Hartjes knutselen van papier

28 januari 2023
Hartjes knutselen van papier voor Valentijnsdag!

Een hartje is het symbool van de liefde. Dus met Valentijnsdag voor de deur is het super leuk om deze hartjes te knutselen. Je vouwt ze van papier en daarna kun je ze nog verder versieren met ander knutselmateriaal. Leuk om aan iemand te geven die jij lief vindt, toch?! Wij laten je stap voor stap zien hoe je de hartjes kunt maken.

Wat heb je nodig voor het knutselen van de hartjes?

 • Knutselpapier, o.a. te koop bij de HEMA
 • Schaar
 • Lijm
 • Chenilledraad, o.a. te koop bij de HEMA
 • Pompons, o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl
 • IJsstokjes, o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl
 • Eventueel acrylverf of waterverf, o.a. te koop bij de HEMA
 • Eventueel andere knutselmaterialen om je hartje mee te versieren, zoals glitter, plakjuwelen (HEMA) etc.
‘Lees ook: Hartje vouwen – Zo maak je stap voor stap een origami hartje.’

Waarom heet een hart eigenlijk hart?
Vind je het niet vreemd dat een hart hartje heet? Het lijkt namelijk helemaal niet op ons menselijke hart. Het komt omdat men in de Middeleeuwen dacht dat het hart er wel zo uitzag; met een inkeping en een spitse punt. En ook al ontdekten ze later dat een menselijk hart een andere vorm heeft, het symbool was al zo ingeburgerd dat men het bleef gebruiken. En nu vooral als symbool voor de liefde dus.

Het hartje knutselen

 1. Voor het knutselen van het papieren hartje heb je een half A4tje nodig. Je kunt kiezen voor een kleur die je mooi vindt. Maar je kunt het papier ook zelf een mooie print geven. Bijvoorbeeld door er met verschillende kleuren waterverf een spetterpatroon op te maken door de kwast uit te slaan boven je papiertje. Of je doet wat druppels acrylverf in verschillende kleuren op de rand van je papiertje en dan strijk je die met een stukje karton uit over het papier. Zo wordt je hartje echt uniek.
 2. Wanneer de verf droog is, kun je verder met het maken van je hartje. Je vouwt je papier over de lengte dubbel. Dan vouw je het weer open en vouw je de zijkant naar de middenlijn. Deze strook mag je er ook nog vanaf knippen, want die heb je ook niet nodig.
 3. Dan vouw je het papiertje opnieuw doormidden; over de lengte én over de breedte. En dan mag je de zijkant met alle open kanten rond knippen. In de video hierboven kun je goed zien hoe dat moet.
 4. Vouw je blaadje weer open en vouw het dan zigzag op. Dus je vouwt de rand een centimeter om. Dan draai je het velletje om en vouw je de rand de andere kant op. Dan draai je het velletje weer om en vouw je weer de andere kant op. Net zolang totdat je hele papier zigzag opgevouwen is.
 5. Smeer dan wat lijm op de buitenste omgevouwen rand en vouw je zigzag gevouwen papiertje dubbel, zodat de zijkanten aan elkaar vastplakken. Je hartje is nu klaar!
 6. Om hem nu nog mooier te maken, kun je nog even verder aan je hartje knutselen. Geef hem bijvoorbeeld een gezicht door er ogen, een mond en wangetjes op te plakken. Maak voelsprieten van chenille en pompons. En plak je hartje op een ijsstokje, zodat je hem ergens neer kunt zetten. In een vaasje bijvoorbeeld, of je steekt hem in de aarde bij een plant. Of je laat het stokje weg en plakt de hartjes op een kaart om aan iemand te geven.
‘Lees ook: De leukste Valentijnsdag kleurplaten voor kinderen (gratis downloaden!)

En, vind je ze niet vrolijk geworden? Als jij de hartjes nu ook gaat knutselen, dan vinden wij het super leuk om het eindresultaat te zien. Dat kun je bijvoorbeeld met ons delen door een foto van jullie knutsel op Facebook en/of Instagram te posten waarin je Lady Lemonade tagt. Maar je mag ons ook altijd een privé berichtje sturen!

Nog meer leuke inspiratie voor Valentijnsdag!

Behalve deze leuke hartjes vind je op ons blog nog veel meer leuke ideeën om te knutselen voor Valentijnsdag. Check bijvoorbeeld zeker ook even onze andere Valentijn knutsels. Bak samen deze Valentijnskoekjes. Of het is ook erg leuk om zelf een vriendschaps armbandje te maken voor jou en je bestie. En kinderen die van kleuren houden, moeten zeker ook even onze kleurplaten voor Valentijnsdag bekijken. Die kun je gratis downloaden en printen.

Voor al onze andere knutselideeën ga je naar onze rubriek knutselen. En wil je echt helemaal niets meer van ons missen, abonneer je dan op ons YouTube kanaal. Want daar publiceren we iedere week een nieuwe creatieve video!

Wij maken gebruik van affiliate links. Wanneer jij iets koopt via onze website, krijgen wij daar een kleine vergoeding voor. Dit kost jou niets extra, maar helpt ons om Lady Lemonade te onderhouden.

Hartjes knutselen van papier voor Valentijnsdag!
Knutselen Valentijn | 40 Leuke knutselideeën voor Valentijnsdag
Knutselidee De Nationale Voorleesdagen 2023 | Modderverf maken

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter