Houd deze giftige planten uit de buurt van huisdieren & kinderen!

7 mei 2024
Houd deze giftige planten uit de buurt van huisdieren & kinderen!

Planten zijn de sfeermakers in huis. Maar toch moet je ermee oppassen als je huisdieren of jonge kinderen hebt. Want sommige planten zijn giftig. Welke planten dat zijn, wat voor gevaren zij met zich meebrengen en wat je moet doen als je kindje, hond of kat per ongeluk toch van een giftige plant gesnoept heeft, lees je hier.

Hoe weet je of een plant giftig is?

Giftige planten zijn moeilijk om te herkennen. Zonder het te weten, heb je er misschien zelfs wel eentje in huis. Het zijn meestal de mooiste soorten met een bijzondere vorm of kleur. Maar ze onderscheiden zich ook weer niet dusdanig van de niet giftige kamerplanten, zodat je weet met welke je moet oppassen. Gelukkig krijg je bij de meeste tuincentra en online plantenwinkels, zoals PLNTS, wel informatie over de plant. En als dat niet zo is, dan kun je het natuurlijk altijd even aan een medewerker vragen of de plant opzoeken op internet.

>> Lees ook: 15 x Planten inspiratie in de kinderkamer + tips.

Welke kamerplanten zijn giftig?

In deze lijst vind je een overzicht van de meest voorkomende giftige kamerplanten. Het merendeel is niet extreem giftig, maar er zitten een paar gevaarlijke bij.

Aloë VeraNiet giftig voor mensen, wel voor dieren.
Symptomen: overgeven en diarree.
Aronskelk De sap en de besjes zijn giftig.
Symptomen: diarree, kramp, slijmvliesontsteking.
ChristusdoornHet sap van de plant is zeer giftig.
Symptomen: buik- en hoofdpijn, zwelling in de keel, overgeven en in een ernstig geval zelfs hartritmestoornissen en shockverschijnselen. En een geïrriteerde huid en pijnlijke blaasjes na aanraking.
DieffenbachiaAlle delen van deze plant zijn giftig.
Symptomen: Speekseltoename, een gezwollen en gevoelloze tong, lastig slikken en problemen met ademhalen. En een geïrriteerde huid bij aanraking.
DrakenbloedboomNiet giftig voor mensen, wel voor dieren.
Symptomen: overgeven, maag- en darmklachten en stuiptrekkingen.
FicusDe bladeren zijn heel giftig.
Symptomen: tranende, jeukende ogen, moeilijke ademhaling, diarree, buikkrampen, huidirritatie en een loopneus.
MonsteraHet blad en de stengel van deze tropische plant zijn giftig. De plant is giftiger voor dieren dan voor mensen, maar nog steeds gevaarlijk.
Symptomen: huidirritatie en zwellingen.
KerststerAlles aan deze plant is giftig.
Symptomen: overgeven en diarree. In ernstige gevallen zelfs nierbeschadiging, schade aan het zenuwstelsels. En bij aanraking huiduitslag en rode ogen.
AlocasiaHet sap in de takken en bladeren is licht giftig.
Symptomen: irritatie van huid en slijmvliezen.
BegoniaHet sap van de plant is giftig.
Symptomen: overgeven, ontsteking van slijmvliezen en huidirritaties bij aanraking.
ZamioculcasHet sap van de plant is licht giftig.
Symptomen: kan huidirritatie veroorzaken.

De gevaren van giftige planten voor kinderen en huisdieren

Giftige planten leveren voor jezelf meestal niet zoveel gevaar op. Maar voor nieuwsgierige baby’s, jonge kinderen en huisdieren kunnen ze wel een risico vormen. Die stoppen alles wat op hun pad komt in de mond. Nou moet je van een giftige plant vaak een flinke hoeveelheid binnenkrijgen voordat je er echt ziek van wordt. Maar omdat kinderen en huisdieren (nog) klein zijn, kunnen ze van een kleine dosis al ziek worden. Ook is het lastig om hen duidelijk te maken wat je wel en niet kunt eten. Dus vinden de meeste vergiftigingen plaats bij kinderen tussen de 1 en 5 jaar.

Symptomen van een vergiftiging

De reactie op de aanraking of het inslikken van een giftige plant kan per persoon verschillen. Meestal leidt het niet tot heftige symptomen. Denk aan een simpele huiduitslag of buikpijn. Planten smaken natuurlijk helemaal niet lekker, waardoor ze vaak snel weer uitgespuugd worden en je kind of huisdier er maar een heel klein beetje van binnen krijgt. Maar er zijn bepaalde giftige soorten die bij een grote inname levensbedreigende symptomen kunnen veroorzaken.

De meest voorkomende symptomen van een planten vergiftiging zijn:

 • Buikpijn
 • Krampen
 • Overgeven
 • Diarree
 • Opgezwollen mond en keel
 • Bleke tong
 • Stuiptrekkingen
 • Huidirritaties
>> Lees ook: Kunstplanten in huis; dé trend van dit moment!

Wat je moet doen als je kind gegeten heeft van een giftige plant

Het kan gebeuren dat je kind in een onbewaakt ogenblik toch van een giftige plant eet. Wat je dan doet, is afhankelijk van de situatie. Heeft je kind moeite met ademhalen, is het kortademig of zit er een zwelling in de mond of keel? Dan moet je 112 bellen, omdat zich mogelijk een levensbedreigende noodsituatie voordoet en iedere minuut belangrijk kan zijn. En wanneer er sprake is van een huidreactie of maagklachten, dan bel je met de huisarts voor advies. Deel zoveel mogelijk informatie, zoals de leeftijd en het gewicht van je kind, om welke plant het gaat, hoeveel je kindje ervan binnen heeft gekregen en wanneer dat was. Deze info helpt de hulpverleners om jouw kind zo goed mogelijk te helpen. Volg de adviezen van de arts goed op en handel niet zelf zonder overleg. Een voorbeeld: misschien wil je de plant zo snel mogelijk uit het lichaam van je kindje hebben door hem of haar te laten braken. Maar bij sommige planten leidt dat tot nog ergere symptomen, omdat het gif opnieuw door de slokdarm gaat.

Zo voorkom je vergiftiging door planten

Om te voorkomen dat je kind of huisdier vergiftigd wordt door een plant, hebben we tot slot nog wat tips:

 • Leer je kinderen zo vroeg mogelijk dat ze planten niet mogen eten.
 • Laat je bij de aanschaf van planten adviseren door het tuincentrum over welke planten je beter wel en niet kunt kopen.
 • Houd giftige planten buiten het bereik van kinderen en huisdieren door ze hoog neer te zetten of op te hangen in een plantenhanger.
 • Gebruik een planten encyclopedie app (zoals de gratis app PictureThis) waarmee je door het uploaden van een foto ontdekt wat de naam van de plant is en wat zijn kenmerken zijn.
Perfecte krullen voor kinderen | Zo verzorg je krullend haar!
Newborn fotoshoot | Zo maak je zelf de mooiste newborn foto's!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter