Herfst! 3 verrassende DIY ideeën uit de natuur

17 september 2017
Herfst! 3 verrassende DIY ideeën uit de natuur

Annemarie Bleeker van ontdek-, ervaar-, maak- en natuurblog Ella and Jack luidt deze week speciaal voor ons de herfst feestelijk in. Lees meer over deze spetterende maand en vind hier twee verrassende herfst DIY ideeën voor met je kinderen! Plus een bonus-idee op Ellaandjack.com

Herfst klassiekers in een nieuw jasje

September staat bekend als melancholische maand. Vakantie voorbij, bankrekening geplunderd voor een nieuwe regenjas, huis en fietsframe vol spinnen. En toch… December mag officieel de feestmaand heten, ik heb dat gevoel in september. Eikels en kastanjes spatten uiteen onder de wielen van mijn fiets. Op weg naar school of naar het voetbalveld stoppen we stiekem om bramen te proeven, ook als we eigenlijk al te laat zijn. En het ruikt buiten ineens ‘fris ontspannen’, een geur die je in beweging brengt.

‘Lees ook: DIY: Dieren van herfstbladeren.’

Als je één ding doet deze maand

September is ook de maand waarin de natuur zich in de mooiste kleuren hult. Niet alleen in modeland zien we duizend-en-één pagina’s met nieuwe kleuren, musthaves en garderobe-updates. Ook de natuur doet mee! Daarom steek ik met Ella and Jack drie herfstklassiekers in een nieuw jasje. Allemaal makkelijk, kort, verrassend en superleuk om te maken met je kinderen. Als je tijd hebt voor één ding in september…

DIY #1 Stylen met bramen

De natuur toont deze weken één van haar mooiste accessoires: glimmende, donkerblauw-paarse bramen. Mijn rozenbotteljamavontuur met zoon Tobias (7) eerder deze maand werd een enorme heisa, dus jam is even off limits. Maar we willen de zoete septemberbramen wél graag plukken, vasthouden, bekijken en opeten. Dus verzon dochter Ella (2) iets nieuws. En zie hier het resultaat; haar egeltje Bolly stond model!

Herfst! 3 verrassende DIY ideeën uit de natuur

Nodig: zelfgeplukte bramen, vlierbessen of bosbessen, appel of peer. En omdat Ella rood zo mooi vindt, zit er een stiekem-beetje aardbei bij…

‘Lees ook: DIY: Vogelvoer dennenappel maken met kinderen.’

DIY #2 Schilderen met sneeuwbessen

De sneeuwbes is ook een echte klassieker. Als je ze ziet hangen, schieten je gedachten automatisch naar de gele blaaspijpjes van vroeger. Maar er zijn oneindig veel mogelijkheden. Wij maakten Jack’s favoriete konijn van sneeuwbessen, maar je kunt alles maken; vallende sterren, treinen, een paraplu.

Herfst! 3 verrassende DIY ideeën uit de natuur

Nodig: een bakje sneeuwbessen. Even opletten: sneeuwbessen kun je niet eten! Dus niet in je mond stoppen en je handen wassen na het maken. Vogels zijn gek op sneeuwbessen. Gooi ze na afloop dus niet in de prullenbak, maar in de tuin of op straat. Jij blij, vogels blij!

Bonus-idee: DIY #3 Kastanjeletteren

Niets zo aantrekkelijk als de glans van net opengemaakte kastanjes: we worden erdoor aangetrokken als eksters door juwelen. En hoewel het soms leuk is om trends te recyclen, doen we deze keer even niks met die satéprikkers. Kijk eens wat er gebeurt als je alle kastanjes in een grote schaal stort, op de stoep of in de voortuin zet en zelf een letter gaat leggen. Making the magic happen. Zien wat er bij Ella and Jack gebeurde? Kijk dan hier.

Herfst! 3 verrassende DIY ideeën uit de natuur

En dan nog een paar leuke #herfstweetjes

Mastmaand

September heet ook wel vruchtmaand, fruitmaand, of herfstmaand. De verzamelnaam van alle herfstoogst (denk aan eikels, kastanjes, beukennootjes) heet mast. Mast? Tja… Vroeger mochten varkens vrij rondlopen in de bossen om zich vol te eten – daar komt het woord vestgem(a)est vandaan. Vandaar.

‘Lees ook: DIY: Blije eikel ketting.’

Harvest moon

Rond de 23e is het weer zover: een heldere, volle maan. In het verleden hard nodig om de oogst binnen te halen, vandaar de naam oogstmaan of harvest moon.  Probeer het uit als je de kans hebt! Bij een heldere maand kan het leuk en spannend zijn om ’s avonds laat op straat te zien wat je kunt plukken.

Heel veel plezier!

Op zoek naar meer ik-wil-naar-buiten-met-mijn-kinderen-inspiratie?

Op Ellaandjack.com vind je iedere week ideeën voor korte, makkelijke natuuractiviteiten die je samen met je kinderen kunt doen in en om het huis. Dingen die binnen een paar minuten van de voordeur al lukken en altijd een verrassing zijn: een natuurweetje, een buitenervaring of iets wat je samen kunt maken in en met de natuur. Zonder ontploft huis. Ga je mee naar buiten?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

Verjaardag? Shop dan hier de tofste feestversiering!
DIY! Een houten regenboog wolk voor in de kinderkamer

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter