Goedkope babyspullen | Budgettips voor een betaalbare babyuitzet

16 augustus 2022
Goedkope babyspullen | Budgettips voor een betaalbare babyuitzet.

Als je wilt, kun je aan baby’s een fortuin uitgeven. En dat begint al voordat ze überhaupt geboren zijn; een kinderwagen, de babykamer, kleding, de eerste luiers. Aan alles hangt een prijskaartje. En babyspullen zijn alles behalve goedkoop. Maar als je bewuste keuzes maakt, dan zul je zien dat niet alles veel geld hoeft te kosten en dat je slim kunt besparen. En daarvoor hebben wij een aantal fijne budgettips voor je op een rij gezet, zodat jij gewoon een betaalbare babyuitzet scoort.

#1 Maak een baby uitzetlijst en koop alleen wat écht nodig is

Wanneer je net zwanger bent, is het heel verleidelijk om gelijk van alles voor je ongeboren kleintje te kopen. Zo kon ik een té lief wollen pakje amper een dag na de positieve test niet weerstaan. Alleen werd mijn zoon hartje zomer geboren tijdens een hittegolf en heeft hij het nooit gedragen. Dus maak voordat je begint met geld uitgeven een baby uitzetlijst met daarop alle dingen die je wél echt nodig hebt en focus je daarop. Vraag daarbij ook advies aan je moeder of vriendinnen met kinderen; want niet alles wat je op de baby uitzetlijsten vindt, is echt noodzaak. Persoonlijk vond ik een dure luier prullenbak bijvoorbeeld onzin en gooide de luiers gelijk in de grijze bak. En je bespaart ook veel geld door meteen een ledikant te kopen en geen wieg, omdat baby’s daar heel snel uitgroeien.

#2 Ga voor goedkope tweedehands spullen of leen babyspullen

Je hoeft echt niet alles nieuw te kopen. Dat doen al genoeg ouders en daarom is het aanbod van tweedehands babyspullen enorm. En omdat jonge kinderen een commode, ledikant of box maar een relatief korte tijd nodig hebben en kleding maar heel kort dragen, kunnen al die spullen makkelijk nog een ronde (of meer) mee. Dus speur Marktplaats en gratis weggeef websites af of plaats een oproep voor babyspullen op social media of in de buurt app. En misschien hebben familie en vrienden ook nog iets wat je kunt lenen. Het ledikantje van mijn jongens kocht ik bijvoorbeeld voor een klein bedrag van een collega. En via de Facebook groep van het dorp vond ik een bijna gloednieuwe, maar goedkope buggy van een topmerk. Ook bestaan er verschillende bedrijven waar je de complete babyuitzet kunt huren. Zoek maar eens op internet op ‘babyspullen huren’. Super duurzaam en ook helemaal budgetproof.

‘Lees ook: Dit is de perfecte baby uitzetlijst: Vink de checklist af en je bent klaar voor de komst van je kleintje.’

#3 Bezuinig op luiers

Je baby gebruikt in zijn of haar eerste levensjaar gemiddeld 7 luiers per dag. Dat zijn dus 2555 luiers per jaar! En het NIBUD heeft uitgerekend dat daar een prijskaartje aan hangt van €36,50 per maand. De complete luierperiode van je kindje is dus een behoorlijke kostenpost. Dus het is lekker als je daarop kunt besparen. Onthoud daarom vooral; luiers moet je nóóit voor de volle prijs kopen. Je kunt ze altijd wel ergens in de aanbieding shoppen en leg dan ook gelijk een voorraadje aan tot aan de volgende kortingsactie. Als je niet merkvast bent, is het helemaal makkelijk om luiers in de aanbieding te kopen. En let bij het kopen van luiers ook op de kostprijs per stuk. Want soms lijken verpakkingen goedkoper, maar blijken er minder luiers in te zitten. Toen mijn kinderen klein waren, stuurden mijn vriendinnen en ik elkaar ‘luier alerts’ als we ergens een actie spotten.

Goedkope babyspullen | Budgettips voor een betaalbare babyuitzet.

#4 Let op aanbiedingen

Ook een goede manier om aan goedkope babyspullen te komen, is door op alle aanbiedingen te letten. Onder invloed van je hormonen wil je de babyuitzet waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk compleet hebben. Maar je hebt 9 maanden de tijd om alles te kopen. En sommige spullen, zoals een kinderstoel heb je helemaal niet gelijk nodig. Dus houd al die tijd de aanbiedingen en kortingsacties goed in de gaten, dan scheelt je zomaar 10%. Een extra voordeel hiervan is dat je de kosten ook een beetje spreidt, waardoor er niet in één keer een grote hap uit je maandinkomsten verdwijnt.

#5 Vraag babyspullen cadeau

En tot slot; je hoeft niet alles zelf te kopen. Zijn jij of de vader tijdens de zwangerschap jarig of is het Sinterklaas of Kerst, dan kunnen jullie ook babyspullen cadeau vragen. En maak een lijstje met leuke spullen die een mooi kraamcadeautje zouden kunnen zijn. Dingen die je later pas nodig hebt, zoals kinderservies, bestek, speelgoed, kleding of leuke accessoires voor in de babykamer. Of misschien willen de toekomstige opa’s en oma’s wel bijdragen aan een mooi groot cadeau, zoals een box, ledikantje of een kinderstoel.

Dit waren onze budgettips voor de babyuitzet. En we zijn ook heel erg benieuwd naar hoe jullie dit doen? Was jij veel geld kwijt aan alle spullen voor je kindje? Ging je los of heb je juist heel bewust geshopt? En misschien heb je zelf nog wel goede tips voor gratis of goedkope babyspullen? Als je dit met ons wilt delen, laat dan vooral hieronder een reactie achter!

Babykamer kosten | Wat kost een babykamer?
Bespaartips boodschappen | Zo kun je goedkoop boodschappen doen!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter