Generation Discover festival: Een tof – gratis! – festival voor kids die graag proefjes doen

3 oktober 2019
Generation Discover Festival: Een tof - gratis (!) - uitje voor kids die graag proefjes doen.

Doet jouw kind graag proefjes en experimenten? Zijn jullie fan van musea als NEMO? Of een kei in slijm maken? Kijk dan maar snel of je ergens tussen morgen en zondag nog een gaatje in de agenda hebt. Want dan moet je absoluut naar het Generation Discover festival. Een gratis (!) festival waar jonge, nieuwsgierige onderzoekers in de dop (extra) enthousiast gemaakt worden voor de wereld van wetenschap en techniek. Zo kun je er bijvoorbeeld racen met een zelfgemaakt autootje dat op zout water rijdt, je eigen zaklampje in elkaar zetten met koperdraad en een ijsstokje, robotvoetbalwedstrijdjes spelen en nog véél meer tofs. Leuk en leerzaam dus! En Finn en ik mochten dat al ervaren.

Het Generation Discover festival is een proefjes-walhalla

Finn weet van gekkigheid niet waar hij naartoe wil als we Rotterdam Ahoy – waar het Generation Discover festival gehouden wordt – binnen stappen. Drones, een indoor voetbalveld, een heuse cybercrime scene, een giga racebaan en overal tafels met daarop snoertjes, kabeltjes, blik en allerlei andere huis-, tuin- en keukenmiddeltjes voor het doen van proefjes en experimenten. Een walhalla voor mijn nieuwsgierige zoon die overal het liefst met zijn neus in duikt. Eerst maar naar het voetbalveld voor een potje robotvoetbal. Finn moet een gekleurde, lichtgevende bal aansturen met een iPad en daarmee tegen de voetbal aan rollen om zo een doelpunt te maken. Dat blijkt nog knap lastig. Finn scoort uiteindelijk wel, alleen dan in het doel van drie voetbalvelden verderop. Maar wij vinden dat hij telt.

‘Lees ook: Lavalamp maken – Een super cool experiment voor kids.’
Generation Discover Festival: Een tof - gratis (!) - uitje voor kids die graag proefjes doen.
Het aansturen van een robot blijkt ingewikkelder dan het aansturen van je eigen benen. Maar Finn scoort!

Formule 1 met zoutwaterauto’s

Dan gaan we een auto maken. Iets waarover we vooraf al gelezen hadden op de website en waar Finn veel voorpret aan heeft beleefd. Hij heeft er zin in. We mogen een pakketje ophalen waarin alle onderdelen zitten, plus een stap-voor-stap gebruiksaanwijzing en dan gaan we aan de slag aan één van de tafels. Onder het chassis zetten we een paar wielen met een aandrijving naar de ‘batterij’ die we daarna ook maken. Dan klappen we de body er overheen die Finn nog even pimpt met wat stickers. Met wat zout water in een pipetje en de auto gaan we dan naar de racebaan waar we een paar druppels water in de wagen druppelen en dan scheurt hij weg. Hij doet het! Even ligt onze auto aan kop in de wedstrijd, maar hij gaat zo hard dat hij er in de laatste bocht uitvliegt. Jammer, maar wat een race!

Generation Discover Festival: Een tof - gratis (!) - uitje voor kids die graag proefjes doen.
Even de zoutwaterauto pimpen voordat hij de racebaan op mag.
Generation Discover Festival: Een tof - gratis (!) - uitje voor kids die graag proefjes doen.
Hij doet het! Zelfs zo goed dat onze racewagen later de baan uitvliegt.

Drones besturen, robotdino’s knuffelen en een eigen zaklamp maken

Verderop gaan we in de rij staan voor de drones, die zijn populair. Maar gelukkig zijn we na vijf minuten al aan de beurt. Je kunt zelf een drone besturen of een VR-bril opzetten die in contact staat met een camera op de drone en zo dus het festival vanuit de lucht bekijken. Finn zoekt zichzelf op en zwaait even. Daarna gaan we alwéér een tof proefje doen; een zaklamp maken van koperdraad, een knoopcelbatterij, een ijsstokje en een lampje. Er zit zelfs een aan en uit schakelaartje op. Finn noemt die van hem trouwens een laser; veel stoerder en hij heeft bovendien een rood lampje gekozen. Als we klaar zijn, lopen we ook nog even naar de dinosaurus boerderij die naast het lampjes maken zit. Finn krijgt een robot dino op zijn schoot die lief kwispelt en hem kopjes geeft. Zo’n (makkelijk) huisdier willen wij ook wel! Maar helaas mag deze niet mee naar huis.

Generation Discover Festival: Een tof - gratis (!) - uitje voor kids die graag proefjes doen.
Hoe maak je zelf een zaklamp? Finn krijgt tekst en uitleg. En daarna knuffelt hij nog even met een robot dino in de dinosaurus boerderij.
Generation Discover Festival: Een tof - gratis (!) - uitje voor kids die graag proefjes doen.
Finn zoekt zichzelf met de VR-bril op het Generation Discover festival.

Het Mini Lab

We hebben nu al zo veel verschillende indrukken opgedaan, maar nog lang niet alles gezien en gedaan. Op naar het Mini Lab! Daar vind je een bonte verzameling van nog veel meer experimenten bij elkaar. We laten er een raket lanceren met bruistabletten, maken reuze bellen van zeepsop, bouwen een windmolen, maken stroomcirkels met allemaal snoertjes en verschillende soorten energiebronnen waardoor er lampjes gaan branden en we maken slijm. Ook leren we van een slimme professor hoe je een fles water heel snel leeg kunt gieten. Schudden helpt niet, maar als je de fles even ronddraait, ontstaat er een draaikolk en stroomt het water wel razendsnel weg. Handig!

‘Lees ook: Proefjes voor kinderen – Een raket maken van een fles.’
Generation Discover Festival: Een tof - gratis (!) - uitje voor kids die graag proefjes doen.
Reuze bellen maken.
Generation Discover Festival: Een tof - gratis (!) - uitje voor kids die graag proefjes doen.
Links maakt Finn stroomcirkels en op de foto rechts laat hij een fles leeglopen met de draaikolk methode.

Ons laatste beetje energie zetten we om in elektriciteit

Ons laatste beetje energie gebruiken we om een batterij op te laden door te dansen. Onze bewegingen worden omgezet in elektriciteit en als we de batterij met zijn allen vol gedanst hebben, wordt er een camera geactiveerd die een groepsfoto van alle dansers maakt. Cheese!

Omdat we continu bezig zijn geweest, zijn Finn en ik compleet de tijd vergeten. Terwijl we nog een wind en een warmte selfie maken, vraagt één van de organisatoren ons vriendelijk of we daarna naar huis willen gaan. We kijken om ons heen, de zaal is bijna leeg en het is al kwart over vijf. Het is afgelopen. Er zijn nog steeds dingen die we niet gedaan hebben, zoals het ontwerpen van ons eigen blik, een kijkje nemen in de tijdmachine, het bouwen van een bootje en het speuren naar een cybercrimineel. Maar misschien vinden we dit weekend een gaatje om nóg een keer te gaan!

Gratis kaartjes bestellen voor het Generation Discover festival

Lijkt het jou ook leuk om naar het Generation Discover festival te gaan? Het is nog tot en met zondag te bezoeken en is iedere dag open van 9:00 – 17:00 uur. De entree is gratis net zoals alle activiteiten en materialen, je moet alleen wel even van te voren kaartjes reserveren. En dat doe je hier. Je krijgt de tickets daarna in je mailbox. Het festival is het allerleukste voor kinderen van 8 tot en met 14 jaar. Maar broertjes of zusjes vanaf 6 jaar kunnen zich er – hier en daar met wat hulp van papa of mama – ook heel goed vermaken.

Generation Discover Festival: Een tof - gratis (!) - uitje voor kids die graag proefjes doen.
De voetjes van de vloer. In de silent disco wekken we energie op met onze bewegingen.
‘Lees ook: 12x de leukste gratis uitjes in heel Nederland.’

Het Generation Discover festival wordt georganiseerd door meer dan 30 deelnemende partijen zoals Quest Junior, Feyenoord, Jet Net & Tech Net, Shell, NEMO en Continium. Samen vinden zij het belangrijk om een steentje bij te dragen aan het stimuleren van technisch onderwijs. Er is namelijk een groeiend tekort aan technisch talent, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. En met het festival hopen zij kinderen te enthousiasmeren voor een studie of een baan in de wetenschap en techniek. Zodat die kids er weer voor kunnen zorgen dat we in de toekomst slimmer en zuiniger met onze planeet omgaan.

Verrassend leuk Almere - Hippe eettentjes, toffe uitjes & héél veel shops
Pop-up museum WONDR - Instagram walhalla & speeltuin voor kids én volwassenen

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter