Hieraan herken je goede kwaliteit kleding!

22 mei 2024
Hieraan herken je goede kwaliteit kleding! Mét tips voor kwalitatieve modemerken.

Ken je dat; je koopt een kledingstuk waar je hélémaal blij mee bent. En na twee keer wassen is het zo erg gekrompen dat je het bij je dochter in de kast kunt hangen of laat het stiksel al los. Het is mij helaas al een paar keer overkomen. Oók bij bekende merken waarvan de kleding niet bepaald goedkoop is. Maar als het prijskaartje niet altijd iets zegt over de kwaliteit van de kleding, hoe herken je dan een kwalitatief goed kledingstuk? Ik geef je een aantal handige tips waarmee je op pad kunt!

#1 Check de kwaliteit van de stof

Eén van de belangrijkste graadmeters van de kwaliteit van kleding is natuurlijk de stof. Over het algemeen geldt dat kleding van een hoge kwaliteit vaak gemaakt is van duurzame, natuurlijke materialen, zoals wol, katoen of zijde. Dat komt omdat natuurlijke vezels meestal langer meegaan en duurder zijn dan synthetische stoffen. Wat wil zeggen dat de maker kwaliteit belangrijker vindt dan de kostprijs. Maar het is nog steeds geen 100% garantie op een goed kledingstuk. Want als de kwaliteit van je breisel of katoen flut is, kan een goede kwaliteit polyester of nylon nog steeds steviger zijn en langer meegaan.

Hoe kun je de kwaliteit van de stof dan checken?

  • Kijk hoe zwaar en hoe dik de stof is – Houd de stof tegen het licht. Hoe meer je er doorheen kunt kijken, hoe minder draden er gebruikt zijn per cm2 en hoe dunner de stof. Een dunne stof slijt sneller en is gevoeliger voor gaatjes wanneer hij bijvoorbeeld blijft hangen aan de gesp van je riem. Bij een spijkerbroek kun je de stof het beste checken op plekken die het snelst slijten, zoals tussen de benen en bij de billen.
  • Check of de stof zijn vorm houdt – Trek aan de stof en kijk of hij weer terug veert in zijn oorspronkelijke vorm. Als dat niet of niet snel gebeurt, dan weet je dat de stof er na een paar keer dragen en wassen niet meer hetzelfde uitziet. Kledingstukken met meer dan 5% elastaan lubberen sowieso snel.
>> Lees ook: Basiskleding | Deze 12 basics zijn een must in je garderobe.
kwaliteit kleding! Mét tips voor kwalitatieve modemerken.

#2 Let op details, zoals knopen en ritsen

Als je de stof gecheckt hebt, zoom je wat meer in op de details van het kledingstuk. Kijk bijvoorbeeld naar de ritsen, knopen en knoopsgaten. Zitten de knopen goed vast? Zijn de knoopsgaten verstevigd en gestikt? En is er een extra knoop voor als je er één verliest? Ook zegt een rits veel over de kwaliteit van de kleding. Zo is een plastic rits een indicatie dat het kledingstuk goedkoop gemaakt is. Want de ‘tanden’ van de rits hoeven maar een klein beetje te beschadigen en hij blijft al hangen. En dat gebeurt je met een rits van metaal natuurlijk veel minder snel.

#3 Kijk naar de naden en stiksels

Ook het stikwerk is een goede graadmeter voor de kwaliteit van kleding. Bij kledingstukken die met zorg gemaak zijn, zitten de steken bijvoorbeeld dichter op elkaar. Want hoe meer steken, des te steviger is de naad. En vaak hebben ze zelfs een dubbele rij stiksel. Dat zie je vooral op plekken waar de kans op slijtage groter is, zoals bij broekspijpen en aan het uiteinde van een mouw of de onderkant van een t-shirt. Verder kun je ook kijken of voelen of de draad niet te los gestikt is en strak op de stof ligt. Want losse draadjes raken sneller los, doordat ze sneller slijten of ergens achter blijven hangen. En vergeet de afwerking van het stiksel aan de binnenkant van het kledingstuk niet te checken. Als daar veel draadjes los hangen of niet goed gehecht zijn, weet je wel hoe laat het is.

kwaliteit kleding! Mét tips voor kwalitatieve modemerken.

#4 Klopt de pasvorm?

Nog een manier om kwalitatieve kleding te herkennen, is door naar de pasvorm te kijken. Bij kleding die snel en zonder liefde gemaakt wordt, kloppen de verhoudingen namelijk vaak niet omdat er te weinig tijd in is gestoken. De lengte van de broekspijpen is bijvoorbeeld goed, maar aan de bovenkant trekt hij in je kruis. Of je krijgt je hoofd nauwelijks door de halsopening van je shirt. Dus test het kledingstuk door het aan te trekken en kijk goed hoe het om jouw lichaam valt. Bij tops kun je erop letten of de stof aan de bovenkant van je rug niet gaat ‘bollen’, de halsopening groot genoeg is voor je hoofd, de schoudernaad goed op je schouders valt en of de stof mooi aansluit in je zij. En bij broeken kun je letten op een trekkende stof in het kruis, of de pijpen lang genoeg zijn en niet draaien en of de broek mooi aansluit in je taille en bij je billen.

>> Lees ook: Milieubewust wassen | Met deze tips was je duurzaam én schoon!

#5 Herken kwaliteit merken

En de laatste tip; verdiep je in de verschillende kledingmerken. Als het aankomt op de kwaliteit van hun kleding, hebben merken al een reputatie opgebouwd. Dus lees reviews of achtergrondverhalen over hoe een collectie van een kledingmerk tot stand komt. En vraag vrienden en familie om hun ervaringen. Maar onthoud wel dat iedereen weer een andere definitie heeft van kwaliteit en dat de kwaliteit van merken ook kan veranderen. Dus doe vooral ook zelf ervaring op. Om je alvast wat inspiratie te geven, heb ik een aantal van mijn favoriete quality brands op een rij gezet;

  • Vanilia
  • Leo & Ugo
  • Filippa K
  • Dante6
  • ARMEDANGELS
  • Joline Jolink

Misschien weet je er zelf ook nog een paar en kun je dit lijstje aanvullen!

Houd deze tips voortaan in je achterhoofd als je gaat shoppen en je hebt nooit meer een miskoop! Bovendien draag je zo ook nog een steentje bij aan een goed milieu. Want omdat de levensduur van kleding met een hogere kwaliteit langer is, hoeft je het niet snel te vervangen. Of kun je er nog iemand anders blij mee maken wanneer je er zelf op uitgekeken bent.

Ik ben benieuwd of jij ook extra op de kwaliteit van kleding let als je gaat winkelen. En wat de merken zijn waarmee jij goede ervaringen hebt? Deel dus vooral hieronder je reactie en praat mee!

Zo ontwikkel je motorische vaardigheden in de vroege kinderjaren
Milieubewust wassen | Met deze tips was je duurzaam én schoon!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter