De lekkerste gourmet recepten | Voor op de grill en in het pannetje!

8 juli 2024
De lekkerste gourmet recepten | Vlees, vis, vegetarisch en bijgerechten!

Gaat het gourmetstel binnenkort op de tafel? Dan vind je hier de lekkerste en leukste gourmet recepten. Of je nu houdt van vis, vlees, vegetarisch of op zoek bent naar leuke gourmet ideeën speciaal voor kinderen. Wij hebben voor ieder wat wils! Lekkere hapjes voor op de gourmet grill en voor in het pannetje, verrassende bijgerechten en verrukkelijke toetjes. Daarmee wordt het zeker een geslaagde gourmetavond. Eet smakelijk alvast!

Gourmet ideeën: van hoofdgerecht tot bijgerecht & lekkere toetjes

Gourmet recepten met vlees

Gemarineerde yakitori spiesjes

Ingrediënten: 4 kippendijen, 3 bosuien, 1 geperste teen knoflook, 2 cm verse gember, 2 eetlepels ketjap, 1/2 blokje kippenbouillon, 100 ml mirin, 100 ml water, 100 ml sojasaus, 2 eetlepels bruine suiker en kleine saté prikkers of bamboestokjes.

Bereiding: Zet de houten prikkers in het water, zodat ze kunnen weken. Daarmee voorkom je dat er houtsplinters in het vlees terechtkomen. Dan maak je de marinade voor de yakitori spiesjes. Daarvoor doe je het halve blokje kippenbouillon, water, de mirin, sojasaus, ketjap, bruine suiker, fijn gesneden gember en knoflook in een steelpannetje en laat je die in 30-45 minuten inkoken. Snijd de kippendijen en bosuien vervolgens in stukken en laat ze minimaal 30 minuten in de marinade staan. Daarna rijg je de kip en de bosui aan een prikker en kun je ze grillen bovenop de gourmet.

Biefstukreepjes met knoflookboter

Ingrediënten: 2 biefstukken, 125 gram ongezouten roomboter, 1 geperste teen knoflook, 2 eetlepels platte peterselie en peper & zout naar smaak.

Bereiding: Laat de biefstuk en roomboter even op kamertemperatuur komen. Dan meng je de boter met een geperst teentje knoflook, de fijn gesneden peterselie en zout en peper naar smaak. Snijd de biefstuk daarna in reepjes, bestrijk ze met een klein beetje olie en strooi er dan wat peper en zout op. Bak de reepjes in je pannetje op het gourmetstel en doe er voordat je ze opeet een klontje knoflookboter op. Ook een heerlijk gourmet recept.

>> Lees ook: Lekkere soepen | 8 Heerlijke én kidsproof soeprecepten vol groente.

Kleine kip cordon bleus

Ingrediënten: 2 kipfilets, 4 plakjes kaas, 2 plakken ham, handje bloem, 1 los geklopt ei, panko (paneermeel) en peper en zout.

Bereiding: Sla de kipfilets plat. Dat kan met een vleeshamer, maar als je die niet hebt, kun je doen wat ik altijd doe: de kip op een snijplank leggen met een bakpapiertje erop en hem dan plat slaan met een steelpannetje. Snijd beide platte kipfilets in twee stukken. Bestrooi ze met peper en zout. Leg er dan een plakje kaas en een halve plak ham op. Vouw de kipfilet dubbel en zet het vast met een cocktailprikker. Haal de kipfilet dan door de bloem, daarna door het losgeklopte eitje en tot slot door de panko of het paneermeel. Iedereen kan ze met wat boten in zijn gourmet pannetje gaar en knapperig bakken. Veel lekkerder dan een kant-en-klare mini cordon bleu dit!

De lekkerste gourmet recepten | Vlees, vis, vegetarisch en bijgerechten!

Gourmet recepten met vis

Kabeljauw rolletjes met ontbijtspek

Ingrediënten: 2 kabeljauw filets, 1 bol buffelmozzarella, 2 eetlepels pesto, ontbijtspek.

Bereiding: Snijd de kabeljauwfilets in stukken. Smeer wat pesto op de bovenkant en wikkel de vis daarna in met ontbijtspek. Snijd ook de mozzarella in plakjes en leg op ieder vis rolletje een plakje. Dan kunnen de kabeljauw pakketjes in het gourmetpannetje en bak je ze gaar op het gourmetstel.

Aziatische zalm

Ingrediënten: 2 zalmfilets, 75 ml sojasaus, 2 eetlepels honing, 1 geperste teen knoflook, 2 bosuitjes en sesamzaad.

Bereiding: Snijd de zalm in stukjes. Meng dan de sojasaus, honing en knoflook in een kommetje en doe de zalm erbij. Snijd de bosui in ringetjes en meng die ook door de soja marinade. Laat de zalm een uur (langer mag ook) marineren in de koelkast. Bak de zalm dan in het gourmet pannetje en strooi er wat sesamzaad op.

Coquilles gebakken in salieboter

Ingrediënten: 1 coquille per persoon, roomboter, verse salie, parmaham en peper en zout naar smaak.

Bereiding: Voor dit gourmet recept kun je de parmaham het beste zelf van te voren vast krokant bakken in de koekenpan. Of je legt de plakken op een bakplaat en schuift die zo’n 8-10 minuten in de oven. (180 graden) Tijdens het gourmetten verwarm je dan flink wat boter in het gourmetpannetje samen met wat salieblaadjes. Als de boter goed heet is, doe je de coquille in het pannetje en bak je hem aan beide kanten bruin en gaar. Daarna leg je de coquille op je bord, schep je nog wat salieboter erover en garneer je hem met een stukje krokante parmaham. Een simpel, maar super lekker en chique gourmet recept dat ook heel geschikt is voor de kerst gourmet.

>> Lees ook: Kerstrecepten met vlees | Super lekker én zo klaar!

Vegetarische gourmet recepten

Groene aspergetips met burrata

Ingrediënten: 1 zakje groene aspergetips, 1 bol burrata, balsamicoazijn, citroensap en zeezout.

Bereiding: Grill de asperges in je gourmetpannetje tot ze bruin en beetgaar zijn. Besprenkel ze dan met wat balsamicoazijn, citroensap en zeezout naar smaak. Doe er ook wat brokken burrata op en zet het pannetje nog even onder de grill totdat de kaas een beetje begint te smelten. Yummie!

Paprika omelet

Ingrediënten: 1 rode parika en 1 gele paprika, 1 bosui, 4 eieren, 1 theelepel cajunkruiden.

Bereiding: Snijd de onderkant en bovenkant van de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s dan in ringen. Snijd ook de bosui in dunne ringen. Klop de eieren met de melk los en doe ook de kruiden en het witte deel van de bosui er doorheen. Verhit wat boter in het gourmetpannetje, leg de paprika ring erin en vul die dan met het ei mengsel. Bak de paprika omelet aan beide kanten en serveer hem met de groene bosui ringen.

Rösti koekjes

Ingrediënten: 500 gram iets kruimige aardappels, 1 sjalot, 2 eieren en kruidenboter.

Bereiding: Schil de aardappels van te voren en rasp ze daarna. snijd ook de sjalot fijn en meng die dan samen met de eieren door de aardappelrasp. Serveer dit in een schaaltje op tafel met een lepel. Tijdens het gourmetten kan iedereen wat kruidenboter in zijn pannetje doen, een schep van de rösti toevoegen en die vervolgens aan beide kanten bruin en gaar bakken tot een krokant aardappelkoekje.

De lekkerste gourmet recepten | Vlees, vis, vegetarisch en bijgerechten!

Gourmet recepten voor kinderen

Kleine cheeseburgers

Ingrediënten: 300 gram half-om-half gehakt, 1 sjalot, 1 ei, 3 eetlepels paneermeel, 6 cherrytomaten, plakjes kaas, blaadjes van een krop sla, ketchup, 6 mini bolletjes en peper en zout naar smaak.

Bereiding: Snijd de sjalot fijn en meng hem met het gehakt, ei en paneermeel en breng het mengsel op smaak met peper en zout. Verdeel het gehakt in 6 gelijke porties, maak er balletjes van en duw ze plat. Bak de hamburgers op de bakplaat, 3 minuten per kant. Leg de hamburger dan in je pannetje met een plakje kaas erop en schuif hem nog even onder de grill tot de kaas gesmolten is. Leg een blaadje sla op je broodje, doe er wat ketchup op, leg de hamburger er bovenop, voeg 2 halve cherrytomaatjes toe en leg de bovenkant op het bolletje. Een heel lekker gourmet recept, niet alleen voor kinderen.

Nacho’s

Ingrediënten: 1 zak tortillachips, 1 rode paprika, 1 bosui, 100 gram geraspte kaas, chilisaus.

Bereiding: Snijd de paprika in kleine stukjes en de bosui in ringetjes. Doe wat tortillachips in een pannetje, strooi er wat paprika overheen en top het af met geraspte kaas. Zet het gourmet pannetje onder de grill totdat de kaas gesmolten is. Doe er wat bosui ringetjes op en eet de nacho’s met de chilisaus.

Mini pizza’s

Ingrediënten: 1 rol pizzadeeg, pizzasaus, geraspte mozzarella en toppings naar keuze.

Bereiding: Snijd de rol pizzadeeg in kleine vierkantjes. Besmeer ze met de pizzasaus en leg ze dan in je pannetje. Het duurt zo’n 10 tot 15 minuten voordat de bodem gaar is, dus voeg de geraspte kaas en de rest van je toppings pas de laatste 5 minuten toe. Dan kunnen ze ook niet verbranden.

>> Lees ook: Wine & dine | Zo kies je de perfecte wijn bij jouw diner!

Lekkere toetjes recepten voor op het gourmet

S’mores

Ingrediënten: 8 biscuitjes, 1 reep chocola, (mini) marsmallows

Bereiding: Doe een marshmallow of een paar mini marshmallows samen met een stukje chocola in je pannetje. Laat de chocola en marshmallows smelten onder de gourmet grill. Daarna schep je ze op een biscuitje, doe je er een nieuw biscuitje bovenop en dan is je zoete lekkernij klaar.

Gekaramelliseerde kaneelappeltjes met ijs

Ingrediënten: 2 stevige, zoete appels, 1 grote eetlepel suiker, 1 theelepel kaneel en kaneel of vanille ijs.

Bereiding: Schil de appels en snijd ze in dunne plakjes. Meng de appel met de suiker en kaneel. Daarna doe je wat boter in je gourmet pannetje en bak je de appeltjes tot ze karamelbruin zijn. Leg ze op je bord en schep er een bol (kaneel)ijs bij. En als je het lekker vindt, kun je ook nog een toef slagroom aan dit gourmet recept toevoegen. Genieten hoor!

Gesmolten chocola met vers fruit & marshmallows

Ingrediënten: een reep chocola, vers fruit en marshmallows.

Bereiding: Doe één of twee blokjes chocola in je gourmet pannetje (wel even schoonmaken na het maken van de vlees, vis en andere gourmet recepten!). Laat de chocola smelten. En dip dan lekker je verse fruit of een marshmallow erin. Het favoriete gourmet recept van mijn kinderen.

We hopen dat al deze lekkere gourmet recepten je inspireren voor de volgende keer dat het gourmetstel weer op tafel gaat. En weet je zelf nog lekkere, leuke of originele recepten voor op de grill of in het pannetje? Deel ze dan vooral met ons door hieronder je reactie achter te laten!

Eet smakelijk!

Wat zijn de meest gebruikte green juice ingrediënten?
Krijg jij als vegan de juiste vitamines binnen? 

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter