Gekleurd zoutdeeg maken – Een fijn recept voor brooddeeg in alle kleuren van de regenboog

17 januari 2020
Gekleurd zoutdeeg maken - Een fijn recept voor brooddeeg in alle kleuren van de regenboog

Zoutdeeg is één van mijn favoriete materialen om mee te knutselen. Het is super veelzijdig, het recept is simpel en kinderen vinden het heerlijk om er kunstwerken van te maken. Nu kun je al die creaties schilderen als je ze eenmaal gebakken hebt in de oven. Maar met een kleine toevoeging aan het zoutdeeg recept kun je ook gekleurd zoutdeeg maken. Ik laat je zien hoe.

Ingrediënten om gekleurd zoutdeeg te maken

  • 1 kopjes bloem
  • 1/2 kopje zout
  • 1/2 kopje warm water
  • 1/2 eetlepel zonnebloemolie, olijfolie of babyolie
  • voedingskleurstof of plakkaatverf
‘Lees ook: Wit zoutdeeg maken – Het fijnste recept voor spierwit brooddeeg.’

Gekleurd zoutdeeg maken

  1. Zet net zoveel bakjes neer als dat je zoutdeeg kleuren wil maken. Doe in iedere kom 1 kopje bloem en een 1/2 kopje zout. Meer of minder kan ook, zolang de verhouding altijd 2 delen bloem ten opzichte van 1 deel zout en 1 deel water blijft. Roer de droge ingrediënten even door elkaar.
  2. Roer daarna wat voedingskleurstof of een klodder plakkaatverf door een half kopje warm water om het zoutdeeg te kleuren en giet dit ook in de kom.
  3. Voeg een 1/2 eetlepel olie toe en roer alles door elkaar totdat het vocht door het bloem en de zout is opgenomen.
  4. Dan neem je het zoutdeeg uit de kom en kneed je het nog even door met je handen tot het de structuur van klei heeft. Is het nog wat te droog en korrelig, voeg dan wat water toe. En plakt het juist nog heel erg, doe er dan wat bloem bij.
  5. Wanneer je zoutdeeg zacht maar niet plakkerig aanvoelt, dan is het klaar om ermee te knutselen.

Knutselen met gekleurd zoutdeeg

Van gekleurd zoutdeeg kun je oneindig veel leuke dingen maken. Gebruik bijvoorbeeld koekvormpjes om zoutdeeg figuren mee uit te steken. Boetseer zelf iets, zoals een waxinelichthouder. Meng de kleuren zoutdeeg voor een leuk marmer effect. Of prik een gaatje in je creatie voordat je hem hard bakt, zodat je er een hanger, sieraad of slinger van kunt maken. Je kunt het zoutdeeg ook versieren met bijvoorbeeld pailletten, strijkkralen of wiebelogen. Die kunnen gewoon mee in de oven, omdat de baktemperatuur niet zo hoog is. Zet dus lekker veel knutselspullen op tafel als je met gekleurd zoutdeeg aan de slag gaat. Voor inspiratie en leuke voorbeelden van wat je allemaal met zoutdeeg kunt knutselen kun je hier op ons blog terecht.

‘Lees ook: Zelf klei maken – Het beste klei recept voor kids.’

Zoutdeeg bewaren
Heb je na het knutselen nog gekleurd zoutdeeg over? Of wil je het een dag voordat je ermee gaat knutselen al maken? Dan kun je het eventjes bewaren. Door het zoutdeeg luchtdicht af te sluiten in een trommeltje of keukenfolie blijft het in de koelkast wel een week goed. Laat het zoutdeeg wel op kamertemperatuur komen en kneed het nog even door voordat je ermee aan de slag gaat.

Gekleurd zoutdeeg bakken

Als je zoutdeeg kunstwerken af zijn, dan kun je ze hard laten worden door ze te laten drogen. Dat kun je op twee verschillende manieren doen. Je kunt de zoutdeeg figuren in de oven bakken. Verwarm de oven dan op 100 graden, leg het zoutdeeg op een met bakpapier bekleden bakplaat en bak je creaties in zo’n 1 tot 3 uur – afhankelijk van de dikte – hard. Of laat je gekleurde zoutdeeg figuren drogen aan de lucht door ze op een warme plek in huis, zoals boven de verwarming, te leggen. Het drogen duurt dan wel langer; een paar dagen tot een week.

Ik hoop dat je blij bent met mijn recept. Mocht je ermee aan de slag gaan, dan vind ik het super leuk als je de kunstwerken die eruit voort komen met mij deelt. Dat kan bijvoorbeeld via Facebook of Instagram door een foto te plaatsen waarin je Lady Lemonade tagt! 

‘Lees ook: Klei voorbeelden – 30 leuke ideeën om te maken van klei.’

Voor meer leuke knutselideeën kun je hier op ons blog terecht. En vergeet je vooral niet te abonneren op ons YouTube kanaal. Want daar publiceren we iedere week een nieuwe creatieve video. En als gratis abonnee mis je dan helemaal niks meer van ons!

Gekleurd zoutdeeg maken - Een fijn recept voor brooddeeg in alle kleuren van de regenboog.
Recept: Wit zoutdeeg maken
Muts knutselen - Een leuke wintermuts van wol

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter