Onderhoudstips | Zo houd je houten speeltoestellen mooi én veilig

20 juni 2022
Onderhoudstips | Zo houd je houten speeltoestellen mooi én veilig!

Buiten schommels, speelhuisjes en andere houten speeltoestellen in de tuin zijn het hele jaar door overgeleverd aan het weer. Zon, regen, kou; het heeft allemaal invloed op de staat waarin je buitenspeelgoed verkeert. En daarom is het belangrijk om houten speeltoestellen goed te onderhouden. Met deze tips gaan ze langer mee, houd je ze mooi én – het meest belangrijk – veilig!

5 Tips voor het onderhouden van houten speeltoestellen

Beitsen voor extra bescherming

De meeste houten buiten speeltoestellen zijn gemaakt van kwalitatief goed hout of hout dat geïmpregneerd is, waardoor ze over het algemeen weinig onderhoud nodig hebben. Maar wil je het speelgoed extra beschermen tegen zon, vocht, schimmel en houtrot en voorkomen dat het hout grijs wordt? Dan kun je het behandelen met buitenbeits. Gebruik een transparante beits als je de natuurlijke kleur van het hout wil behouden. En wil je het speeltoestel of huisje een andere tint geven, dan kies je voor een beits met kleur. Door houten speeltoestellen te beitsen, verleng je de levensduur aanzienlijk.

Maak de houten speeltoestellen regelmatig schoon

Maak je houten speeltoestellen ieder seizoen schoon met een sopje van water, vloeibare (natuurlijke en/of biologisch afbreekbare) zeep en een zachte borstel. Ga vooral niet te grof te werk, want dan beschadig je het hout waardoor er splinters ontstaan en het hout sneller gaat rotten. En spoel de zeep van het hout af met schoon water. Laat de kinderen er pas weer op spelen als het hout droog is.

‘Lees ook: Zo maak je een kleine tuin kindvriendelijk.’
Onderhoudstips | Zo houd je houten speeltoestellen mooi én veilig!

Controleer op veiligheid

Controleer je houten speeltoestel ook gelijk op veiligheid. Staat het nog stevig verankerd aan de grond? Zitten alle bouten er nog in? En is het hout overal nog heel? En check ook of er niet ergens een insectennest zit. Die kunnen voor ongemak zorgen, maar ook het hout aantasten. Draai loszittende bouten vast, schuur splinters glad en vervang raffelende touwen.

Haal losse onderdelen in de winter binnen

Als het houten speeltoestel in de winter niet of nauwelijks in gebruik is door de kinderen, dan doe je er goed aan om losse onderdelen eraf te halen en binnen op te bergen. Denk dan bijvoorbeeld aan klimtouwen, een afneembare schommel, emmers aan een touw, kettingen en andere accessoires. Emmers kunnen bijvoorbeeld barsten als water erin bevriest.

Gebruik géén beschermhoes

Heb niet de illusie dat je een houten speeltoestel in de winter kunt beschermen met een beschermhoes. Deze verstikken het hout juist. En bovendien kan het vocht dat zich onder de hoes ophoopt ook niet ontsnappen waardoor er juist schimmelvorming ontstaat. Dus kun je (onderdelen van) het speeltoestel in de winter niet ergens binnen of onder een afdakje kwijt, laat ze dan gewoon lekker buiten staan.

We hopen dat je wat aan deze onderhoudstips hebt. Heb je zelf ook nog een goede tip of hack voor het onderhouden van houten speeltoestellen? Deel die dan vooral met ons door hieronder je reactie achter te laten!

Het leukste meisjes speelgoed en toffe cadeau's voor een verjaardag
Met deze tips voelt je huis nog veiliger

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter