Lekker bakkie? Zo maak je zelf de beste koffie!

2 februari 2023
Lekker bakkie? Zo maak je zelf de beste koffie!

Wat ons betreft is koffie een eerste levensbehoefte. Want zonder een goede flat white halen we het einde van de altijd hysterische ochtendspits al niet. Laat staan dat we de rest van de dag zonder bakkie volhouden. We simply need it! De Italianen hebben het wat dat betreft slim bekeken en duiken ‘s morgens voor de dag begint even snel een koffietentje in. Terwijl wij Nederlanders ons bakkie toch meestal thuis zetten, het liefst met verse koffiebonen en een machine. Maar hoe maak je nou écht lekkere koffie? Wij geven je vijf tips waarmee je zelf een barista-waardige kop koffie maakt.

Hoe maak je de lekkerste koffie?

1. De goede koffiebonen

Je kunt de andere tips uit dit artikel nog zo goed voor elkaar hebben, zonder goede koffiebonen wordt het een onmogelijke klus om lekkere koffie te zetten. Wat precies goede koffiebonen zijn, hangt van een aantal factoren af. Smaak speelt voor een deel een rol, maar natuurlijk is de kwaliteit ook verschillend. Door voor een bekend merk te kiezen, bijvoorbeeld degene die ze ook in je favo koffietentje gebruiken, ben je al een heel eind. Ook moet je de koffiebonen zo vers mogelijk gebruiken en de bonen die niet in je koffiemachine passen luchtdicht bewaren. Daarvoor bestaan speciale bussen die je vacuüm kunt zuigen. En gebruik je gemalen koffie? Kies dan voor een pak vers gemalen bonen, daarvan is de smaak het beste.

Lekker bakkie? Zo maak je zelf de beste koffie!

2. Kopjes voorverwarmen

Voor de grap moet je er maar eens op letten als je een kop koffie in een goede koffietent bestelt. Het kopje is warm, en niet alleen vanwege de dampende koffie die erin zit. Met een verwarmd kopje geniet je langer van je vers gemaakte bakkie. Sommige koffiemachines hebben een verwarmfunctie. En anders kun je de kop voordat je hem vol schenkt met wat heet water spoelen.

‘Lees ook: Welke thee is gezond? | Check hier welke thee waar goed voor is!

3. Houd alles schoon

Het klinkt logisch, maar in de drukte van de dag heb je niet altijd zin om de koffiemachine goed schoon te maken. Toch is dit voor de beste smaak van groot belang. Oude koffieresten zorgen namelijk voor een bittere smaak. Net als kalk. Vergeet ook de regelmatige grote schoonmaakbeurt niet, zo gaat het koffieapparaat langer mee. En als je met melk werkt, is de schoonmaak nog belangrijker.

4. Cappuccino maak je met koude melk

Om in de buurt van de Italiaanse cappuccino te komen, moeten alle puzzelstukjes perfect in elkaar vallen. Koude en volle melk is doorslaggevend bij cappuccino. Koude melk zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om de melk op te schuimen zonder dat het al te warm is, waardoor de melk luchtiger wordt. En omdat er in volle melk meer eiwitten en vetten zitten, is het beter om hiermee op te schuimen.

Lekker bakkie? Zo maak je zelf de beste koffie!

5. Experimenteer erop los

Wat hebben Parijs, Rome en een kopje koffie gemeen? Ze zijn niet in één dag gemaakt. Het kan tot slot best even zoeken zijn naar jouw perfecte kop koffie. Dus experimenteer er lekker op los. Verander de maling van de koffiebonen, de doorlooptijd van je koffie, de temperatuur… net zolang totdat je bakkie perfect smaakt. Daarna ben je een volleerd barista en kan het grote genieten beginnen. 

Deze 5 BBQ tips moet iedere meat expert kennen
Ken je deze superfoods al?

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter