Geheimschrift | 10 Coole manieren voor kids om in geheimtaal te schrijven

17 januari 2021
Geheimschrift | 10 Coole manieren voor kids om in geheimtaal te schrijven.

Mijn beste vriendin en ik bedachten als kind altijd onze eigen geheimtaal. We vonden het geweldig om elkaar geheime briefjes te sturen die alleen wij twee konden ontcijferen. Is jouw kind ook zo dol op geheimen en mysteries? Ga dan eens aan de slag met één van deze 10 verschillende soorten geheimschrift. Van emoticon geheimtaal tot onzichtbare inkt, cijfers, tekens, een toffe app waarmee je geheimschrift kunt maken & meer. Van alle geheimschrift hebben we printables gemaakt die je gratis uit kunt printen.

#1 Geheimschrift met cijfers

Geheimschrift | 10 Coole manieren voor kids om in geheimtaal te schrijven.

Dit is een simpel geheimschrift dat leuk is om mee te beginnen. Je geeft elke letter een cijfer; A is 1, B is 2 en zo tel je verder tot en met 26. Door cijfercombinaties op papier te zetten, kun je woorden maken. Bijvoorbeeld: spion = 19-16-9-15-14. Wij hebben deze handige printable voor je gemaakt die je uit kunt printen waardoor je zo ziet welk cijfer voor welke letter staat. En je kunt het geheimschrift ook online maken. Hier vind je een vertaalmachine waarin je een bericht tikt en met één druk op de knop komt het er in cijfers uit. En het werkt ook omgekeerd; als je een cijfer reeks intikt, dan vertaalt de machine het naar een woord.

‘Lees ook: Proefjes voor kinderen – Een raket maken van een fles.’

#2 Maak je eigen onzichtbare inkt

Als je een geheime brief krijgt die helemaal blanco is, dan is de kans groot dat de tekst geschreven is met onzichtbare inkt. Ook een leuke soort geheimtaal! Er zijn verschillende vloeistoffen waarmee je de inkt kunt maken en ook verschillende manieren waarop je de tekst weer tevoorschijn kunt toveren. In de video hierboven laat ik je zien hoe je op vier verschillende manieren onzichtbare inkt kunt maken. Die met melk en citroensap werken het beste. Een tof experiment voor kinderen!

#3 Het omgekeerde alfabet

Geheimschrift | 10 Coole manieren voor kids om in geheimtaal te schrijven.

Ook een simpel geheimschrift is het omgekeerde alfabet. Het enige wat je moet doen is alle letters van het alfabet onder elkaar schrijven. En daarna schrijf je er nog een alfabet naast, maar dan in omgekeerde volgorde. A wordt dus Z, B wordt Y en zo door. Ik heb er voor jou een printable van gemaakt die je kunt afdrukken. En ook voor dit geheimschrift bestaat een online vertaalmachine waarin je je berichten kunt schrijven en ontcijferen. Die vind je hier.

#4 Morse code

Geheimschrift | 10 Coole manieren voor kids om in geheimtaal te schrijven.

Morse code werd in het begin van de 19e eeuw uitgevonden door de Amerikaan Samuel Morse. In die tijd hadden mensen nog geen telefoon en daarom werden berichten doorgestuurd met telegraafpalen. Deze palen konden alleen geen tekst versturen, maar wel elektrische signalen. En morse code was de oplossing. Het is een soort geheimschrift van lange en korte signalen – streepjes en punten – en elke groep van signalen komt overeen met een letter, een cijfer of een leesteken. Op die manier konden er op een snelle manier toch berichten worden verstuurd. Door alle moderne communicatie technieken wordt er niet meer zoveel gebruik van morse gemaakt. Maar voor kinderen is het nog steeds een leuke geheimtaal. Je kunt er brieven mee schrijven, maar ook berichtjes naar elkaar flitsen met een zaklamp. De zaklamp kort aan en daarna lang aan is de letter A. Of je maakt korte en lange klanken met een muziekinstrument. Het is leuk om ieder aan een kant van de kamer te gaan staan en te ontcijferen welk woord er bedoeld wordt. Klik hier voor de printable van de morse code.

#5 Het Rozenkruisers geheimschrift

Geheimschrift | 10 Coole manieren voor kids om in geheimtaal te schrijven.

Het Rozenkruisers schrift is een geheimtaal waarbij alle letters gecodeerd worden in figuren door ze in een soort diagram te plaatsen. Het stamt uit de 17e eeuw en komt van de Rozenkruisers, een spirituele en culturele beweging in Europa, die het gebruikte om hun geheimen te bewaren. Het geheimschrift wordt ook wel het vrijmetselaars alfabet of de pigpen code genoemd, wat varkenshok betekent. Op deze printable kun je het Rozenkruisers symbool terug vinden voor iedere letter in het alfabet.

‘Lees ook: Leuke spionnen opdrachten, spelletjes & activiteiten voor kids.’

#6 Geheimschrift met tekens

Geheimschrift | 10 Coole manieren voor kids om in geheimtaal te schrijven.

Dit geheimschrift met tekens zal niet zo snel ontcijferd worden door anderen. Het verandert namelijk steeds door te draaien aan het codewiel. Zo staat er steeds een ander teken voor iedere letter in het alfabet. Je moet er alleen wel even voor zorgen dat degene aan wie je de geheime brief stuurt zijn codewiel precies hetzelfde heeft staan als jij. Hier vind je de printable voor het codewiel. Je knipt beide cirkels uit, legt de kleine op de grote en dan steek je een splitpen door het midden. Door aan het bovenste rondje te draaien, bepaal je hoe jouw geheimschrift alfabet eruit ziet.

#7 Tap code

Geheimschrift | 10 Coole manieren voor kids om in geheimtaal te schrijven.

Tap code is ook een soort geheimschrift met cijfers. Maar het lijkt in de basis eigenlijk meer op morse, want het draait ook om een signaal en niet om een geschreven boodschap. De letters staan in een tabel en worden vertaald in een rij- en kolomnummer. En ze worden aan elkaar doorgegeven door middel van tikken. ‘A’ is bijvoorbeeld 1-1; één tik, een pauze en dan weer één tik, en ‘O’ 3-4; 3 tikken, een pauze en dan vier tikken. De Amerikaanse gevangenen in Vietnam communiceerden bijvoorbeeld zo door op de dij of arm van een ander persoon te tikken. Maar ook met geluidssignalen of licht seinen is deze geheimtaal over te brengen. Je kunt er ook een leuk doorgeef spel van maken, waarin de kinderen op een rij hetzelfde woord aan elkaar door moeten tikken om te kijken of het woord bij het laatste kind nog steeds hetzelfde is. Klik hier voor de printable van de tape code tabel.

#8 Emoticons geheimschrift

Geheimschrift | 10 Coole manieren voor kids om in geheimtaal te schrijven.

Kinderen met een eigen mobiele telefoon die niet willen dat hun ouders mee kijken met de berichtjes die ze aan hun vrienden sturen, vinden het Emoticons geheimschrift vast een uitkomst. Ouders hebben geen idee wat er staat als ze dit ???? lezen. Je kunt zelf bepalen welke emoticon voor welke letter staat. Of je gebruikt onze kant-en-klare printable die je alleen nog maar hoeft af te drukken.

#9 Geheimschrift app

Geheimschrift | 10 Coole manieren voor kids om in geheimtaal te schrijven.

Ook leuk om op je mobiel uit te proberen is de Secret Code Maker app waarbij je je bericht omzet in een soort QR streepjescode. Je tikt twee teksten in de app en die maakt er een zwart-wit afbeelding van. Die afbeelding kun je opslaan in je bibliotheek en dan aan een vriend of vriendin versturen. Op het eerste gezicht zie je helemaal niets in al die zwarte strepen. Maar als je de afbeelding van opzij bekijkt door je telefoon bijna helemaal op de zijkant te draaien, en kijkt vanaf de opening voor de oplader dan zie je de woorden ineens verschijnen. De Secret Code Maker app is gratis en kun je hier downloaden. Helaas wel alleen voor Apple apparaten.

‘Lees ook: Knutselen met verf | 25+ Leuke activiteiten en ideeën voor kinderen.’

#10 Maak je eigen geheimtaal

Geheimschrift | 10 Coole manieren voor kids om in geheimtaal te schrijven.

Tot slot kun je natuurlijk ook je eigen geheimschrift maken. Bijvoorbeeld met klokken, waarbij de wijzers laten zien om welke letter het gaat. Of misschien maak jij wel een geheimschrift met zelf bedachte tekens. Of met figuren of kleuren, waarbij iedere kleur voor een andere letter staat. Om anderen te misleiden, kun je wel woorden opschrijven waarbij de letters eigenlijk helemaal geen betekenis hebben, maar de kleur waarmee je ze schrijft wel. En zo zijn er vast nog een heleboel leuke dingen te bedenken!

Ga jij met ons geheimschrift aan de slag of misschien wel je eigen geheimtaal maken, dan vinden wij het super leuk om te horen hoe dat is gegaan. Laat dat dus vooral weten door hieronder een reactie achter te laten. Of deel een foto van jouw geheime brief op Facebook of Instagram, waarin je Lady Lemonade tagt. Wie weet kunnen wij hem wel ontcijferen!

Voor meer leuke geheimzinnige activiteiten kun je ook heel goed op ons blog terecht. Zo vind je hier bijvoorbeeld allemaal spion spelletjes en activiteiten die erg leuk zijn voor een detective kinderfeestje of op een vrije middag. En check hier nog meer manieren om onzichtbare inkt te maken. Wil je nou helemaal nooit meer iets van ons missen? Abonneer je dan (gratis) op ons YouTube kanaal, waar iedere week een leuke creaties video online verschijnt.

Geheimschrift | 10 Coole manieren voor kids om in geheimtaal te schrijven.
10 Leuke dingen om alleen te doen voor kinderen
Vetbol maken | Zo maak je simpel zelf vetbollen voor de vogels in je tuin

Dit vind je misschien ook leuk

8 Reacties

 • Reply Henk Uijttenhout 16 oktober 2021 at 11:45 am

  Tot 24 oktober 2021 is er in het Huis van het Boek in Den Haag, Prinsessegracht 30, een familie-tentoonstelling over geheimschrift, in allerlei variaties, van vroeger tot nu, sommige methoden worden hierboven beschreven.
  Er zit ook nog een opdracht aan vast, als je het antwoord van de geheime code goed hebt, krijg je een verrassing in de museumwinkel..
  Leuk om in de vakantie naartoe te gaan, vanaf CS kom je er met de tram lijn 9 in 5 minuten vlakbij, handig met regenachtig weer. Zeker leuk om naartoe te gaan en de gezellige binnenstad is ook vlakbij!

 • Reply lol 8 maart 2023 at 12:30 pm

  mooi goed gebruikt

 • Reply Olaf scholte 17 maart 2023 at 2:51 pm

  wat stom ik ben met een projekt bezig kan dit niet wat beter jò

 • Reply gaiknietzeggen 17 mei 2023 at 11:55 am

 • Reply Patricia Yolanda Pont 16 juni 2023 at 1:41 am

  Inressanten Wetenschap Wat Ik Wel Wilt Leren

 • Reply Nick Welter 27 december 2023 at 12:53 pm

  Ik doe dit dagelijks als hobby maar er is bijna niemand die het goed kan
  En ik kan sommige dingen van dit onderwerp combineren met rekenen

 • Reply Rachel 24 januari 2024 at 11:38 am

  leuk

 • Reply guus 31 januari 2024 at 1:01 pm

  hoe werkt geheimetaal

 • Laat een reactie achter