties. Maar die zijn wel erg prijzig, zeker als je het park bezoek met je hele gezin. Kijk op de website van het park voor alle actuele aanbiedingen en prijzen en het reserveren van je tickets. Futuroscope is het hele jaar door geopend. Alleen in de winter niet dagelijks.

Ik hoop dat ik je met dit blog een goed beeld heb kunnen geven van Futuroscope. En als je nu benieuwd bent naar wat voor leuks er nog meer te doen is in de omgeving van Futuroscope en Poitiers, lees dan zeker ook mijn reisverslag van onze vakantie naar Vienne en Haute Vienne. Daarin vind je ook al onze andere hoogtepunten, bezienswaardigheden en uittips!

Dit zijn de leukste tips voor je vakantie in Alicante met kinderen!
Hierom is Zuid-Afrika een droom vakantie bestemming met kinderen!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter