Glas in lood raamhangers maken

10 juni 2018
glas in lood raamhangers maken. Leuk om cadeau te doen bij het afscheid van juf, aan opa of oma of op vaderdag of moederdag.

Ik ben echt dol op glas in lood. En wij hebben het geluk dat we een huis hebben gevonden met een prachtige glas in lood erker. (Neem hier maar eens een kijkje in mijn interieur) Iedere ochtend als de zon door de ramen heen schijnt, dansen het paars, geel en rood op de muur. En daar word ik nog steeds zo gelukkig van. Om dat geluk een beetje te delen, laat ik jullie vandaag zien hoe je met zoutdeeg en plastic kralen glas in lood raamhangers maken kunt. Een simpel knutselidee dat kinderen geweldig vinden. En het eindresultaat is prachtig.

Wat heb je nodig?

  • 100 gram maïzena
  • 200 gram zout
  • 175 ml water
  • Pony beads, oftewel transparante plastic kralen. Ik kocht die van mij hier.
  • Oven
  • Rietje
  • Mes
  • Stukje touw
  • Optioneel: koekvormpjes
‘Lees ook: Knutselen met papier – 10 toffe maar simpele knutselideeën voor kids.’

De glas in lood raamhangers maken

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Maak zoutdeeg van de maïzena, het zout en het water. Het recept voor wit zoutdeeg vind je hier.
  3. Verdeel het deeg in twee ballen en druk ze plat op een met bakpapier bekleden bakplaat, zodat je een rondje krijgt dat groot genoeg is om een handafdruk in te maken. Je kunt ook kleinere hangers maken met koekvormpjes in plaats van handafdrukken. Dan kun je meerdere raamhangers maken uit het deeg en verdeel je het in meerdere kleine bolletjes.
  4. Als het deeg plat is, druk je je hand erin. En de afdruk snijd je uit met een mesje.
  5. Prik met een rietje één of twee gaatjes aan de bovenkant van je hanger zodat je hem straks op kunt hangen.
  6. Vul de vorm met de plastic kralen. Het maakt niet uit of ze allemaal plat liggen of niet, maar zorg dat er niet teveel ruimte tussen de kralen zit, dan krijg je straks glas in lood met gaten.
  7. Dek je creatie af met nog een bakpapiertje en bak hem daarna in zo’n 1,5 uur af in de oven totdat alle kralen gesmolten zijn. Toen wij onze hangers maakten, had ik de oven in eerste instantie ingesteld op 190 graden, omdat ik hoopte dat het deeg wit zou blijven. Maar op die temperatuur smolten de kralen niet. Mijn deeg is dus wel iets bruinig geworden.
  8. Als je raamhangers afgekoeld zijn, bind je er een touwtje aan vast en dan zijn ze klaar om in het raamkozijn op te hangen.
‘Lees ook: 10x Vaderdag cadeau knutselen.’

Leuk cadeau voor juf, opa & oma of Vaderdag of Moederdag

Met de raamhangers kun je echt alle kanten op. Ze staan natuurlijk super leuk voor je eigen raam. Maar ook kun je de raamhangers maken voor iemand anders, zoals voor het afscheid van juf, voor opa en oma of voor Vaderdag of Moederdag. De vorm van het glas in lood raampje kun je steeds aanpassen aan voor wie de hanger is.

Nog meer zoutdeeg inspiratie

Vind je het leuk om met zoutdeeg te knutselen? Check dan zeker ook nog even dit blog met een heleboel andere creatieve zoutdeeg ideeën. En wil je sowieso nooit meer onze knutselideeën missen? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal waar iedere week een nieuwe video met een knutselidee online gaat.

glas in lood raamhangers maken. Leuk om cadeau te doen bij het afscheid van juf, aan opa of oma of op vaderdag of moederdag.

glas in lood raamhangers maken. Leuk om cadeau te doen bij het afscheid van juf, aan opa of oma of op vaderdag of moederdag.

14 x Kinderactiviteiten inspiratie voor een geslaagd partijtje
15 x Inspiratie om het Ikea Kura bed zelf te pimpen

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reageer Eva 16 juni 2018 aan 11:09 am

    De verhoudingen kloppen niet! Volgens mij moet het 2 delen bloem op 1 deel zout zijn. Erg onhandig, want nu moeten we opnieuw beginnen en hebben we niet meer genoeg maizena.

    • Reageer Annemieke 16 juni 2018 aan 8:01 pm

      Hoi Eva, ik heb Maizena gebruikt, omdat ik wit zoutdeeg wilde maken. En hiervoor geldt wel 1 deel maïzena en 2 delen zout. Voor gewoon zoutdeeg geldt inderdaad 2 delen bloem op 1 deel zout. Dus het ligt er maar net aan welk zoutdeeg je maakt. Groetjes, Annemieke

    Laat een reactie achter