“Wat eten we vanavond?” is een vraag die iedere dag weer op tafel komt. En het antwoord bedenken is vaak een behoorlijke uitdaging. Zeker als je iets gezonds en lekkers wilt koken én op je budget moet letten. Daarom delen wij onze favoriete goedkope recepten met jullie! Allemaal gevarieerde, gezonde en kidsproof low budget maaltijden die je simpel en snel op tafel zet. Eet smakelijk alvast!
Wat voor soort recepten zijn goedkoop? En welke duur?
De dagelijkse boodschappen worden steeds duurder. En uit onderzoek blijkt dat steeds meer gezinnen struggelen om met hun beschikbare budget gezonde en voedzame maaltijden op tafel te zetten. Gelukkig zijn er manieren om zonder grote concessies goedkoop en toch lekker en gezond te koken. Door goed op acties te letten en slimme keuzes te maken, kun je met een beperkt budget namelijk heerlijke gerechten op tafel zetten. Maar wat maakt een recept nou eigenlijk goedkoop of juist duur? En hoe kun je daar als gezin optimaal van profiteren? We zetten het voor je op een rij.
GOEDKOPE MAALTIJDEN | DURE MAALTIJDEN |
---|---|
Gerechten met basisproducten zoals rijst, pasta, aardappelen of peulvruchten. Zoals stamppotten, curry’s of pastagerechten. | Gerechten met luxe ingrediënten, zoals premium vlees (biefstuk, kalfsvlees) of verse vis (zalm, tonijn) of exotisch fruit of zeldzame groenten. |
Maaltijden zonder vlees of vis, zoals groenteschotels, bonenschotels, of plantaardige curry’s. | Maaltijden met specifieke kazen zoals parmezaanse kaas, brie of mozzarella. |
Seizoensgebonden gerechten met groenten en fruit van het seizoen. | Recepten met veel verse kruiden en specerijen, zoals basilicum, munt, of koriander in grote hoeveelheden. |
Eénpansgerechten zoals chili sin carne, ratatouille of shakshuka die weinig verschillende ingrediënten bevatten. | Gerechten met kant-en-klare producten zoals voorgesneden groenten, sauzen, of marinades. |
Hoe kun je dure ingrediënten vermijden, vervangen of goedkoop scoren?
- Kies voor seizoensgebonden producten
Groenten en fruit in het juiste seizoen zijn niet alleen goedkoper, maar ook veel lekkerder. Denk aan courgettes en tomaten in de zomer, of stevige wintergroenten zoals pompoen en boerenkool. - Gebruik diepvries producten en blikken
Diepvriesgroenten zijn vaak net zo voedzaam als vers, maar een stuk goedkoper. En een blik bonen of tomatenblokjes? Dat zijn echte life savers voor snelle en budget vriendelijke gerechten. - Koop lokaal
Een bezoekje aan de markt of een boerderijwinkel kan wonderen doen voor je portemonnee. Veel producten zijn daar voordeliger dan in de supermarkt, vooral seizoensgroenten en -fruit. - Koop grote hoeveelheden tegelijk
Koop basisproducten, zoals rijst, pasta of bonen in grotere verpakkingen. Deze zijn vaak voordeliger dan kleinere porties. - Restjes? Maak er wat lekkers van!
Restjes rijst over van gisteravond? Maak er een snelle nasi van! Een vergeten paprika in de koelkast? Perfect voor een soep, curry of omelet. Zelfs een oud brood kun je omtoveren tot croutons of wentelteefjes. Weggooien is zonde én duur. - Let op acties & aanbiedingen
Supermarkten stunten wekelijks met acties en kortingen op basisproducten zoals pasta, rijst en groenten. Stel je maaltijden samen op basis van de aanbiedingen van die week. - Vervang dure ingrediënten slim
Vervang dure ingrediënten in recepten door goedkopere opties. Denk aan bloemkoolrijst in plaats van quinoa of kipfilet in plaats van biefstuk. Parmezaanse kaas te duur? Oude geraspte kaas is net zo lekker!
>> Lees ook: De ultieme tips om inspiratie voor het avondeten op te doen!
Lekkere, gezonde en goedkope recepten
De volgende recepten zijn niet alleen betaalbaar, maar ook gevarieerd, gezond en helemaal kidsproof. Met simpele ingrediënten en een korte bereidingstijd zijn deze low budget gerechten bovendien perfect voor drukke doordeweekse avonden!
1. Boerenkool stamppot met een twist
Stamppot is goedkoop, makkelijk en een geliefd recept bij kinderen. En wij geven er een oosterse twist aan, waardoor hij nóg lekkerder wordt.
Ingrediënten:
- 800 gram kruimige aardappelen
- 500 gram boerenkool
- 300 gram kippengehakt
- 2 uien
- 1 rode peper
- 3 tenen knoflook
- 3 eetlepels ketjap
- 1 blokje kippenbouillon
- Scheut melk
- Klont boter
- Olie om in te bakken
- Zout en peper naar smaak
- Sambal naar smaak
Bereiding:
- Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze in een pan met water en het bouillonblokje en kook ze in 15-20 minuten gaar.
- Snijd de uien, knoflook en rode peper (zonder zaadlijsten!) fijn.
- Doe wat olie in een wokpan en fruit de ui, voeg later ook de peper en knoflook toe.
- Voeg het gehakt aan de wokpan toe en rul het in zo’n 5 minuten gaar. Doe de ketjap en eventueel een theelepel sambal erbij en roer alle ingrediënten om.
- Leg dan de boerenkool bovenop het gehakt en laat het in 10 minuten gaar stomen, terwijl je de inhoud van de pan regelmatig om husselt.
- Giet de aardappelen af en stamp ze samen met een scheut melk en een klontje boter tot een smeuïge puree. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe als de puree te droog is.
- Schep de boerenkool met het gehakt door de aardappels. En breng op smaak met zout en peper.
2. Pasta met spinazie en roomkaas
Een gezonde vegetarische pasta, dus lekker en helemaal budget proof.
Ingrediënten:
- 400 gram pasta, zoals bijvoorbeeld penne
- 400 gram spinazie (diepvries of vers dat maakt niet uit)
- 200 gram roomkaas
- 2 tenen knoflook
- Olie om in te bakken
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Kook de pasta volgens de verpakking.
- Snijd de knoflook fijn, verhit de olie in een wokpan en bak de fijngesneden knoflook kort aan.
- Voeg de spinazie toe totdat hij geslonken of helemaal ontdooid is.
- Roer vervolgens de roomkaas erdoor tot een romige saus.
- En meng tot slot de pasta door de saus en breng hem op smaak met zout en peper.
3. Omelet wraps
Ei is gezond, lekker en voedzaam, dus perfect als wrap. En je kunt er daarna opdoen wat je zelf lekker vindt.
Ingrediënten:
- 8 eieren
- 100 ml melk
- 2 tomaten
- Bladspinazie
- Plakjes kipfilet
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie om te bakken
Bereiding:
- Klop de eieren los met de melk en zout en peper naar smaak.
- Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de omelet op laag vuur gaar.
- Haal het ei uit de pan. Beleg hem met de plakjes kipfilet, bladspinazie en tomaten.
- Rol je belegde omelet op als een wrap en snijd hem in stukken.
Tip: Het is ook lekker om groente met de omelet mee te bakken. Zoals champignons, stukjes courgette of paprika. Pak ze dan eerst even aan en giet daarna het eimengsel erover. Zo kun je eindeloos met goedkope recepten variëren.
>> Lees ook: 15 Mega lekkere pannenkoeken recepten voor kids (en ouders!)
4. Aziatische noedels met groente en kip
Ingrediënten:
- 250 gram noedels
- 300 gram kipfilet
- 600 gram broccoli
- 2 wortels
- 4 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel geraspte gember
- Evt. handje cashewnoten
Bereiding:
- Kook de noedels volgens de verpakking.
- Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook ze in 3 minuten beetgaar in een pan water met zout. Giet de broccoli daarna af.
- Snijd de kipfilet in blokjes, doe wat olie in een wokpan en bak de stukjes kip goudbruin.
- Snijd de wortels in dunne reepjes, voeg het toe aan de kip en bak kort mee.
- Meng de sojasaus, honing en gember in een kommetje en giet over de kip en groente.
- Doe ook de broccoli roosjes erbij, schep de noedels erdoor en en bak ze al omscheppend 2 minuten mee.
- Serveer de noedels met groente en kip eventueel met wat cashewnoten erover. Dat maakt dit soort goedkope recepten extra lekker.
5. Zachte curry met linzen en kokosmelk
Een curry hoeft helemaal niet perse heet of pittig te zijn. Dat bewijst deze zachte, romige curry wel die ook bij kids enorm in de smaak valt.
Ingrediënten:
- 300 gram rijst of naan brood
- 1 blik linzen (400 gram)
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel geraspte gember
- 2 theelepel geke curry poeder
- 1 eetlepel garam marsala
- ½ theelepel kurkuma
- ½ theelepel cayennepeper
Bereiding:
- Kook de rijst volgens de verpakking. Of bak het naan brood in de oven, als je dat er liever bij eet.
- Spoel de linzen af onder koud stromend water en laat uitlekken.
- Snipper de ui en snijd de knoflook en gember fijn. Fruit de ui in een wokpan met een beetje olie.
- Voeg de knoflook, gember, garam marsala, curry poeder, kurkuma en cayenne peper toe en bak dit even mee.
- Voeg de linzen en kokosmelk toe en laat 10 minuten pruttelen.
- Serveer de curry met de rijst of naan.
Tip: Op dit soort goedkope recepten kun je ook variëren door bijvoorbeeld bloemkoolroosjes, stukjes kipfilet of tomaten toe te voegen!
6. Verse tomatensoep met tosti’s
Met soep kun je kinderen ongemerkt veel groente laten eten. En tomatensoep valt altijd in de smaak. Zeker als je er een lekkere tosti bij serveert!
Ingrediënten:
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 750 gram roma tomaten
- 750 ml water
- 1 blokje groentebouillon
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- Scheutje (kook)room
- Olijfolie om in te bakken
- 8 Boterhammen
- Kaas
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Snijd de ui en knoflook fijn. En snijd de tomaten in parten.
- Zet een soeppan op het vuur met wat olijfolie en fruit de ui en knoflook een paar minuten. Voeg de tomaten toe en bak ze 5 minuten mee.
- Voeg dan het water en het bouillon blokje toe en roer ook de tomatenpuree erdoor. Laat de soep nog een paar minuten koken.
- Pureer daarna alles met een staafmixer en laat de tomatensoep een paar minuten doorkoken.
- Maak de tosti’s door kaas tussen twee sneetjes brood te leggen en in een pan of tosti-ijzer te bakken tot ze goudbruin zijn.
- Voeg peper en zout naar smaak aan de soep toe. En serveer de tomatensoep met een scheutje (kook)room.
>> Lees ook: Lekkere soepen | 8 Heerlijke én kidsproof soeprecepten vol groente.
7. Couscous met ratatouille
Dit ratatouille gerecht is een heerlijke, vegetarische en voedzaam maaltijd die bovendien budget proof is.
Ingrediënten:
- 300 gram couscous
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 2 paprika’s
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 blik tomatenblokjes (400 g)
- Olijfolie om in te bakken
- Peper, zout, tijm en oregano naar smaak
Bereiding:
- Snijd de courgette, aubergine en paprika’s in blokjes. En snipper de ui en knoflook tenen.
- Verhit olijfolie in een pan en bak de ui glazig. Voeg de knoflook en groenten toe en bak ze 5 minuten mee.
- Voeg de tomatenblokjes, tijm en oregano toe en eventueel wat peper en zout en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Bereid de couscous volgens de verpakking.
- Schep op elk bord een portie couscous en verdeel er bovenop of ernaast de groenten.
8. Crispy chicken wraps
Net als bij de McDonalds, maar dan gezonder! We hoeven vast niet uit te leggen dat dit één van de favoriete goedkope recepten van onze kinderen is.
Ingrediënten:
- 4 krokante kipfilet burgers
- 8 wraps
- Een kwart krop sla
- 1 komkommer
- 1 paprika
- Half zakje geraspte kaas (of zelf raspen)
- Eventueel een avocado.
- En voor het sausje: 6 eetlepels Griekse yoghurt, 4 eetlepels mayonaise, 1 teen knoflook en peper en zout naar smaak.
Bereiding:
- Bak de krokante kip in een koekenpan met olie.
- Snijd de komkommer en paprika (en eventueel een avocado) in lange, dunne repen. En snijd de sla fijn.
- Doe de mayonaise en Griekse yoghurt in een schaaltje, pers de teen knoflook er boven uit en roer het door elkaar. Breng het sausje op smaak met peper en zout.
- Daarna leg je de wraps plat voor je en beleg je ze met sla, komkommer, paprika en wat geraspte kaas. Wij vinden avocado ook een lekkere toevoeging.
- Wanneer de krokante kip gaar is, snijd je de burgers in repen die je ook op de wraps legt. Daarna doe je het sausje er overheen, rol je de wraps op en snijd je ze schuin doormidden.
Wat zijn jouw favoriete goedkope recepten?
Hopelijk kun je met deze lijst vol inspiratie aan de slag! Heb jij zelf nog favoriete goedkope recepten die gezond én kidsproof zijn? Deel ze in de reacties en inspireer andere moeders om ook heerlijk low budget te koken!
Eet smakelijk!
Geen reacties