Gezond de feestdagen door met kinderen

20 december 2016
gezond, eten, feestdagen, kind, peuter, kleuter, tips, idee, snacks, tussendoortjes, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, ongezond, snoepen, groente, groenten, eten, niet, moeilijk, lastig, bewegen, sint maarten, sinterklaas, kerst, oud en nieuw, sporten

Ik vind het een behoorlijke struggle om mijn kinderen in deze periode gezond te laten eten. Want het is niet alleen de most wonderfull time of the year! Maar ook meteen de most ongezonde. Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw… Een hele rits feestjes die gepaard gaan met snaai, chocola en uitgebreid – vaak ongezond – dineren. En hoe verkoop je ‘Nee! aan een kind dat met een omgekruld lipje vraagt of ie ‘alsje.. alsjebieieieieieft’ nog iets uit zijn eigen Sint Maarten trommeltje mag (nog stééds niet leeg! Zal ik ze stiekem weggooien? ;-)), terwijl er ook nog een chocoladeletter en choco Sinterklaas in de kast liggen en de kerstkransjes in de kerstboom hangen. En als je ze dan niks extra’s geeft, dan krijgen ze het wel weer bij een vriendje, op school of opa & oma. Om te voorkomen dat we in januari en masse onze kinderen op water en brood moeten zetten, heb ik acht tips voor je opgeschreven die mij helpen om ons gezin – deze maand, maar eigenlijk altijd – gezond te houden. En ik ben ook benieuwd hoe jij met deze vreetdagen omgaat. Misschien heb je ook een tip? Laat vooral je reactie achter!

Buiten spelen

Yep, ik heb deze maand altijd een behoorlijk tijdgebrek en blijf dus liever binnen waar ik door kan met dingen die ik nog moet doen, terwijl de kids zichzelf vermaken. Maar volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen zou ieder kind minimaal een uur per dag intensief moeten bewegen. En dat lukt – tenzij je kinderen je bank als klimtoestel mogen gebruiken – toch het beste buiten! Buiten spelen is ook om meerdere redenen gezond. Naast de beweging, krijgt ook de motoriek veel meer kans zich te ontwikkelen én het is goed voor de sociale vaardigheden en fantasie.

Goed ontbijten

‘s Ochtends is bij ons één van de meest hectische momenten. En dus staan we echt op tijd op om met zijn allen aan tafel te ontbijten. Dat deed ik vroeger zelf ook thuis. Het is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het geeft je energie, leert kinderen wat een gezond voedingspatroon is én het is een gezellige manier om de dag te starten. Er wordt ook veel beter gegeten dan als het een keer niet lukt. En met een goed gevulde buik ga je veel minder snel snoepen later op de dag.

Gezonde tussendoortjes

Wij hebben een soort ongeschreven regel van één snoepje per dag. Het zijn er soms heus twee, maar ook wel eens geen als de kinderen er niet om vragen. Ik maak van de andere tussendoortjes vaak een feestje, waardoor ze die veel leuker vinden. Zo hebben we een appelschilmachine die van appels een soort spiraal slang maakt, ze zijn gek op rijstwafels met gezichtjes van kaas en ik laat ze regelmatig fruit of een ontbijtkoekje uitsteken met koekvormpjes.

‘Lees ook: 6x Gezonde tussendoortjes.’

Samen voor het eten zorgen

‘Eet 2 ons groenten en 2 stuks fruit per dag’ is de slogan van het Voedingscentrum. Klinkt makkelijk! Maar mijn kinderen zijn meer van ‘hoe minder groenten, hoe beter’. En je herkent het misschien wel; Ik kan op mijn kop gaan staan, sperziebomen op de bordjes maken of noem maar op, ik krijg er geen hap groente meer in als zij dat niet willen. Maar wat wel wat helpt is als ze zelf mogen kiezen wat voor groenten we eten en het daarna helpen klaarmaken. Ze zijn graag keukenhulpje. En als ze zelf mogen opscheppen wat ze denken op te kunnen eten, dan gaan die groenten ook echt op. Grappig dat dat zo werkt, want ik vind het juist veel lekkerder als iemand anders voor mij kookt.

Alleen ongezond op de échte feestdagen

Omdat onze kast deze maand uitpuilt met lekkers, ben ik onder het motto ‘in januari gaan we wel weer streng’ sneller geneigd om dingen op tafel te zetten. Maar december heeft maar vier echte feestdagen: Sinterklaas, 1e en 2e Kerstdag en Oud & Nieuw. En vier dagen ongezond of meer eten is nog altijd beter dan 31 dagen. Dus we houden het daarbij.

‘Lees ook: 5x Suikervrije bakrecepten.’

Beperk het ‘los gaan’

Maar zelfs met Kerst maak ik nog steeds gezonde snacks voor tussendoor. Dan graaien ze echt minder vaak naar de ongezonde dingen op tafel. En ga je ergens op bezoek? Ga dan van huis met gevulde buiken, want dan is er veel minder plek voor al dat lonkende ongezonde voer dat ongetwijfeld op je kind staat te wachten.

Beweeg spelletjes of activiteiten bedenken

We wonen vlakbij het strand en Niels en ik vinden het heerlijk om in het weekend op het strand uit te waaien of door de duinen te lopen. De jongens worden – zeker nu het buiten kouder is – minder enthousiast van een wandeling en daarom laten we ze vaak een activiteit of spelletje bedenken, waardoor het wel leuk wordt. Niks ingewikkelds, gewoon een voetbal of vlieger mee of we doen een speurtocht door het bos. En een tip voor nu: Loop aan het einde van de dag als het wat donkerder wordt door de buurt om te kijken naar de mooie kerstverlichting die iedereen in de tuin heeft hangen.

‘Lees ook: Workout voor kids.’

App Garfield vs Hot Dog

Wat ook een echte aanrader is, is het spel Garfield vs Hot Dog. Dit spel is gemaakt door De Friesland Zorgverzekeraar en Grendel Games om kinderen tussen de 5 en 11 jaar op spelenderwijs alles over goede voeding en een gezond leven te leren. In totaal zijn ze er vier jaar mee bezig geweest samen met gedragswetenschappers en kinderen zelf. Wij hebben de app sinds kort op de iPad. In het spel neemt de luie kat Garfield je mee op reis naar vijf verschillende steden, waar je opdrachten moet doen om punten te verzamelen. En met die punten bouw je je eigen gezonde voedselimperium op om de fastfoodketen van Hot Dog te verslaan. Finn vindt het spel geweldig. Ben je ook benieuwd? Het spel is voorlopig gratis (de eerste 5000 downloads) en vind je in Google Play (Android) en de App Store (iOS).

Geef zelf het goede voorbeeld

Ik heb het al eens bewezen: ik kan een hele zak chips op of complete chocoladereep naar binnenwerken. Maar mijn kids zijn mijn beste dieet. Want wat ik doe, willen zij ook. En dus zijn mijn dagen als grazer geteld. Gelukkig maar!

Wat doe jij om je kinderen gezond te laten eten en leven?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

Recept: Lekker kerstontbijt - Kerstboom van bladerdeeg
Hoe je voor kids van water drinken een feestje maakt

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Inge 20 december 2016 at 11:56 am

    Wij hebben deze maand heel veel balansdagen. Maar zelfs dan nog krijgen ze inderdaad wel weer wat bij een ander. In januari maar weer wat strenger!

  • Laat een reactie achter