Wij zijn dol op houten speelgoed. Dus toen we door de Haagse Hogeschool gevraagd werden om de houten speelgoedontwerpen van hun studenten te beoordelen, zeiden we natuurlijk gelijk “Ja!”. Je krijgt niet iedere dag de kans om een blik te werpen op het speelgoed van de toekomst. En wie weet zit de nieuwe Jan Bibejan wel tussen deze groep aanstormende talenten. Kunnen wij mooi zeggen dat we aan de wieg van zijn of haar carrière gestaan hebben!
De ontwerpen
De eerstejaars studenten Industrieel Product Ontwerpen kregen de opdracht om bewegend houten speelgoed te ontwerpen voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Wij kregen per student 3 schetsen gemaild – van een enkele fanatiekeling zelfs 4 – en moesten die beoordelen op het idee, de aantrekkelijkheid, speelwaarde en constructie.
De ideeën die binnen kwamen, waren erg divers; van kassa’s, auto’s tot knikkerbanen, uiltjes en paddenstoelen. Geen nieuwe vormen dus en ook de bewegende constructies erachter kenden wij vaak al. Maar wat sommige van deze speelgoedstukken wat ons betreft uniek of origineel maakt, zit hem in iets kleins, iets simpels of een detail.
De molen van Kevin van Kruining waar uit een willekeurig gat een balletje komt rollen dat je er bovenin ingegooid hebt bijvoorbeeld, kennen wij al in een andere variant. Maar doordat de wieken ook gaan draaien als je de hendel bedient, is het veel meer dan alleen een stuk speelgoed met een verrassingseffect. Met de fantasie van een kleuter speelt deze molen straks de hoofdrol in ‘boerderijtje’. Een Duplo-tractor komt voorrijden om graan op te halen. De miniboer laat de wieken draaien en de ballen die uit de molen rollen, worden ingeladen in de aanhanger die vervolgens vertrekt naar de markt.
Ook de ‘Combain‘ van Kevin vinden we te gek. Hij heeft de vormenstoof – een verplicht item in de speelgoedcollectie van iedere peuter – gebruikt als basis van een auto. Als je de blokken in de doos gooit, komen ze er tijdens het rijden van de auto weer uitrollen. We vragen ons alleen af of de driehoeken en vierkanten er net zo makkelijk uit komen als de rondjes.
Wie ook een educatief tintje aan zijn ontwerpen gaf, is Morris Bouwman. Zijn ‘logica-motief‘ – een trein waar de cijfers 1 tot en met 6 om de beurt uit omhoog komen – is onze favoriet. Alleen al omdat hij er zo’n leuke naam aan gegeven heeft. Verder is het ontwerp kleurrijk, simpel in gebruik en leerzaam en staat dus garant voor veel speelplezier.
Dat speelgoed niet altijd toeters en bellen nodig heeft om leuk te zijn, bewijst de sneeuwschuiver van Reggie Mostert. Door zijn eenvoud en strakke lijnen is het niet alleen een leuke auto om mee door de kamer te rijden, maar ook een prachtig accessoire in een stoere jongenskamer.
Voor de houten robot van Sander van Drongelen tot slot zou ik graag mijn portemonnee trekken. Ik weet zeker dat mijn boys helemaal happy worden van dit stoere ontwerp. Buiten dat robots op dit moment helemaal hip & hot zijn – zowel als stuk speelgoed als accessoire voor de kinderkamer – is het originele aan dit ontwerp dat hij vier verschillende gezichten heeft. En dat is erg leerzaam voor peuters die op deze leeftijd emoties leren herkennen. Dus Sander, als jouw ontwerp realiteit wordt, weet je me te vinden!
Geen reacties