Groep 3 – here we come!

18 juli 2018
Groep 3: here we come! Wat leren de kinderen allemaal in dit jaar?

Het einde is in zicht, ook wij hebben bijna eindelijk vakantie! Iedereen hier in huis staat te trappelen om vrij te zijn. Ik heb er ook zo ontzettend veel zin in om gewoon even niks te doen en alleen maar te genieten van de meisjes en van Jeroen. Lekker met z’n viertjes op vakantie en aandacht voor elkaar hebben. Ik zie me al helemaal tussen de Toscaanse heuvels horizontaal onderuit liggen op een zonnebedje, een beetje lezen of een middagdutje doen. De vakantie is voor mij ook echt het moment om even te bezinnen. Het afgelopen jaar is voorbij gevlogen. Ik heb het idee dat Reva en Lucy centimeters zijn gegroeid en weer zoveel wijzer zijn geworden. Reva gaat na de zomer naar groep 3, voor haar en voor mij ook weer een hele nieuwe fase. Kleine meisjes worden groot, snik!

Bye bye kleuters

Reva is van februari en heeft uiteindelijk twee en een half jaar bij de kleuters gezeten. Zelf vond ik het super fijn dat ze zo’n lange tijd kon genieten van de kleuterperiode. Als ik zie hoe ontzettend gegroeid zij is in de afgelopen jaren dan ben ik zo trots op haar. Van een verlegen meisje die heel veel dingen super spannend vond en echt flink heeft moeten wennen, zie ik nu een bijdehand grietje die dondersgoed weet wat ze wil en zich niet uit het veld laat slaan.

‘Lees ook: Het 10 minuten gesprek – Wat wordt er besproken & hoe haal je er het meeste uit?’

Ze heeft ook vooral zichzelf heel goed leren kennen en kan goed onder woorden brengen wat ze voelt en denkt. Laatst moest ze voor de hele school optreden, ‘mama, ik vind het super spannend om op het podium te staan, maar ik kan het en ik ga het ook doen’. En daar stond ze hoor in haar K3 outfit te hupsen voor een groot publiek. You go girl! En nu is het tijd voor de volgende stap waar Reva ook zoveel zin in heeft! Groep 3, here we come!

 

Hallo groep 3

Wat ik om me heen hoor van andere mama’s is de overgang van groep 2 naar groep 3 een flinke stap. Reva roept steeds dat je in groep 3 ‘echt’ hard moet werken. Het speelse gaat over in het schoolse en dat is voor kinderen natuurlijk best een grote verandering. Kan het ene kind niet wachten om praktisch de hele dag aan een tafeltje te zitten, voor een ander kind is het een enorme uitdaging om überhaupt stil te kunnen zitten op een stoel en veel minder te kunnen spelen. Daarom snap ik het helemaal dat sommige kinderen lekker nog een extra jaartje gaan kleuteren. Hard werken kan altijd nog, denk ik maar!

‘Lees ook: Veilig leren lezen in groep drie: Zon, raket, maan of ster?’

 

Wat leren de kids in groep 3?

In groep 2 hebben de kinderen al een beetje kennis kunnen maken met cijfers en letters, in groep 3 gaat het serieuze werk beginnen.

# Rekenen – kinderen leren rekenen, optellen en aftrekken, tot en met ongeveer 20. Aan het eind van het jaar kunnen ze tot 100 tellen. Daarnaast wordt er een start gemaakt met de begrippen geld, tijd en meten.

# Leren lezen – kinderen gaan in dit jaar echt leren lezen, ze beginnen met woordjes en daarna met zinnen.

# Leren schrijven – eerst beginnen de kinderen met losse letters om deze vervolgens aan elkaar te schrijven.

Alles gaat in rap tempo en het zal jou en mij denk ik ook gaan verbazen wat je kind na een paar weekjes school al geleerd heeft.

We gaan het in ieder geval allemaal vanzelf zien, ik laat het vooral op me afkomen! Ik merk dat Reva er echt aan toe is en weer nieuwe uitdagingen nodig heeft. Deze mama vindt het zelf best een dingetje, weer een fase die afgesloten wordt en soms gaat het me een beetje te snel. Dat stomme loslaten ook altijd, ik zal er nooit aan wennen. Wij gaan nu eerst lekker vakantie vieren!

‘Lees ook: Kinderverjaardag – dit is het complete dossier van traktatie tot kinderfeestje.’

 

Gaat jouw zoon of dochter ook na de zomervakantie naar groep 3 of heeft je kindje deze nieuwe fase net achter de rug? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal! Laat je het me weten?

7 Handige terug naar school tips
De leukste kinderrugzak merken!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter