12x De leukste gratis uitjes in héél Nederland

19 juli 2018
gratis, uitje, dagje, weg, uittips, uitjes, kinderen, peuters, kleuters, nederland, noord-holland, zuid-holland, Friesland, Groningen, Flevoland, Gelderland, Overijssel, Limburg, Noord-Brabant, Zeeland, Utrecht, Drenthe, Gelderland, weg, vakantie, zomer, zomervakantie, budget, euro, goedkoop, origineel, uniek, leuke, makkelijk, bijzonder, tips, ideeën, idee

Je hebt echt geen vette bankrekening nodig om een fijne vakantie te hebben. Zonder een euro uit te geven, kun je met kinderen ook een heleboel toffe dingen doen. Wij gingen op zoek naar de leukste en origineelste gratis uitjes in Nederland. Zo kun je deze zomer in iedere provincie een dagje weg. Vul jij onze lijst aan als we leuke gratis uittips vergeten zijn?

12 Gratis uitjes

Groningen – Blote Voetenpad

12x Gratis uitjes in héél Nederland

Schoppen jouw kids ook altijd gelijk hun schoenen uit als ze thuis komen? Dan vinden ze het Blote Voetenpad op de grens van de provincies Groningen en Friesland vast te gek. Het is een mooi en avontuurlijk wandelpad van 1,4 kilometer dat het leukst is op blote voeten. Onderweg kom je allerlei bijzondere objecten tegen, zoals een wankelvlot, een waterbank die in het water staat, een schommelbank en een brug naar het Droomeiland. Vies worden mag, je ontkomt er door de modder waarschijnlijk zelfs niet aan. Na de wandeling kun je eventueel poffertjes eten bij de theetuin naast het parkeerterrein. Maak je vooral niet druk om hoe jullie eruit zien; ze zijn er gewend aan vieze voeten en modderbenen!

Friesland – Kaasboerderij de Deelen

12x Gratis uitjes in héél Nederland

Kaasboerderij De Deelen laat iedereen graag kennismaken met het Friese boerenleven. Kinderen kunnen zich helemaal uitleven in de speeltuin en knuffelen met de dieren, kennismaken met de koeien en kalfjes, een kijkje nemen bij de melkmachine en binnenlopen bij de kaasmakerij. En die rondleiding kan geheel in stijl op een traptrekker gemaakt worden. Op de kaasboerderij wordt de heerlijke Riperkrite Tsiis gemaakt, een bijzondere kaas die nergens anders gemaakt wordt! Een leuk boeren uitje.

‘Lees ook: 10 Toffe stoepkrijt spelletjes.’

Drenthe – Radiosterrenwacht Westerbork

12x Gratis uitjes in héél Nederland

De Radiosterrenwacht in Drenthe is de grootste radiotelescoop van Europa die bestaat uit veertien héle grote losse antennes die staan opgesteld op het terrein van voormalig kamp Westerbork. Het Melkwegpad erlangs is een prachtige wandelroute (2,5 km) met allerlei activiteiten voor kids waarin de fascinerende wereld van ons heelal centraal staat. Onderweg ervaar je bijvoorbeeld hoe zwaar 15 kilo weegt op de Maan, op Neptunus, de Aarde en meer planeten. Ook kun je op 500 meter afstand fluisteren tegen elkaar en elkaar ook nog echt verstaan. En je leert van alles over ons zonnestelsel en de planeten. Verder loopt het pad langs de grootste zandbak van Drenthe. Een speelplaats zo groot als een voetbalveld!

Overijssel – Ter Huurne Hollandmarkt

12x Gratis uitjes in héél Nederland

Ter Huurne Hollandmarkt is een winkelcentrum, recreatiepark en restaurant in één op de grens met Duitsland. Bij de kinderen is de grote speeltuin favoriet. Er is van alles, zoals een klimtoren, kabelbaan, waterfietsen, schommels, midgetgolf, elektrische autootjes en nog veel meer. Papa’s en mama’s komen natuurlijk vooral voor de markt waar allerlei Duitse en Nederlandse spullen te koop zijn, met prijzen die we kennen van grote Duitse supermarkten. Je kunt er lekker voordelig grootverpakkingen in slaan. Ook wordt er ieder weekend wel een leuke activiteit georganiseerd, met live muziek, optredens of clowns. Check voordat je gaat dus de activiteitenkalender van de Hollandmarkt!

Flevoland – Stichting AAP

12x Gratis uitjes in héél Nederland

Verwaarloosde en mishandelde apen en andere uitheemse zoogdieren vinden een veilig thuis bij Stichting AAP. Het opvangcentrum zelf is niet zomaar voor publiek toegankelijk. Maar wel kun je de apen bezoeken op de Apeneilanden en een ‘Rondje AAP’ doen. Om het Apenhuis, de quarantaine en het Chimpanseecomplex loopt namelijk een wandelpad waardoor je de dieren toch kunt bekijken als ze buiten zijn. Op de Apeneilanden zitten de mantelbavianen, groene bavianen en berberapen die hun tragische verleden achter zich hebben gelaten en zich weer gedragen als echte apen: stoeien en spelen met soortgenoten in een omgeving waar ze voldoende uitdaging vinden. De verzorgers van de apen die op de eilanden wonen, houden een paar keer per week een praatje over de verschillende apensoorten en gebeurtenissen in de groepen.

‘Lees ook: 12 Wilde waterspelletjes voor in de tuin.’

Gelderland – Sterrenwacht Presikheaven

12x Gratis uitjes in héél Nederland

Een superleuk uitje voor iets oudere kinderen: een bezoek aan Sterrenwacht Presikheaven in het multifunctioneel centrum Presikhaven in Arnhem. Oké, officieel is het geen sterrenwacht. Maar de amateur-astronomen zijn er niet minder enthousiast om. Ze organiseren regelmatig presentaties en sterrenkijkdagen waarop ze hun kennis delen. Bezoekers kunnen dan vanaf het dakterras zelf door telescopen naar de sterren kijken. Dit is natuurlijk helemaal leuk als er een bijzonder sterrenkundig fenomeen plaatsvindt, zoals toen Mercurius afgelopen mei voor de zon langs trok of de Maansverduistering. Maar ook op een normale avond of nacht is ons melkwegstelsel een bezichtiging waard. Afhankelijk van het weer zijn ze open of gesloten. Dus check de Facebookpagina van Presikheaven om te zien wanneer er iemand aanwezig is.

Utrecht – Pyramide van Austerlitz

12x Gratis uitjes in héél Nederland

Je hoeft helemaal niet naar Egypte om je kinderen een echte piramide te laten zien. In Utrecht staat er gewoon ook één; de Pyramide van Austerlitz! Hij staat op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en werd gebouwd in 1804 als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Aangrenzend ligt een prachtige speeltuin, waar kinderen zich heerlijk kunnen vermaken op schommels, glijbanen en in klimtoestellen. De entree is gratis, net als parkeren. Wel moet je voor de attracties treintje, draaimolen en botsauto’s met een muntje à €1,- betalen. En als je de piramide echt wilt beklimmen, kost dat €3,- voor volwassenen en €1,50 per kind. Maar daar krijgen je kinderen wel een echt diploma voor terug: “Ik heb de Pyramide van Austerlitz beklommen”. Prima vermaak voor een leuk dagje uit!

Noord-Holland – Vliegtuigen kijken op Schiphol

12x Gratis uitjes in héél Nederland

Ik heb thuis twee vliegtuig fans die de kisten nog spotten als ze slechts een stipje aan de hemel zijn. Maar ze van dichtbij bekijken vinden ze natuurlijk helemaal geweldig. Daarom zijn wij in het weekend regelmatig te vinden op één van de spottersplekken bij Schiphol of op het Panoramaterras van de luchthaven zelf. Het biedt een geweldig uitzicht over de luchthaven, de opstijgende en landende vliegtuigen en de platformen. En op het terras staat een Fokker 100. Dit vliegtuig is toegankelijk voor alle bezoekers van Schiphol. Als je neerploft op de stoelen in het vliegtuig en je ogen dicht doet kun je net doen alsof je onderweg bent naar je droombestemming. Speciaal voor kinderen zijn er ook vliegtuigweetjes en raadsels om op te lossen.

‘Lees ook: Buitenspeelactiviteiten – Meer dan 40 originele ideeën om buiten met de kids te doen.

Zuid-Holland – Futureland

12x Gratis uitjes in héél Nederland

Dichterbij een nieuw stukje Nederland kun je niet komen! Midden in het modernste havengebied ter wereld – met uitzicht op de containerterminals van de toekomst – staat FutureLand, het informatiecentrum over de aanleg en inrichting van Maasvlakte 2. Er is hier voor jong en oud, landrotten en waterratten, gezinnen en groepen van alles te beleven. Je komt er op een interactieve manier meer te weten over het baggeren op zee, het opspuiten van een nieuw haventerrein en over het lossen en laden aan de hypermoderne zeekades van de grootste haven van Europa. Ook kun je op fossielen speurtocht op het Maasvlaktestrand waar met het opspuiten van zand – dat diep in de Noordzeebodem gewonnen is – resten van oeroud leven terecht zijn gekomen. Ook kun je – dan wel tegen betaling – een rondvaart met een ferry maken.

Zeeland – Portaal van Vlaanderen

12x Gratis uitjes in héél Nederland

Enorme zeeschepen varen vlak langs je bij het Portaal van Vlaanderen, oftewel het Sluizencomplex van Terneuzen. Je kunt ze bijna aanraken! In het haven informatiecentrum leer je alles over deze imposante schepen, de sluizen, werken in de haven en het Kanaal van Gent. En het portaal heeft een geweldig uitzicht op de Westsluis waar je de hele dag naar boten zou kunnen kijken. Tegen betaling kun je ook een rondvaart maken.

Noord-Brabant – Land van Ooit


Van het Land van Ooit naar het Land van Nooit; maar nu zijn de deuren toch weer geopend. Het oude, failliete kinderpark is omgetoverd tot een heus wandelpark. Gemeente Heusden kocht het terrein na het faillisement in 2007 op, maar er werd nooit een koper gevonden. Daarom ging de bezem vorig jaar door het park – de paden werden begaanbaar gemaakt, de planten gesnoeid – en zwaaien de deuren weer open. Loop langs het beroemde roze kasteel en de soldaten van Napoleon. Alleen kinderhelden Kloontje het Reuzenkind, de Luie Lakei en Sap de Aardwortel zul je er nooit meer tegen komen. Adres: Kasteellaan 1, 5253 AM Nieuwkuijk.

‘Lees ook: 20x museum met kinderen.’

Limburg – Drielandenpunt Vaals

12x Gratis uitjes in héél Nederland

Met één been in Nederland, de ander in België en je arm in Duitsland… Dat kan alleen maar op het Drielandenpunt Vaals. Naast de grens van de drie landen, is het ook meteen het hoogste punt van Nederland, het ligt namelijk 323 meter boven NAP. Er is verder van alles te doen. Er zijn mooie wandelroutes, een leuke gratis speeltuin, een picknickweide en een labyrint om eindeloos in te dwalen en verdwalen. Je moet er alleen oppassen voor de spuitende watermuren!

Ik hoop dat je deze gratis uitjes leuk vindt. Weet je zelf nog een leuk, betaalbaar uitje vertel het ons dan vooral hieronder in de reacties!

Bellen blazen met extra fun factor - Een zeepsop spugende draak maken
Tips: Vakantie herinneringen bewaren!

Dit vind je misschien ook leuk

6 Reacties

 • Reply Froukje 7 juli 2016 at 11:46 am

  Leuke tips voor een gratis uitje/dagje weg!
  Ik heb nog wel een leuke aanvulling denk ik 😉
  De Helderse Vallei in Den Helder!
  Wij hebben ons tijdens verschillende zomer maanden hier super vermaakt.
  Ben je in de buurt?
  Dan is dit zeker een bezoekje waard =)

  http://www.deheldersevallei.nl/nl/informatie/

  • Reply Annemieke 7 juli 2016 at 12:43 pm

   Leuke aanvulling Froukje, bedankt!

 • Reply De vlinder creacentrum 19 oktober 2016 at 11:38 pm

  Wat ook erg leuk is, is Creacentrum de vlinder in Julianadorp, daar kunnen kinderen in alle schoolvakanties voor heel weinig geld, rond de 5 euro, creatieve workshops volgen en maken, zoals mozaïek, zeep maken, keramiek beschilderen, pimpen met papier.

  Alles zit bij de prijs in, natuurlijk is het niet geheel gratis. Maar voor sommige gratis uitjes moeten mensen uit bv noord Holland weer verder reizen.

  De kinderen kunnen hiervoor een paar uur blijven , en de creativiteit word bevorderd.
  Mijn kinderen vermaken zich hier uren, en ik vind het zelf ook leuk om vaak wat te maken, of qualifier tijd samen , en iets moois samen maken,zoals een mozaïek nummerbord

  Of een cadeau voor opa en oma

 • Reply D 19 oktober 2016 at 11:39 pm

  Wat ook erg leuk is, is Creacentrum de vlinder in Julianadorp, daar kunnen kinderen in alle schoolvakanties voor heel weinig geld, rond de 5 euro, creatieve workshops volgen en maken, zoals mozaïek, zeep maken, keramiek beschilderen, pimpen met papier.

  Alles zit bij de prijs in, natuurlijk is het niet geheel gratis. Maar voor sommige gratis uitjes moeten mensen uit bv noord Holland weer verder reizen.

  De kinderen kunnen hiervoor een paar uur blijven , en de creativiteit word bevorderd.
  Mijn kinderen vermaken zich hier uren, en ik vind het zelf ook leuk om vaak wat te maken, of qualifier tijd samen , en iets moois samen maken,zoals een mozaïek nummerbord

  Of een cadeau voor opa en oma

 • Reply Nicole 19 januari 2019 at 9:57 am

  Wat wij altijd erg leuk vinden is een dagje Sea Life combineren met een dagje Scheveningen. We beginnen onze dag vaak in Sea Life, gaan dan lekker op de boulevard lunchen en maken daarna een heerlijke en gezellige strandwandeling! Ook zeker leuk om te doen met kinderen ?

 • Reply Esther 16 oktober 2019 at 11:37 pm

  Of Harms hoeve in Malden (bij Nijmegen)
  Gratis entree, je kunt in de zandbak spelen of rijden met grote traptractors, bij de dieren kijken, trampoline springen.
  Dieren een flesje of brokjes geven kost wel wat, maar niet veel.

 • Laat een reactie achter