Heitje voor een karweitje – mijn kinderen bedachten wel een heel gênant klusje

8 oktober 2019

Er komt een moment bij kinderen dat het fenomeen ‘heitje voor een karweitje’ – een klusje doen voor geld – de hoek om komt kijken. Mijn twee dochtertjes Reva en Lucy hebben dit sinds kort helemaal ontdekt. Dit soort leerzame ervaringen voor kinderen stimuleer ik maar al te graag. Voor niets gaat tenslotte de zon op! Totdat mijn dochtertjes samen met hun vriendinnetje echt een mega gênant klusje hadden bedacht. Op dat moment kon ik echt wel even door de grond zakken!

Leren omgaan met geld

Vorig jaar met Koningsdag hebben Reva en Lucy voor het eerst zelf hun eigen geld verdiend. Van te voren speelgoed en spulletjes uitzoeken om te verkopen was wel een dingetje. Lucy had het vooral erg moeilijk met afscheid nemen van haar babyspeeltjes. Ze verzint ter plekke het meest geweldige excuus waarom we dit speeltje echt NIET moeten verkopen. Ik als emo moeder trap er bijna weer in, maar vind nog net het gezonde verstand om toch echt te besluiten dat we met dit speelgoed een ander klein kindje dolblij kunnen maken. En daar stonden ze dan op Koningsdag met z’n tweetjes achter een tafeltje met al hun verkoopwaar. Super spannend natuurlijk!

‘Lees ook: Zakgeld – wanneer starten en hoeveel geef je?

Daarna kregen ze de smaak helemaal te pakken om wat extra centjes te verdienen. Inmiddels verkopen de dames stenen die voorzien zijn van kunstige tekeningen, vegen ze de straat met liefde schoon en trekken ze al het onkruid voor mama uit de tuin. Ook maken ze papa weer heel blij met een blinkende schone auto. Persoonlijk vind ik het heel fijn dat Reva en Lucy op deze manier alvast een beetje leren wat de waarde van geld is.

De creativiteit slaat op hol

Ondertussen zag ik mijn dochters steeds creatiever worden in het bedenken van klusjes. Helaas gaat dit soms alleen iets te ver! Zo kwamen ze onlangs samen met hun vriendinnetje thuis met stralende blije gezichten. ‘Kijk mam, wij hebben zelf geld verdiend met een heitje voor een karweitje’. Natuurlijk was ik in eerste instantie hartstikke trots op de meiden dat ze zelf aan de slag waren gegaan. Totdat ik hoorde hoe ze het geld hadden verdiend. ‘Mama, we zijn langs de deuren gegaan en hebben gezegd dat we geld ophalen voor de mensen in Sierra Leone.’ Reva ging meteen haar spaarpot pakken om de opgehaalde centjes daar in te doen. OMG, ik kreeg het er helemaal warm van! Hoe verzinnen ze dit!? Wat denkt de buurt wel niet van mijn kinderen!? HO, STOP!

Dit moest ik heel snel weer even in goede banen gaan leiden. Zo heb ik Reva en Lucy uitgelegd dat je niet zomaar geld op kan halen voor een goed doel. En dat het absoluut niet eerlijk is om dit dan in je eigen spaarpot te willen stoppen. Eigenlijk was ik ook wel verbaasd dat mensen blijkbaar toch geld geven. Het zullen wel die schattige onschuldige – yeah right 😉 – koppies zijn die het hem doen. Reva en Lucy waren zich van geen kwaad bewust en barstten allebei in tranen uit. Ze wisten niet meer langs welke deuren ze allemaal waren geweest, dus heb ik gezegd dat we het opgehaalde geld echt gaan overmaken naar een goed doel. Allebei durfden ze van de schrik even niks nieuws meer te bedenken qua klusjes, dus helpen ze nu vooral mama héél graag met de was. Lekker veilig!

Heitje voor een karweitje - mijn kinderen bedachten wel een heel gênant klusje

10 Leuke en geschikte ideeën voor een heitje voor een karweitje:

1. Auto wassen
2. Tuin/straat vegen – vooral in de herfst een leuk klusje
3. Hond uitlaten
4. Boodschapje doen
5. Gras maaien
6. Was sorteren/vouwen
7. Lege flessen wegbrengen
8. Stofzuigen
9. Speelgoed schoonmaken (Duplo/Lego)
10.Onkruid wieden

Afspraken maken

Na deze enerverende ervaring heb ik wel even een paar duidelijke afspraken met de meiden gemaakt. Zo wil ik van te voren weten voor wie ze een heitje voor een karweitje gaan doen en wat het klusje precies inhoudt. En ook een belangrijke, dat als ze iets voor papa of mama doen ze hier niet altijd geld voor krijgen. Reva dacht op een gegeven moment dat ze voor ieder klusje voor mama centjes kon verdienen. Het hoort er ook gewoon bij om je ouders te helpen zonder dat je hier altijd maar geld voor krijgt. Voor extra klusjes, zoals bijvoorbeeld speelgoed schoonmaken, herfstbladeren opvegen of de auto wassen, kunnen ze wat bijverdienen. Het bedrag is afhankelijk van de grootte van de klus, maar dit zit meestal tussen de € 0,50 – € 1,-. Daarnaast vind ik het zelf ook vooral leuk om ze spontaan te belonen als ze iets uit eigen initiatief hebben gedaan om papa of mama te helpen.

Natuurlijk ben ik nu heel benieuwd hoe jouw kindje een extra zakcentje verdient? Laat het in een reactie hieronder aan ons weten!

‘Lees ook: De baas over je eigen zakgeld, of niet?

Momenteel hebben wij een hele leuke samenwerking met ING en bespreken Annemieke en ik allerlei onderwerpen met het thema zakgeld. Vorige maand konden jullie in deze blog lezen hoe ik het project ‘starten met zakgeld’ heb aangepakt met mijn jongste dochtertje Lucy. De komende tijd komen er nog meer van dit soort leuke en interessante onderwerpen aan bod. Heb je zelf vragen of zijn er dingen waar je tegenaan loopt waar je meer over zou willen weten? Laat het ons in een reactie hieronder weten. Als je toch alvast meer informatie wil over de financiële toekomst van je kind, neem dan een kijkje op de website van ING.

De voordelen van een - elektrische - bakfiets
Welke kleding past bij mij? Zo (her)ontdek je je eigen stijl

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reply M 23 oktober 2019 at 7:20 pm

    Zoiets heb ik zelf als kind met een vriendinnetje ook gedaan ja. Rond Pasen was dat. Gingen we eerst langs alle deuren mensen om een ei vragen in het kader van Pasen voor school. En vervolgens in een andere wijk al die eieren verkopen. Maar dat is dan wel een jaar of 25 geleden waar ik over praat. Toen was dat volgens mij ook echt nog heel makkelijk. Ik zou nu ook niet zo blij zijn als mijn kinderen zoiets zouden bedenken haha.

  • Reply S. Nijssen 25 oktober 2019 at 6:12 pm

    Ik werk in een woonxorgcentrum waar nog niet zo lang geleden twee meisjes binnenkwamen met een zak vol koekjes. Of ze die mochten uitdelen aan de mensen die in de zaal zaten en met activiteiten bezig waren. Toen ik vroeg hoe ze de koekjes hadden gekocht vertelden ze heel trots dat ze eerst bij mensen hadden aan gebeld voor lege flessen en dat ze van dat geld de koekjes hadden gekocht. Ik smolt bijna ter plekke, zo lief.

  • Laat een reactie achter