Help! Mama is zwanger

6 november 2013

Hiep, hiep hoera! Fantastisch nieuws: er is gezinsuitbreiding op komst. Ik ben in verwachting van mijn tweede jongetje! Maar hoewel ik helemaal in de wolken ben, voel ik me ergens ook een klein beetje verdrietig. Want hoe ga ik aan Finn uitleggen dat hij concurrentie krijgt?! Natuurlijk zal hij zijn broertje uiteindelijk helemaal te gek vinden. Maar laten we eerlijk zijn; in het begin valt er aan zo’n vreemde baby die alleen maar slaapt, drinkt, poept en plast en bij iedere kik de aandacht van zijn mama opeist natuurlijk weinig lol te beleven. Gelukkig kun je er met een beetje voorbereiding voor zorgen dat je peuter zijn draai snel weer gevonden heeft in de nieuwe gezinssamenstelling.

Wat kun je doen?

 • Vertel het nieuws niet te vroeg, want negen maanden zijn nog wel erg veel nachtjes slapen voor een peuter. Om te voorkomen dat je uk iedere dag vraagt wanneer de baby komt, kun je een kalender maken met per week een hokje dat hij weg kan strepen. Plak in het hokje van week 40 de foto van een baby, maar teken daarna ook nog twee extra vakjes voor het geval je later bevalt dan de uitgerekende datum.
 • Vertel het nieuws wel als je het ook met anderen gaat delen. Een kind heeft veel meer door dan je denkt. Het is leuk om je oudste te betrekken bij het bekendmaken van het babynieuws. Je kunt hem bijvoorbeeld een t-shirt aantrekken met een tekst als ‘ik word grote broer/zus’. Zo is hij degene die het nieuws brengt en dat geeft een bijzonder gevoel.
 • Neem je kind mee op controle bij de verloskundige of gynaecoloog. Zo kunnen jullie samen naar het hartje van de baby luisteren en naar de echo kijken. Laat je kind ook zijn eigen echo-foto’s zien en vertel dat hij ooit ook zo klein geweest is en in mama’s buik gezeten heeft. boeken, kinderen, peuter, kleuter, voorbereiden, broertje, zusje, baby, op komst, zwanger, zwangerschap, verwachting, mama, jaloers, jaloezie, helpen, kinderkamer, babykamer, badje, luier, fles, voeding, jolanda van dam, boeken, mama heeft een baby in haa
 • Betrek je peuter bij het inrichten van de babykamer en uitzoeken van spulletjes. Je kunt hem bijvoorbeeld een babypakje laten uitzoeken wat je de baby als allereerste aantrekt.
 • Er zijn ook een aantal boekjes geschreven die gaan over het krijgen van een broertje of zusje en die je je oudste kunt voorlezen. Mijn persoonlijke favoriet is het onlangs uitgekomen prentenboek ‘Mama heeft een baby in haar buik‘ van Jolanda van Dam.

boeken, kinderen, peuter, kleuter, voorbereiden, broertje, zusje, baby, op komst, zwanger, zwangerschap, verwachting, mama, jaloers, jaloezie, helpen, kinderkamer, babykamer, badje, luier, fles, voeding, jolanda van dam, boeken, mama heeft een baby in haaToen psychologe Jolanda zelf in verwachting was van haar tweede nam ze een hele stapel boekjes mee naar huis over de komst van een broertje of zusje. Maar die gingen allemaal over jaloezie en niet over praktische zaken, zoals bezoekjes aan de verloskundige, de echo, de babykamer, de kraamhulp, de visite en trakteren op het dagverblijf. En zo werd ‘Mama heeft een baby in haar buik’ geboren. Een prentenboek voor kinderen tussen 1,5 en 4 jaar waarin alle aspecten van het krijgen van een broertje of zusje voorbij komen, uitgelegd in kindertaal en met mooie tekeningen van Annemiek van der Steen. Finn wil er iedere avond uit voorgelezen worden voor het slapen gaan! Prijs: €12,95

Als muziek in de oren
Waterproof

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply Miranda 6 november 2013 at 10:04 pm

  Hieperdepiep Hoera!!

  Goed idee zo”n leuk prentenboek, Miranda

 • Laat een reactie achter