Deze pannenkoeken kun je met een gerust hart op het menu zetten. Want ze zijn healthy en vullen bovendien ook nog eens goed, waardoor je niet van die suikerpieken en dalen krijgt maar lekker vol zit tot de volgende maaltijd. Ik eet ze graag als ontbijt of voor de lunch. En de havermout banaan pannenkoeken zijn mijn favoriet. Maar ik heb ook nog vier andere lekkere en gezonde pannenkoeken recepten voor je op een rij gezet. Genoeg lekkere inspiratie dus!
5 Gezonde pannenkoek recepten
#1 Havermout banaan pannenkoeken
Met stip op nummer 1, want dit is mijn favoriete gezonde pannenkoek recept. De luchtige pannenkoekjes zijn gluten en lactose vrij en maak je in een handomdraai met de blender.
Ingrediënten (voor 8 pancakes)
- 2 flink rijpe bananen
- 2 eieren
- 120 ml amandelmelk (je kunt ook gewone melk gebruiken)
- 150 gram havermout
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel vanille aroma
- 1/2 theelepel kaneel
- Zout
- Olijfolie
- Ahornsiroop of honing
Recept havermout banaan pannenkoeken
Doe de bananen, eieren, amandelmelk, havermout, bakpoeder, vanille aroma, kaneel en een snuf zout in de blender en mix alle ingrediënten totdat ze samen een glad beslag vormen. Verwarm dan wat olijfolie in de koekenpan en als de pan goed op temperatuur is, gooi je voor iedere pannenkoek een flinke lepel beslag in de pan. Bak de pannenkoeken aan beide kanten mooi bruin en eet ze daarna met wat ahornsiroop of honing en eventueel nog wat extra plakjes banaan.
Pannenkoeken baktip!
Bij de meeste mensen mislukt de eerste pannenkoek altijd. Dat komt omdat de koekenpan dan nog te koud of juist te heet is. Laat de pan daarom altijd op middelhoog vuur een minuut of drie opwarmen. Met een inductie koekenpan gaat het iets sneller. Je kunt testen of de pan heet genoeg is, door er wat druppels water in te spetteren. Als ze door de pan stuiteren als een soort bolletjes is het tijd om te bakken.
#2 Gezonde yoghurt pannenkoeken
Deze pannenkoeken zijn heerlijk luchtig en dankzij de yoghurt lekker fris van smaak. Een voedzaam ontbijt waar je energie van krijgt voor de hele dag. Lekker om te combineren met rood fruit en blauwe bessen. En ook een grote hit bij kinderen!
Ingrediënten (voor 8 kleine pancakes)
- 250 gram Griekse yoghurt
- 2 eieren
- 1 theelepel bakpoeder
- 100 gram bloem
- Snufje zout
- Olijfolie of boter om in te bakken
- Evt. als topping: noten, vijgen of vers fruit zoals blauwe bessen, aardbeien, banaan of framboos
Recept yoghurt pannenkoeken
Klop de yoghurt en de eieren door elkaar met een garde. Voeg de bloem, het bakpoeder en een snufje zout toe en klop het tot een glad beslag. Klop vooral niet langer dan nodig is, want anders worden je pannenkoeken zompig in plaats van luchtig. Verhit daarna wat olie of boter in een koekenpan. En als die heet is, schep je een hoopje yoghurt pannenkoeken beslag in de pan. Wanneer je belletjes in het beslag ziet, kun je het pannenkoekje omdraaien. Bak hem aan beide kanten mooi bruin. En serveer de yoghurt pannenkoeken daarna met fruit en eventueel een extra klodder Griekse yoghurt, ahornsiroop of honing.
‘Lees ook: Dé ultieme ontbijtbowl – Een makkelijk, gezond én super lekker recept.’
#3 Courgette pannenkoeken
Deze hartige courgette pancakes zijn om meerdere redenen het perfecte gezonde pannenkoeken recept. Ze zijn namelijk niet alleen healthy, lekker en voedzaam, maar ook de perfecte manier om ongemerkt wat extra groenten bij kleine kieskeurige eters naar binnen te krijgen.
Ingrediënten (voor 6 pannenkoeken)
- 1,5 geraspte courgette
- 75 gram bloem
- 50 gram geraspte parmezaanse kaas
- 2 losgeklopte eieren
- 1 fijn gehakte knoflook teen
- Olijfolie
- Peper
- Zout
- Sour cream
Recept courgette pannenkoeken
Rasp de courgette en knijp deze goed uit in een droge, schone theedoek, zodat het niet meer vochtig is. Doe de courgette daarna in een beslagkom en meng het met de bloem, parmezaanse kaas, knoflook en de losgeklopte eieren. Voeg naar smaak zout en peper toe. Verhit dan wat olijfolie in een koekenpan, schep er een lepel beslag in en druk de courgette pannenkoek plat met een spatel. Als de onderkant mooi bruin is, draai je de pannenkoek om en bak je de andere kant bruin. Eet ze samen met een klodder sour cream.
#4 Gezonde havermout pannenkoeken met appel en kaneel
Dit pannenkoeken recept is een lekkere en gezonde variatie op de havermout banaan pannenkoeken hierboven, maar dan met appeltjes met kaneel. Ook heel erg lekker hoor!
Ingrediënten (voor 8 pannenkoekjes)
- 150 gram havermout
- 120 ml amandelmelk (gewone melk kan ook)
- 2 eieren
- 2 appeltjes
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- Zout
- Olijfolie
- Ahornsiroop of honing
Recept havermout pannenkoeken met appel en kaneel
Schil de appel en snijd ze in dunne partjes. Schep ze om met een 1/2 theelepel kaneelpoeder. Doe dan de havermout, eieren, amandelmelk, bakpoeder, de andere 1/2 theelepel kaneel en een snuf zout in een blender en meng ze tot een glad beslag. Verwarm de olie in een koekenpan en schep er daarna een flinke lepel beslag in. Duw rondom appel partjes met kaneel in het pannenkoeken beslag. En draai de pannenkoek voorzichtig om als de onderkant bruin is. Als ook de kant met de appeltjes gaar en bruin is, kun je de havermout pannenkoek op een bord scheppen. En eet hem dan lekker op met wat ahornsiroop er overheen en eventueel nog een beetje kaneel.
‘Lees ook: Tongstrelende twaalfuurtjes die op gaan tot de laatste kruimel.’
#5 Gezonde zoete aardappel pannenkoeken
Zoete aardappels zitten bomvol vezels en geven je dus een goed gevuld gevoel tot aan de volgende maaltijd. Het ideale basis ingrediënt voor gezonde pancakes en érg lekker.
Ingrediënten (voor 6 pannenkoeken)
- 2 grote geschilde zoete aardappels
- 3 fijngesneden lente uitjes
- 2 eieren
- 120 gram bloem
- Olijfolie
- Zout
- Peper
- Sour cream
Recept zoete aardappel pannenkoeken
Rasp de zoete aardappels. Doe dan de geraspte aardappel in een beslagkom en voeg de fijngesneden lente uitjes, eieren, bloem en peper en zout naar smaak toe. Roer alle ingrediënten goed door elkaar. Doe dan wat olijfolie in een koekenpan en schep met een grote lepel de mix in een pan. Bak de pannenkoeken aan beide kanten zo’n 5 tot 7 minuten totdat ze gaar en bruin zijn. Combineer ze met sour cream en eventueel nog wat lente-uitjes als garnering.
Nog meer pannenkoeken recepten
En, heb jij al een gezonde pannenkoeken recept gezien dat je nu wilt gaan maken? Mocht je één van deze recepten gaan uitproberen, dan vinden we het leuk om van je te horen hoe de pannenkoeken hebben gesmaakt. Dus laat vooral een reactie achter onder dit blog. Of, nog leuker, deel een kiekje van jouw pannenkoeken op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Een privé berichtje sturen mag natuurlijk ook altijd.
Op ons blog kun je ook terecht voor nog veel meer lekkere pannenkoek recepten. Hier vind je bijvoorbeeld 12 leuke pannenkoeken recepten voor kinderen. Of rondom Kerst is het leuk om dit blog met 8 kerstpannenkoeken eens te bekijken. En al onze andere – kidsproof – recepten vind je hier.
Eet smakelijk!
3 Reacties
Hoe krijg je in hemelsnaam een vloeibaar beslag bij de havermout bananen pannekoeken. 270 gram droge meel met maar 2 eieren wordt bij mij een dikke brei die niet in de pan wil uitvloeisel en de meest onmogelijke dikke plakken oplevert. Ik heb er nu wat amandelmelk bij gedaan om het vloeibaar re krijgen.
Banenpannekoekjes bak je door met een eetlepel een beetje beslag in een hete pan te doen & een beetje open te wrijven in de pan, je kan er geen grote traditionele pannenkoek mee bakken.
Zo kan je vier kleine pannenkoekjes vormen in een grote pan. Eén ware traktatie voor mijn onthaalkinderen als 4-uurtje !