De leukste tips & activiteiten voor een geweldige gezinsavond

6 mei 2024
De leukste tips & activiteiten voor een geweldige gezinsavond

Voor het maken van herinneringen met de kids hoef je helemaal niet perse groots uit te pakken met exorbitante vakanties of bijzondere uitjes. Want wat kinderen zich later vooral zullen herinneren zijn de momenten samen waarop jullie écht aandacht hadden voor elkaar. Daarom plannen wij regelmatig een gezinsavond waarop we samen leuke dingen doen. Lijkt het je leuk om ook eens zo’n familie avond te beleven? Laat je dan inspireren door deze leuke tips & originele activiteiten die voor een heerlijke avond zorgen!

Dit zijn de leukste dingen om te doen op een gezinsavond

Samen koken & dineren

De leukste tips & activiteiten voor een geweldige gezinsavond

Eén van onze favoriete activiteiten op een gezinsavond is samen koken met de kinderen. Vaak hangen we er een thema aan; de ene keer Italiaans, de andere keer Mexicaans of Thais. Dan gaan we allemaal op zoek naar lekkere recepten als voor-, hoofd- en nagerecht voor op het menu. De gerechten maken we samen of ieder een onderdeel. En om het uit eten gevoel compleet te maken, dekken we de tafel met servetten, mooi servies en kaarsjes. En we trekken een mooie outfit aan. De jongens sloven zich uit met gel en een luchtje van papa, vaders trekt een mooie blouse aan en ik hijs me in een mooi jurkje met hakken en accessoires zoals sieraden en mijn Celine handtas. Dat maakt de restaurant achtige sfeer in huis helemaal compleet. We zitten veel langer samen aan tafel dan normaal en zo’n gezinsavond zorgt altijd voor veel leuke gesprekken en gezelligheid.

>> Lees ook: Leuke recepten voor kinderen om zelf te maken.

Maak van je huis een discotheek

Wij houden ook heel erg van dansen. Gordijnen dicht, lichten uit en discolamp aan. We dansen op de meest uiteenlopende nummers, zowel uit onze eigen tijd als op de hits van nu. Een heerlijke manier om een drukke dag van je af te schudden en je energie kwijt te kunnen. Ik denk ook dat het vrije bewegen en je sans gêne even helemaal laten gaan, bijdraagt aan een positief zelfbeeld. En ik hoop dat de kinderen zich daardoor nooit voor hun moves zullen schamen als ze later de dansvloer van de echte discotheek onveilig maken.

Logeerpartij in de woonkamer

De leukste tips & activiteiten voor een geweldige gezinsavond

Deze gezinsavond activiteit is de grote favoriet van mijn kinderen! We slepen alle matrassen, dekbedden en kussens naar de huiskamer om er één reuze bed van te maken. Dat is reuze gezellig en voelt als een soort mini-vakantie in eigen huis. Voordat we gaan slapen spelen we samen spelletjes of kijken een film. De hond neemt het er ook van en kruipt er gezellig tussen. En zo vallen we samen in slaap.

Spa gezinsavond

De leukste tips & activiteiten voor een geweldige gezinsavond

Voor een ontspannen gezinsavond kun je een spa avond thuis organiseren. Laat iedereen een comfortabele outfit aantrekken en zet relaxte muziek op. Verwen elkaar met een gezichtsmasker, lekkere crème of een massage. Of neem samen een voetbad of verzorg elkaars nagels. Kinderen vinden het meestal heerlijk om zo samen lekker te tutten en komen van deze activiteit helemaal tot rust.

>> Lees ook: 26 Leuke binnen activiteiten & binnen spelletjes voor kids.

Samen oude foto’s en video’s van vroeger bekijken

Wat ook een super leuke invulling is van een gezinsavond is samen oude foto’s en video’s bekijken. Het is vooral leuk om foto’s erbij te pakken van toen de kinderen nog piepklein waren. Onze jongens vinden het ook geweldig om de verhalen erbij te horen. Over de gekke of grappige dingen die ze deden als baby of kleuter. Zoals die keer dat de één tijdens het verschonen van zijn luier in mijn oog plaste. En ook de video’s van de eerste stapjes of de brabbelende taal die ze uitkraamden, zijn altijd weer een hit. Ook na een derde keer kijken. En voor de afwisseling is het ook leuk om een keer je eigen foto album van vroeger erbij te pakken en over je eigen jeugd te vertellen.

Filmavond met popcorn

De leukste tips & activiteiten voor een geweldige gezinsavond

Een filmavond is misschien niet zo origineel, maar daarom niet minder populair. Het blijft leuk om met zijn allen op de bank te kruipen en gezamenlijk naar een familiefilm te kijken. Vroeger waren dat bij ons vooral animatiefilms, maar nu de jongens wat ouder worden, is het ook heel leuk om klassiekers uit onze eigen jeugd te kijken. Zoals Honey, I shrunk the kids, Karate Kid, Free Willy, Home Alone, One night at the museum of Mrs Doubtfire. Wat is jou favoriete film van vroeger? Je kunt er vast nog een heleboel bedenken! Zorg voor lekkere snacks, zoals nacho’s of popcorn en geniet!

Kampvuur avond in de tuin

De leukste tips & activiteiten voor een geweldige gezinsavond

Voor een gezinsavond hoef je niet perse binnen te blijven. Als het een beetje mooi weer is, of in ieder geval droog, dan kun je het buiten in de tuin ook gezellig maken met een kampvuur. Zet er wat stoelen omheen met kleedjes om onder te kruipen. En zorg voor wat te drinken en lekkere snacks zoals marsmallows of brooddeeg om boven het vuur te roosten of bak popcorn in een kampvuur pannetje. Omdat er in de tuin geen afleiding is van schermpjes heb je echt quality time met elkaar. En het voelt voor de kids als super laat opblijven als het buiten al donker is.

Een avond zonder regels

Voor deze gezinsavond tip moet je als ouders een klein beetje lef hebben. Maar de kinderen vinden het absoluut te gek. Organiseer een avond zonder regels. Dat is een avond waarop de kinderen de baas zijn en mogen kiezen wat ze willen doen. Natuurlijk kun je dit wel een beetje in goede banen leiden, door bepaalde afspraken te maken. Maar verder moet je ze alle verantwoordelijkheid en vrijheid geven om de avond zelf in te kunnen vullen. Twee ijsjes na het eten, papa opmaken, Fortnite leren aan mama, mega laat naar bed… Ze zullen je vast verrassen met leuke ideeën. En het wordt gegarandeerd een avond die ze nooit meer vergeten. Herinneringen for live

Bonte gezinsavond

De leukste tips & activiteiten voor een geweldige gezinsavond

Ken je het fenomeen bonte avond? Het is een soort open podium dat meestal georganiseerd wordt aan het einde van een kamp of groepsreis. Iedereen bereidt een act voor, zoals zingen, toneelspelen, muziek maken, dansen, grappen maken of goochelen. En het is ook heel leuk om met je gezin te doen. Creëer een plek voor alle optredens, duik de verkleedkist in en laat elkaar je talenten zien. We beloven je dat het een verrassende en onvergetelijke gezinsavond wordt!

>> Lees ook: Pyjama dag | De leukste dingen om te doen op een pyjama party!

Houd een spelletjes marathon

De leukste tips & activiteiten voor een geweldige gezinsavond

Spelletjes doen is ook altijd leuk op een gezinsavond. Een aantal van onze favoriete bordspellen en kaartspellen om te spelen met kinderen zijn:

  • 30 Seconds junior
  • Levensweg
  • Monopoly Junior
  • Spookslot
  • Beverbende
  • Jenga

Vooral de eerste drie spelletjes duren wat langer, wat ideaal is op een avond waarop je echt de tijd neemt voor elkaar. Als je zelf nog een super leuk spel als aanvulling hebt, moet je die zeker even met ons delen! Dat kan door hieronder een reactie achter te laten.

Karaoke avond

Houden jullie van zingen? Dan is een karaoke gezinsavond helemaal jullie ding! Je kunt dat heel makkelijk thuis organiseren met de hulp van een karaoke app, zoals bijvoorbeeld KaraFun. Om de beurt kiest iedereen zijn favoriete liedje om ten gehore te brengen. En doe ook eens een nummertje met zijn tweeën of met het hele gezin.

Spannend spelletjes in het donker

Geweldige spelletjes & activiteiten voor kinderen in het donker.

En de laatste tip voor een gezellige gezinsavond is het doen van spelletjes en activiteiten in het donker. Zoals een blacklight speurtocht, zaklamp tikkertje of geheimtaal flitsen. Je vindt ze in dit blog bomvol leuke spelletjes in het donker. Door het gebrek aan licht zijn deze activiteiten extra leuk en spannend. En het is weer eens wat anders dan een gewone spelletjesavond.

We hopen dat jullie met al deze leuke activiteiten en tips zelf ook een geslaagde gezinsavond zullen hebben. Heb je zelf nog leuke ideeën of weet je andere leuke dingen om te doen op een familie avond? Laat het dan vooral aan ons weten door hieronder een reactie achter te laten!

Buitenspelen in je eigen tuin: 12 leuke ideeën voor kinderen
Spelen in de tuin | Dit is het leukste buitenspeelgoed

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter