Het speelgoed van de toekomst

24 december 2015

Janod & Djeco: Eat our heart out! Dit zijn de houten speelgoedontwerpen van studenten van de Haagse Hogeschool; de nieuwe generatie speelgoedmakers! Net zoals vorig jaar vroeg de opleiding Industrieel Product Ontwerpen ons om de ideeën van hun leerlingen te beoordelen. En zo’n kans om een blik te werpen op het speelgoed van de toekomst laten wij natuurlijk niet schieten!

De ontwerpen

De eerstejaars studenten Industrieel Product Ontwerpen kregen de opdracht om bewegend houten speelgoed te ontwerpen voor kinderen van 1,5 tot 3 jaar of van 3 tot 5 jaar. Wij kregen per student 3 schetsen gemaild en moesten die beoordelen op de originaliteit van het idee, de aantrekkelijkheid, speelwaarde en constructie.

mama-, baby- en kinderproducten getest door moeders zoals jij.

Het viel ons op hoeveel studenten dit jaar gekozen hadden voor duw- of trekspeelgoed. Een trekdier is natuurlijk ook een leuk ding om mee te spelen voor dreumessen die het lopen net onder de knie hebben en super goed voor de motoriek. Dus de leerlingen zijn er zeker in geslaagd iets te bedenken dat geschikt is voor de doelgroep. Wij hoopten alleen op iets meer originaliteit. Gelukkig waren een heleboel van deze speelgoedstukken wel in een vernieuwend jasje gestoken en dat maakt ze toch weer uniek. Zoals de vuurwagen en duwkrokodil van Ricardo Keur waar wij heel enthousiast van werden. Bijna alle kleine jongens willen brandweerman Sam worden en nu hebben ze hun eigen bewegende vuurtje om te blussen. Ta-tu-ta-tu!

houten, speelgoed, kinderen, baby, dreumes, peuter, kleuter, verjaardag, cadeau, meisje, jongen, 1, 2, 3, 4, 5, jaar, ontwerpen, ideeën, tips, studenten, hand, gemaakt, leerlingen, haagse hogeschool, opdracht, speelgoedontwerp, brandweerwagen, duwauto, t Wie ook een bestaand speelgoedstuk in een nieuw jasje stak is Naomi Mol. Haar paardenvoetbal vonden wij erg origineel bedacht en ook een leuke manier om het spel aantrekkelijker te maken voor meisjes. Van de kleuren word je toch vrolijk?!

houten, speelgoed, kinderen, baby, dreumes, peuter, kleuter, verjaardag, cadeau, meisje, jongen, 1, 2, 3, 4, 5, jaar, ontwerpen, ideeën, tips, studenten, hand, gemaakt, leerlingen, haagse hogeschool, opdracht, speelgoedontwerp, brandweerwagen, duwauto, t Ook de schildpad van Marinka van Es vinden we te gek. Zijn schild bestaat uit allerlei losse blokken. Dus behalve ermee door de kamer tuffen, kunnen kinderen er ook lekker mee puzzelen. Leerzaam én leuk; wat ons betreft een gouden combinatie.

houten, speelgoed, kinderen, baby, dreumes, peuter, kleuter, verjaardag, cadeau, meisje, jongen, 1, 2, 3, 4, 5, jaar, ontwerpen, ideeën, tips, studenten, hand, gemaakt, leerlingen, haagse hogeschool, opdracht, speelgoedontwerp, brandweerwagen, duwauto, t Dat speelgoed niet altijd toeters en bellen nodig heeft om in de smaak te vallen, bewijst de zandwagen van Marjolein Zuidweg. Door zijn eenvoud en strakke lijnen ziet hij er prachtig uit. En terwijl hij rijdt, gaat de laadbak op en neer. We denken dat de auto nog leuker zou zijn met een paar blokken die opgeschept kunnen worden.

houten, speelgoed, kinderen, baby, dreumes, peuter, kleuter, verjaardag, cadeau, meisje, jongen, 1, 2, 3, 4, 5, jaar, ontwerpen, ideeën, tips, studenten, hand, gemaakt, leerlingen, haagse hogeschool, opdracht, speelgoedontwerp, brandweerwagen, duwauto, t Clemens Vrolijk maakte wat ons betreft de mooiste tekeningen. Zijn ideeën zijn niet vernieuwend, maar wel zo aantrekkelijk dat ik als houten speelgoed addict de raket en cementwagen graag zou willen toevoegen aan onze verzameling. Het pistool vind ik niet zo geschikt voor mijn kids, maar ik weet zeker dat Finn daar heel anders over denkt.

mama-, baby- en kinderproducten getest door moeders zoals jij.

Het speelgoedontwerp van Robin Franken heeft wat ons betreft de race gewonnen. Zijn snelle wagen die gepimpt kan worden door verschillende onderdelen – zoals een spoiler of motorkap – met een magneet aan de auto te bevestigen is super origineel. Kinderen kunnen zelf bepalen hoe hun auto eruit komt te zien en de look keer op keer veranderen. Vet! Deze wil ik! Dus Robin, laat je het weten wanneer hij in productie gaat?

DIY: Speelgoedzak
Kleurkrant voor aan de kersttafel

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter