Dilemma! Hoeveel geld besteed je aan Sinterklaas? En hoeveel cadeaus geef je?

27 november 2018
Dilemma! Hoeveel geld besteed je aan Sinterklaas? En hoeveel cadeaus geef je?

Zo, gisteren heb ik weer de jaarlijkse aanslag op mijn rekening gepleegd. Die kleurt nu net zo rood als de mijter van Sint. 😉 Maar alle Sinterklaas cadeautjes zijn binnen hoor! En hoewel ik ieder jaar weer net zo enthousiast ben als mijn kinderen wanneer de Pakjesboot Nederland komt binnenvaren – Sinterklaas is mijn favoriete feestje! – komen die pakjes er natuurlijk niet zomaar. Want daarbij heeft de goedheiligman toch een financiële injectie nodig. Iets wat bij mij ieder jaar weer voor dilemma’s zorgt. Want hoeveel geld besteed je aan Sinterklaas? En hoeveel cadeaus geef je aan je kinderen? 

Hoeveel geld besteed je aan Sinterklaas?

Mijn jongens zijn al sinds de speelgoed catalogussen op de deurmat ploften bezig met hun wensenlijstje. Zo’n beetje het halve speelgoedboek is aangekruist en uitgeknipt. Hoe groter, hoe mooier! En van de prijzen die er aan al dat speelgoed hangen, hebben ze nog niet echt kaas gegeten. Bij Finn begint dat al wel wat meer te komen. Hij snapt ook wel dat Sinterklaas niet alleen maar ‘grote’ cadeaus geeft. En dus heeft hij bijna alle dure dingen uiteindelijk weer van zijn lijst geschrapt, zijn grootste wens op één gezet (Ze nummeren ze altijd in volgorde van wat ze het liefste willen) en die aangevuld met wat kleinere cadeautjes. Alleen is zijn grootste wens een spelcomputer. En die is duurder dan de €75,- per kind die ik wilde uitgeven.

‘Lees ook: De leukste offline Sinterklaas spelletjes voor kinderen.’

Gemiddelde uitgave Sinterklaas in Nederland

Uit onderzoek van Lootjestrekken.nl – dat jaarlijks een representatieve steekproef doet onder duizend Nederlanders van 18 jaar en ouder – blijkt dat we dit jaar gemiddeld €113,- per persoon uitgeven aan Sinterklaas cadeaus. Een stijging van ruim 10% ten opzichte van vorig jaar toen we per persoon nog €100,- uitgaven.

 

Nu heb ik niet perse een heel vast Sinterklaas budget. Wat ik uitgeef, baseer ik altijd een beetje op wat er op de lijstjes staat. De ene keer is hun favoriete cadeau wat duurder dan het andere jaar. Maar als ik er echt de toegevoegde waarde van zie, dan geef ik liever wat meer uit dan dat ik iets kies wat niet op hun lijstje voorkomt of wat ze minder graag willen hebben. Maar een beetje een richtprijs is voor mij wel handig. Want ik kan me toch behoorlijk laten gaan als het om mijn kinderen gaat. En dan denk ik achteraf ‘Oeps, dat was toch weer iets teveel!’. En bovendien komen mijn kinderen nu op een leeftijd dat alle cadeautjes op een weegschaal gelegd worden, dus het totaalbedrag moet sowieso een beetje overeen komen.

Dilemma! Hoeveel geld besteed je aan Sinterklaas? En hoeveel cadeaus geef je?Afbeelding chocolade munten & pepernoten – Rudmer Zwerver voor Shutterstock.

Hoeveel cadeaus sinterklaas?

En dat geldt overigens ook voor het aantal cadeautjes. Van het budget dat ik aan Sinterklaas besteed, koop ik per kind één groot cadeau en twee of drie kleintjes. Ook probeer ik altijd een goede mix aan cadeautjes te geven. Dus niet alleen maar hetzelfde soort speelgoed, maar ook een goed spelletje of mooi boek en knutselspullen. En dat betekent dat ik me niet helemaal aan hun lijstjes houd. Mijn kleuter wil dit jaar bijvoorbeeld alleen maar Hot Wheels en Paw Patrol speelgoed. Maar aan een auto minder en een dino sticker- en kleurboek erbij, daar heeft hij veel meer aan. En wat betreft de spelcomputer heb ik bedacht dat we die als hele gezin samen krijgen. En zo puzzel ik er maar wat op los… Als ik terug denk aan mijn eigen jeugd zijn het toch vooral de gezellige momenten samen, het gebonk op de deur, de spanning en de surprises die ik me herinner en niet zozeer de cadeautjes zelf.

‘Lees ook: 12x De tofste Sinterklaas app – Van leuke spelletjes tot gratis bellen met Sint.’

Ik ben ook benieuwd naar hoe jij het doet! Hoeveel geld besteed je aan Sinterklaas cadeaus per kind? Houd je je aan hun wensenlijstje? En hoeveel cadeautjes geef je? Ik hoop dat je dit met me wil delen hieronder in de reacties!

 

Uitgelichte afbeelding chocolade munten en pepernoten – Hans Slegers voor Shutterstock.

Piet knutselen - Zo maak je een tof Pieten mobiel voor aan de deur of muur
Stokpaard maken - In 30 minuten Amerigo knutselen van vilt en een bezemsteel

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reply Tessa 27 november 2018 at 7:53 am

  Herkenbaar! Wij vieren het met opa en oma en ooms en tantes. De kids maken een lijstje die ik deel met iedereen die komt en iedereen neemt 1 cadeautje met klein rijmpje mee voor de kids en besteedt daar aan wat hij/zij wil. Dat resulteert in een cadeautje van overgrootoma van eur 10,-, opa en oma eur 30,-/35,-, ooms en tantes eur 15,-/20,- en wijzelf max eur 40,-. Ze krijgen dan ongeveer 5 a 6 cadeautjes. De cadeautjes wisselen nav wat er op het lijstje staat. Het Hoog bezoek neemt in de zak ook een kleinigheidje mee en dat is vaak iets wat niet op het lijstje staat. Ik stuur altijd een klein beetje richting degenen die komen qua afwisseling in cadeautjes. Ik weet van tevoren wat de kids krijgen om te voorkomen dat er cadeautjes dubbel gegeven worden. Mijn oudste gelooft sinds dit jaar niet meer, maar mag nog lekker mee doen voor zijn zusje van 4. Hij weet al jaren dat hij geen cadeaus op zijn verlanglijstje hoeft te zetten van meer dan eur 40,-. Dus geen spelcomputers enzo. 🙂 Sinterklaas moet ook nog langs andere kindjes.

  En ieder jaar wordt er voor iedereen erwtensoep gemaakt, staan er lekkere dingen op tafel, wordt er luidkeels gezongen, is de spanning bij de kids te snijden (rode wangetjes) en heeft iedereen even oog voor elkaar als er een cadeautje wordt uitgepakt, want er zit een rijm bij. Zo voorkomen we dat het een uitpak/graaifestijn oid wordt. En super leuk! Ik hóud van dit feest…

 • Reply Puck 27 november 2018 at 8:43 am

  Ik heb maar 1 kindje, nu 6 jaar. Ik heb geen idee wat ik uitgeef, misschien wel 250? Ze wou ook de bigger surprise, maar 89 voor zo’n koffer vind ik wel te gek en zonde. Ik zoek wel bewust naar dingen en geen rommel. Dan liever het vriendschapshuis van Lego friends. En verder nog van alles, zoals mini loco, maar dan zit ik met de loco zelf en 3 boekjes ook al op 35 euro. Ja, de zak zit hier wel vol… zolang het geen verwend nest is, we het kunnen betalen en het leuk is, doe ik het zo. Denk dat alles in de zak bij elkaar zo’n 700 euro is, heb voor m’n moeder en mezelf de glam adventkalender van selfridges bijvoorbeeld, met allerlei artikelen van lancome. Die is 150 per stuk. Ik deed eerst altijd die van rituals, maar elk jaar bleef er zoveel liggen wat we niet gebruikten. Nu eens een andere. En nu dus voor ons meisje oa een dekbedovertrek (34,95), mini loco (35), 2 lego dozen (grote en kleine, samen 60), lol underwrap (14,95) , een pyjama, een leesboek avi2, en nog wat dingetjes. De cadeautjes die bij opa en oma worden gebracht koop ik ook zelf. Wordt ze verwend? Ja misschien wel, maar ik probeer in de gaten te houden dat ze niet vervelend wordt, tot nu toe is het een vrolijk en prettig meisje 😉 Het is dus altijd papa, mama, opa, oma en onze dochter met sinterklaas…

 • Reply patricia 4 december 2018 at 1:52 pm

  Wij zijn heel ontaard. Ik spaar het hele jaar de koopzegels van de Jumbo. Dan begin november lever ik de volle kaarten in en heb dan meestal zo rond de 650/700 euro. Mijn man (en ik iets minder) gaan dan helemaal los. Het is voor 2 kids. Ik geloof dat ze ongeveer 20 pakjes per persoon hebben. Van kleine dingetjes tot wat duurdere pakjes. Dit jaar een mooie set van hotwheels en de gravitrax starterset met uitbreidingen erbij voor de oudste. De jongste heeft een baby born, met een bestuurbare scooter voor de babyborn, een xoomy en een hatchimal ei. Ook hebben we een aantal gezelschapsspellen en puzzels die we met zijn allen kunnen doen.

 • Reply Loes 2 december 2020 at 8:08 pm

  Ongelooflijk, die budgets van jullie! Wij hebben 4 kinderen thuis, 20 euro p.p.

 • Laat een reactie achter