De 10 grootste veranderingen als je mama wordt

26 februari 2016

Het zal je denk ik niet ontgaan zijn dat onze Reva afgelopen week 4 kaarsjes heeft uitgeblazen. Finn heeft Reva uitvoerig alle do’s and dont’s gedeeld over het ‘kleuterschool wereldje’. De nieuwste schoolspulletjes zijn in de pocket, deze officiële kleuter is er 300% klaar voor. En ik? Bij mij passeert de afgelopen 4 jaar als een film voorbij. Time flies! Was ze in mijn gedachte gisteren nog een baby hummeltje, nu is ze een prachtig meisje geworden. Dat mijn vader jaren geleden tegen me zei ‘kinderen zijn de grootste verandering in je leven’, gaf ik heel makkelijk het antwoord ‘weet ik pap’. Yeah right, ik wist helemaal niks en had geen idee wat mij allemaal te wachten stond. Inmiddels weet ik wel beter.

Dit zijn de 10 grootste veranderingen in je leven als je mama wordt. En vul gerust aan als ik er nog ééntje ben vergeten.

1.Klok
Na je bevalling heb je een nieuwe best friend, de klok. De kraamhulp legt je haarfijn uit om de hoeveel tijd er ongeveer gevoed moet worden. Uren tellen en op de klok kijken is je nieuwe hobby. En ‘s nachts kijk je met één oog op de wekker en hoop je dat dit de nacht is dat je kindje eindelijk doorslaapt. Coffeedates worden om de slaapjes heen gepland. Überhaupt op tijd op een afspraak komen is een geweldige prestatie. Tip: heb je een afspraak, plan voor jezelf minimaal een half uur extra tijd in. Misschien kom je dan net aan op tijd bij je afspraak binnen gesjeesd.

2.Hormonen
Tuurlijk ze horen er allemaal bij, maar wat zijn het toch een paar lastpakken die hormonen. De eerste weken van je zwangerschap laten ze menig mama’s in spé regelmatig boven de pot hangen. En als je dat een beetje hebt overleefd dan zorgen ze dat je op de meest rare momenten in een hartverscheurend huilen kunt uitbarsten. Het kan ook zo maar zijn dat je negen maanden lang de rol van Cruella De Vil op je hebt genomen. Arme papa’s! Na de bevalling kunnen hormonen je ook nog wel een tijdje lastig blijven vallen. Weinig aan te doen helaas, maar een groot stuk chocola verzacht een beetje de pijn en lekker een potje janken lucht ook lekker op.

3.Slapen
Helaas met de komst van kinderen is slapen een bijzondere aangelegenheid. Speentje kwijt, krampjes, ziek kind, enge droom of een peuter die denkt dat de dag om 4.00 uur in de vroege ochtend kan beginnen. Vanaf de geboorte van je baby sta je meteen 3-0 achter. Er is altijd wel iets wat een mama uit haar slaap houdt. Tip: een powernap is het toverwoord, het verlaagt het stressniveau en verhoogt de productiviteit. Slaapt je kind ‘s middags nog, doe dan zelf ook eventjes je ogen dicht.

4.Voeding
Waarschijnlijk ben je nog nooit zo geïnteresseerd geweest in eten en kun je jezelf al bijna voedingsdeskundige noemen. Borstvoeding, flesvoeding, zelfgemaakte biologische pureetjes we maken er hele studies van. En iedereen roept weer wat anders. Keep it simple, volg je eigen gevoel en laat je niet gek maken.

5.Schuldgevoel
Super irritant, maar zodra je bevallen bent van een prachtig wonder krijg je ook meteen een pakketje schuldgevoel cadeau. Als je wilt kun je je de hele dag schuldig voelen om de kleinste dingetjes. Je kind te lang in een poepluier laten rondlopen, te weinig samen spelen, te lang laten huilen, teveel met je telefoon/laptop in de weer, niet lekker gekookt. Aan het eind van de dag neem je jezelf voor om het morgen allemaal anders te doen. En de volgende dag gebeurt er wel weer iets anders waardoor je je schuldig voelt. Nobody is perfect!

6.Kwetsbaarheid
Met de komst van kids krijg je er ook meteen een enorm gevoel van kwetsbaarheid bij. Je wilt je kindje alles geven en tegen alle narigheid in de wereld beschermen. Dit gevoel kan mij soms enorm naar de keel vliegen. Het schijnt, volgens de ervaren mama’s, dat dit met de jaren steeds makkelijker wordt dus daar hou ik mij maar aan vast.

7.Relatie
Dit is een inkoppertje, maar halleluja ga kinderen never nooit zien als de oplossing om je relatie te verbeteren. Van tevoren een goede basis is een MUST, met hoofdletters. Eenmaal een kleine koter in huis verandert de communicatie veelal in de zinnen; ‘verschoon jij even de poepluier’, ‘waarom blijft Pietje zo lang huilen?’, ‘ maak jij het flesje schat’, ‘ik ben zo moe, ik ook’. Dit is mijn survive tip: zorg voor een lieve en betrouwbare oppas die je weer even een momentje met z’n tweetjes geeft. Een normaal gesprek voeren in alle rust doet wonderen.

8. Me-time
Hoe ging dat ook alweer op de bank liggen met een boekje en de voetjes omhoog? Als je wilt kun je de hele dag bezig zijn. Kinderen verzorgen, wasjes draaien, boodschappen doen, koken, het geëxplodeerde huis op orde brengen. Eén ding weet ik wel, je krijg het nooit allemaal 100% onder controle. Maak tijd voor jezelf! Verwen jezelf met een nieuwe outfit, een gezichtsbehandeling waar je wallen als sneeuw voor de zon van verdwijnen of plan een saunadate met een vriendin.

9.Opvoeden
En dan komt er een moment dat je kleintje een karakter krijgt. Driftbuien, eigenwijs, Oost-Indisch doof, hier komt het onderwerp ‘opvoeden’ om de hoek kijken. Oké, kan iemand even vertellen waar de handleiding is gebleven? Wat doe je als je hele trukendoos leeg is en je kindje met je aan de haal gaat? Ik heb nog wel een lijstje handige boekjes voor je, check sowieso deze twee blogs over de boeken Buskruit met Peuters of How2Talk2Kids.

10. Reclame folders
Reclamefolders hebben nog nooit zo vaak je aandacht gekregen, dit is je nieuwe relaxmomentje van de dag geworden. Met een kop thee in de hand ga je op zoek naar de beste aanbiedingen voor luiers, flesjes, rompers, billendoekjes, snoetedoekjes, speentjes, verzorgingsproducten noem maar op.

DIY: Paastakken
Geboekt! De perfecte kidsproof vakantie

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply Annelore 26 februari 2016 at 12:21 pm

    Die kwetsbaarheid. Dat had ik onderschat. Mijn kinderen zijn mijn grootste kracht maar tegelijk ook mijn grootste zwakte. Iedereen had het verteld, maar het is pas nu ik zelf mama (van 4) ben, dat ik echt weet wat iedereen er eigenlijk mee bedoelt.

    • Reply Jojanneke 17 januari 2018 at 11:11 am

      Wat mooi dat je het zo verwoordt. Kwetsbaarheid is ook jouw liefde voor je kinderen natuurlijk. Als je kinderen als een cadeau voelen dan ben je een gezegend mens. Bij ons op de basisschool zijn er tal die het niet zo ervaren, en dat vind ik best wel jammer..

    Laat een reactie achter