Hoe vier je Sinterklaas? Dit zijn leuke Pakjesavond ideeën

28 november 2017
Hoe vier je Sinterklaas? Een heleboel leuke Ideeën voor Pakjesavond

Ik vind Sinterklaas het allerleukste feestje van het hele jaar. Ik geloof ook nog steeds in Sinterklaas. Ja, ik weet heus wel dat hij mij niet die My Little Pony cadeau gaf en dat er helaas nooit een Pietje door onze schoorsteen gleed. Maar iedere keer als Sint & Piet weer voet aan wal zetten, gebeurt er toch iets magisch in het land. Overal zijn feestjes, kinderen zingen hardop liedjes naast schoenen gevuld met wortel en tekening, we bakken samen pepernoten, kopen cadeautjes, bedenken gedichten en maken surprises voor elkaar. We lijken in die twee weken dat Sint & Piet er zijn nog nét wat vrolijker en liever voor elkaar. En daar is niks neps aan. Het hoogtepunt van deze sprookjesachtige periode is voor mij Pakjesavond, want dan pakken we uit. Niet alleen met cadeautjes, maar ook met lekkers, spelletjes en meer. Ik ben ook benieuwd naar jou; vind jij dit feestje ook zo leuk? En hoe vier je Sinterklaas? Misschien heb je wel wat aan mijn Pakjesavond ideeën! 

Hoe vier je Sinterklaas?

Wij vieren Sinterklaas ieder jaar met mijn familie. Mijn broertje, zusje en ik gaan met ons hele gezin naar mijn ouders toe. Zelfs toen mijn nichtje op 5 december geboren werd, stond mijn zusje erop dat het Sinterklaasfeest door zou gaan en pakten we met zijn allen cadeautjes uit op haar kraambed. Dat is inmiddels vijf jaar geleden en we kunnen er ieder jaar nog hard om lachen. Sinterklaas is bij ons een feestje voor iedereen; zowel voor de kinderen als voor de volwassenen. We beginnen de middag met pepernoten bakken, Sinterklaas spelletjes en liedjes zingen, totdat er ineens hard op de deur gebonkt wordt en de zak van Sinterklaas – gevuld met cadeautjes voor de kinderen – er staat. Als die allemaal uitgepakt zijn, gaan de kids met hun nieuwe aanwinsten spelen en is het tijd voor de cadeautjes van de volwassenen. We trekken altijd lootjes en maken er een sport van om een originele Sinterklaas surprise te knutselen voor elkaar. Of één die nauwelijks te kraken is. Tussen de gedichten en het surprise-geweld door eten we gezellig met elkaar; niet te ingewikkeld, maar allerlei lekkers van een lopend buffet. Het is altijd weer jammer als het feestje afgelopen is.

‘Lees ook: DIY: Sinterklaas aftelkalender maken tot aan Pakjesavond.’

Pakjesavond ideeën

Pakjesavond heet natuurlijk niet voor niets zo. Natuurlijk draait het – wat betreft de kinderen – vooral om de cadeautjes. Maar ik houd er niet van als het één grote graai-show wordt en binnen een half uur gedaan is. Daarom voeg ik graag nog wat extra ingrediënten toe, want daarvan wordt het feest nóg leuker en Sinterklaasavond helemaal memorabel.

Sinterklaas lekkers maken

Sinterklaas lekkers zoals pepernoten, taaitaai, schuimpjes en marsepein kunnen natuurlijk niet ontbreken op Pakjesavond. Wat mijn kinderen altijd heel erg leuk vinden, is om de pepernoten zelf te bakken. Het is super simpel, houdt ze lekker bezig en doorbreekt een beetje de spanning. Het lekkerst worden de kruidnootjes met dit geheime pepernoten recept van de Pepernoten Bakpiet. Zelf een chocoladeletter maken of versieren is ook een leuk idee. En we hebben hier ook nog een heleboel andere grappige én lekkere Sinterklaas recepten online staan die je samen met de kids kunt maken. Zoals bijvoorbeeld een heerlijke Piet-za!

‘Lees ook: Sinterklaas surprise maken? 13 leuke maar makkelijke surprise ideeën.’

Sinterklaas spelletjes spelen

Pakjesavond is ook dé avond om spelletjes te spelen. Ik verzamelde hier op ons blog eerder deze tien toffe Sinterklaas spelletjes waar ook de allerkleinsten aan mee kunnen doen. Voor de spelletjes heb je in de meeste gevallen niet veel nodig; wat pepernoten, schuimpjes of een pietenpet. Dus iedereen kan het thuis doen. Is je kind liever creatief bezig, dan kun je ook wat knutselen. Hier vind je leuke Sinterklaas knutselideeën.

Sinterklaas spelletjes: 10 leuke Sinterklaas activiteiten voor peuters en kleuters.

Sinterklaasliedjes zingen

Het zingen van Sinterklaasliedjes vinden mijn kinderen ook erg leuk. Helemaal als de papa’s en mama’s meedoen. En dat moet ook wel, want als je niet zingt, komt Sinterklaas natuurlijk niet. Weet je de teksten niet meer, dan kun je die hier vinden. Vaak staat er ook een video bij, zodat je de muziek erbij kunt afspelen. Of je zet een cd op of een Sinterklaasliedjes compilatie op YouTube.

Cadeautjes op een leuke manier uitpakken

Mijn kinderen zijn geen heiligen; als ik ze hun gang zou laten gaan, zouden ze alle Sinterklaascadeautjes in 5 minuten uitpakken. Maar het is natuurlijk veel leuker als er voor ieder cadeau aandacht is. En dat lukt door van het uitpakken ook echt iets leuks te maken.

 • Je kunt een cadeautjes speurtocht uitzetten door de cadeaus in het huis te verstoppen en met kleine gedichtjes of hints aanwijzingen te geven over waar de kinderen ze kunnen vinden. Hier vind je een voorbeeld gedicht. En als je kinderen nog niet kunnen lezen, kun je ook pijlen van pepernoten op de grond maken die naar de zak leiden.
 • Je maakt van het uitpakken zelf ook een spel door de kinderen een getal van 1 t/m 6 te laten kiezen en ze om de beurt te laten gooien met een dobbelsteen. Wiens nummer gegooid wordt, mag een cadeautje uitpakken.
 • Een ander leuk spel is de cadeautjes estafette. Eén kind pakt een cadeautje voor iemand anders. En als diegene zijn cadeau heeft uitgepakt, mag hij of zij een nieuw cadeautje pakken voor een ander. En zo gaat het door, totdat alle cadeautjes op zijn.
 • Tot slot helpt het om tussen de cadeautjes door een eet- en drinkmomentje te houden of een Sinterklaasverhaaltje voor te lezen. En ik spreek altijd met mijn kinderen af dat er pas een cadeautje open gemaakt mag worden als degene die voor jou was zijn cadeautje helemaal uitgepakt heeft.
‘Lees ook: Toffe verrassing voor Pakjesavond: een video van Sint.’

Pakjesavond app tip!

Met deze Sinterklaas app kun je Sinterklaas laten bellen met een persoonlijke boodschap waarin hij ook vertelt waar de cadeautjes verstopt liggen. Na zo’n telefoontje kan Pakjesavond voor de kinderen niet meer stuk! Je kunt de app gratis downloaden.

 

Heb jij ook nog leuke Pakjesavond ideeën? Hoe vier je Sinterklaas? Laat vooral je tips achter in de reacties hieronder!

Hoe vier je Sinterklaas? Een heleboel leuke Ideeën voor Pakjesavond

Afbeelding: Shutterstock.

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

10 x Inspiratie zelf kerstversiering maken
Het leukste babyspeelgoed voor je kleintje

Dit vind je misschien ook leuk

3 Reacties

 • Reply Kristi-Rae 6 december 2021 at 7:59 pm

  Ses schilderen induded map school

 • Reply Kristi-Rae 6 december 2021 at 8:02 pm

  Ses schilderen induded map school

 • Reply Kristi-Rae 6 december 2021 at 8:03 pm

  Ses induded schilderen school map

 • Laat een reactie achter