Honden en kinderen | Zo laat je ze veilig samen opgroeien

14 juni 2024
Honden en kinderen: zo laat je ze veilig samen opgroeien!

Wanneer honden en kinderen samen opgroeien, worden het vaak de beste maatjes. Maar honden blijven natuurlijk wel dieren. En als je niet op de juiste manier met ze omgaat, kan dat voor onveilige situaties zorgen. Zeker tussen viervoeters en kinderen die klein en kwetsbaar zijn en bepaalde signalen nog niet oppikken. Daarom is het belangrijk dat je dit als ouders goed begeleid en je kind leert hoe je moet omgaan met honden. Wij hebben daarvoor een aantal goede tips op een rij gezet!

De voordelen van opgroeien met een hond

Honden zijn echt geweldige huisdieren, weten wij uit ervaring. Ze zijn lief, leuk en grappig. En ze houden bovendien onvoorwaardelijk van je. Kinderen kunnen dan ook altijd bij ze terecht voor een knuffel, om te spelen of voor troost. En naast alle liefde die je van ze krijgt, zijn er ook nog andere voordelen. Want wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat opgroeien met een hond ook heel goed is voor de fysieke en psychische ontwikkeling van kinderen. Ze hebben bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen en weten beter wat verantwoordelijkheid is. En daarnaast hebben ze vaak een actievere levensstijl, omdat een hond je met zijn lieve ogen en kwispelende staart heel makkelijk van de bank af krijgt voor een spelletje.

Een veilige relatie tussen honden & kinderen

Wel is het uiteraard belangrijk dat de omgang tussen honden en kinderen veilig verloopt. Want zelfs de meest lieve en betrouwbare hond kan vanuit instinct een keer vervelend reageren. Zeker wanneer kinderen per ongeluk te wild doen, aan een staart trekken of de hond lastig vallen als hij net zijn hondenvoer eet. Wat je als ouders en baasjes kunt doen om dit in goede banen te leiden, is afhankelijk van de leeftijd van je kind(eren).

Honden en baby’s

Heb je al een hond en is er een baby op komst? Dan kun je de hond al aan de nieuwe gezinssituatie laten wennen nog voordat de baby thuis komt. Neem bijvoorbeeld een dekentje uit het ziekenhuis mee met de geur van de baby. En leer de hond alvast dat de babykamer een no go area is en de box en het babyspeelgoed niet van hem zijn. Wanneer de baby er eenmaal is, zal de hond zeker interesse hebben in de nieuwe minibewoner die zoveel aandacht van zijn baasjes krijgt. Straf dat niet af, maar zorg wel dat de hond zich niet continu aan de baby opdringt. Wanneer je voedt of een luier verschoont, kun je de hond beter op afstand houden. Daarnaast doe je er goed aan om de routine van je viervoeter zoveel mogelijk hetzelfde te houden om onzekerheid, jaloezie of angst te voorkomen. En laat de baby uiteraard nooit alleen met de hond. Want zelfs goed opgevoede honden kunnen raar reageren op onverwachte bewegingen of geluiden van je baby.

>> Lees ook: Kat en kind: zo laat je ze veilig samen spelen!

De kruipfase

Wanneer baby’s gaan kruipen, worden ze voor honden een stuk spannender. Ze weten niet wat ze aanmoeten met dat kleine wezen dat ongecontroleerd op ze af tijgert en kunnen daar stress van krijgen. Uit angst zal hij de kruipende baby op afstand willen houden. En dat geeft de hond aan door te vluchten, grommen of soms zelfs te happen. Als jij de baby dan weghaalt, wordt dit gedrag als het ware ‘beloond’ want het doel van de hond is bereikt. Straf je de hond daarnaast ook voor zijn gedrag, dan benadrukt dat voor hem helemaal dat kinderen onveilig zijn. En dus is het belangrijk dat jij er in deze fase voor zorgt dat je baby niet richting de hond kruipt, maar een eigen weg gaat. Iets wat soms best een uitdaging kan zijn.

Honden en kinderen: zo laat je ze veilig samen opgroeien!

Honden en peuters & kleuters

En dat geldt ook voor de peuter en kleuter fase. Want opgroeiende kinderen zijn nu eenmaal geboren ontdekkingsreizigers. En zij vinden niets interessanter dan die rondlopende pluizebol met zijn kwispelende staart. Even aan de vacht of honden halsband trekken, trommelen op de rug of kijken of je de staart te pakken kunt krijgen. Voor jonge kinderen is het één groot spel, maar honden ervaren dit als plagen en kunnen er bang van worden. Dus leer je peuter of kleuter van jongs af aan hoe ze respectvol en voorzichtig moeten omgaan met de hond. Gebruik daarvoor een korte, duidelijke uitleg, zoals ‘zachtjes aaien’ en laat zien hoe je dat doet. En zorg ook dat de hond zich terug kan trekken op een veilige, rustige plek buiten het bereik van je peuter of kleuter. Verder geldt nog steeds dat je je kinderen niet alleen moet laten met de hond.

Honden en kinderen van 6 t/m 12 jaar

Wanneer je kinderen wat ouder worden, zijn ze minder kwetsbaar. Maar nog steeds moet je blijven opletten en altijd toezicht houden. Honden zien kinderen tot en met 10 à 12 jaar namelijk niet als baasje, maar als gelijke. En als je kind iets doet wat de hond niet leuk vindt, kan hij dat gedrag corrigeren door te grommen of zijn tanden te gebruiken. Gelukkig kun je kinderen van deze leeftijd al veel beter leren wat de signalen zijn die een hond geeft als hij zich niet fijn voelt. Zoals weglopen, wegkijken, grommen of de oren naar achteren leggen. En het is ook een leuke leeftijd om de band tussen de hond en de kinderen te versterken door ze actiever te betrekken bij de verzorging van de hond. Bijvoorbeeld door ze te laten helpen bij het voeren of borstelen of door ze trucjes aan de hond te laten leren.

>> Lees ook: Houd deze giftige planten uit de buurt van huisdieren & kinderen!

Omgangsregels tussen honden en kinderen

Om onveilige situaties te voorkomen, hebben we tot slot nog een aantal regels voor kinderen op een rij gezet om ze te leren hoe ze moeten omgaan met honden. Niet alleen voor kinderen die zelf een viervoeter hebben, maar ook voor kinderen zonder huisdier. Want honden kom je overal tegen.

  1. Vraag altijd toestemming of je een hond mag aaien – Sommige honden vinden het helemaal niet prettig om geaaid te worden of houden niet van kinderen. Dus leer je kind om altijd eerst aan het baasje te vragen of het dier geaaid mag worden.
  2. Aai een hond op de juiste manier – Steek eerst je hand rustig uit naar de hond en kijk hoe hij daarop reageert. Komt hij naar je toe? Dan heeft hij zin om geaaid te worden. Maar keert hij zich van je af of loopt hij weg? Dan kun je hem beter laten. Aai honden daarnaast het liefst in hun nek achter de oren, aan de zijkant bij hun schouderblad of op de borst. En niet over hun kop of bij de snuit, want dat vinden de meeste honden niet prettig.
  3. Omhels de hond niet – Het kan voor kinderen verleidelijk zijn om hun hond te knuffelen in een innige omhelzing. Maar honden voelen zich dan gevangen en kunnen daar fel op reageren. En laat je kind om dezelfde reden ook niet bovenop de hond duiken of liggen.
  4. Stoor de hond niet als hij eet of slaapt – Een hond die tijdens zijn slaap gestoord wordt, kan wakker schrikken en uit reflex happen. Dus laat een hond dan lekker liggen. En ook als een hond eet, moeten kinderen hem met rust laten. Want veel honden verdedigen hun voer.
  5. Respecteer het territorium van de hond – Leer je kind dat de mand of de slaapplaats van de hond echt alleen van de hond is.
  6. Staar honden niet aan – Honden ervaren oogcontact heel anders dan mensen. In de hondenwereld is het een teken van uitdaging of dominantie, waardoor een hond er ongemakkelijk, angstig of zelfs agressief van kan worden. Wanneer je een hond benadert, kun je je blik dus beter naar opzij laten afdwalen.
  7. Niet op honden afrennen of voor ze wegrennen – Als je op een hond afrent, kan dit door de hond worden opgevat als een dreiging. En daar kunnen ze onvoorspelbaar op reageren. En leer je kind om ook niet van een hond weg te rennen. Juist dat kunnen ze opvatten als een spel of kan het jachtinstinct triggeren, waardoor ze de achtervolging inzetten. En als een hond dat doet, is hij nog moeilijk terug te roepen.
  8. Leer de lichaamstaal van een hond begrijpen – Leer je kind hoe hij of zij kan zien wanneer een hond angstig, gestrest of geïrriteerd is. Een hond die zijn lippen likt, zijn oren naar achteren legt of gromt, moet met rust gelaten worden. En leg ook de signalen uit die aangeven dat een hond blij en ontspannen is. Zoals kwispelen met een lage staart en een ontspannen lichaamshouding.
  9. Laat honden en kinderen niet samen stoeien – Honden worden van stoeispelletjes opgewonden waarbij ze te ruw kunnen worden of hun tanden gaan gebruiken. Dus kinderen kunnen beter zoek- of apporteerspelletjes met ze doen. En let ook op wanneer kinderen samen stoeien, want de hond kan mee gaan doen of één van de kinderen willen beschermen.

Een kind dat opgroeit met een hond heeft daaraan een vriend voor het leven. En door deze basisregels en tips te volgen, zorg je dat deze vriendschap veilig en plezierig blijft, zonder ongelukken.

6 Leuke en leerzame apps voor basisschoolkinderen
Zo ga je veilig en leuk op pad met je kind op de scooter

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter