Tips voor een gezonde leefomgeving voor je gezin

4 maart 2020
Tips voor een gezonde leefomgeving voor je gezin

Je hebt soms geen idee hoeveel tijd we eigenlijk doorbrengen in ons eigen huis. Des te belangrijker om thuis ook zo’n gezond mogelijke leefomgeving voor onszelf te creëren. Wij geven je een aantal praktische tips!

Voldoende ventileren en luchten

Je huis goed ventileren is één van de belangrijkste dingen die je kunt doen om een gezonde leefomgeving te krijgen. Misschien ben je er soms helemaal niet van bewust wat er kan gebeuren als je dit te weinig doet. Ventileer je niet vaak genoeg het huis, dan kun je allerlei gezondheidsklachten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, allergieën of vermoeidheid. Ook kun je last krijgen van vieze geurtjes of schimmels in huis.

‘Lees ook: 8 Tips voor een kindvriendelijke badkamer.

Tips om je huis regelmatig te ventileren

# Zet ramen of ventilatieroosters open

Gooi iedere dag lekker de ramen open, zodat je huis een paar uurtjes goed gelucht wordt. Het geeft een kamer ook meteen weer een lekkere frisse geur. Als je direct aan een – drukke – weg woont, is het verstandig om het raam open te zetten die het verst van de weg af ligt. Zo haal je in ieder geval geen uitlaatgassen naar binnen. Ook kun je er voor kiezen om een raam ‘s avonds open te zetten, als je weet dat het rustiger is met verkeer. Heb je ventilatieroosters, zet deze overdag ook open. Check regelmatig of de ventilatieroosters nog schoon zijn en genoeg frisse lucht binnenlaten, dit geldt trouwens ook voor alle putjes huis. Hier denk je misschien niet meteen aan, maar als deze – denk aan het putje in de douche, badkamer, toilet of keuken – niet goed doorlopen zit je binnen no-time met een vieze riool geur in huis. En dat wil je echt niet!

# Een gezonde leefomgeving creëer je ook met planten

Haal de natuur in huis! Een hele simpele en ook een leuke manier om je huis te ventileren zijn planten. Deze zorgen overdag niet alleen voor zuurstof, maar planten zuiveren ook meteen de lucht. Het resultaat hiervan is dat je vaak ook beter gaat slapen. Alleen maar fijn! Daarnaast staat groen in huis ook nog eens hartstikke gezellig en mooi. Wil je meer weten over welke planten een zuiverende werking hebben, check dan deze blog ‘11 x Planten inspiratie in de kinderkamer + tips‘.

# Voorkom een vochtig huis

We hebben soms geen idee hoeveel vocht er in huis rond gaat. Als je kookt of als je doucht komt er iedere dag een flinke dosis vocht in huis bij. Dit kan voor schimmels zorgen, maar heeft ook invloed op je gezondheid. Zo kun je hier hoofdpijn van krijgen of verkouden van worden. Ook een natte was die je opgehangen hebt om te drogen, zorgt voor extra vocht in huis. Als je dit doet zet dan een raam of deur open, zodat de lucht goed geventileerd wordt. En als het zomer is en het zonnetje buiten schijnt, hang dan lekker de schone was buiten te drogen.

# Gebruik schoonmaakmiddelen zonder chemicaliën

Een huis wat net schoon is gemaakt en helemaal ruikt naar een heerlijk geurend bloemenveldje is natuurlijk genieten. Alleen heb je grote kans dat het schoonmaakmiddel wat is gebruikt vaak chemicaliën bevat die niet goed zijn voor het milieu. Plus dat de schadelijke stoffen die vrij komen en wij dus als gezin weer inademen, niet goed zijn voor de gezondheid. Gelukkig zie je steeds meer schoonmaakmiddelen op de markt komen zonder chemische stoffen. De site Milieu Centraal heeft een paar handige en milieuvriendelijke schoonmaaktips.

# Zet altijd de afzuigkap aan tijdens het koken

Zorg voor een goede afzuigkap in de keuken en zet deze tijdens het koken altijd aan. Op deze manier kun je goed de keuken ventileren. Ook kun je voor extra frisse lucht nog een raampje openzetten.

# Openhaard of houtkachel

Het is zo gezellig een knetterend haardvuurtje tijdens de koude wintermaanden. En het ruikt ook zo heerlijk! Toch komen bij het stoken van hout allerlei stoffen vrij die de kans op gezondheidsproblemen vergroten. Beperk dus het gebruik van de open haard of houtkachel.

‘Lees ook: 18 x Praktische en toffe ideetjes om speelgoed op te bergen.

Weg met stof!

Naast het goed ventileren is het ook heel belangrijk om te zorgen dat je huis zo goed mogelijk stofvrij is. Dit draagt ook weer bij aan een gezonde leefomgeving. Zorg dat je in ieder geval regelmatig met een droge – of lichtvochtige – doek stof afneemt. Let vooral ook goed op de kinderkamer, vaak staan hier veel spulletjes en juist die trekken veel stof aan. Stof kan een combinatie zijn van bijvoorbeeld dode huidcellen, textielvezels, dierenharen, dode insecten (huisstofmijt) of schimmels. En dit kan weer voor allerlei allergieën zorgen!

Tips voor een gezonde leefomgeving voor je gezin

Uitgelichte afbeelding: kinderen op de bank – VGstockstudio voor Shutterstock

Binnenkijken bij Toby
Trend Alert – De nieuwste coole kids stuff van deze maand

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter