Een houten vloer in de keuken staat prachtig en geeft je interieur karakter en warmte. Maar is het ook een slimme keuze? Hout is van nature immers gevoelig voor vocht en vuil, iets wat in de keuken volop aanwezig is. Toch laten veel mensen zich daardoor niet afschrikken en kiezen voor de charme en uitstraling van hout boven praktisch gemak. Overweeg jij ook een houten keukenvloer? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten: van de voordelen en nadelen, tot de beste houtsoorten en afwerking én hoe je jouw houten vloer het beste onderhoudt en mooi houdt.
Is een houten vloer geschikt in de keuken?
Een houten keukenvloer is zeker mogelijk, maar het vraagt wel om de juiste afwerking en goed onderhoud. De vloer is hier over het algemeen het meest kwetsbaar, omdat er in de keuken natuurlijk van alles op de grond valt. Etensresten, olie, water… En hout is een natuurlijk materiaal waar snel vlekken in trekken en dat werkt onder invloed van temperatuur en vocht. Dit betekent dus dat een houten keukenvloer extra aandacht nodig heeft om in topconditie te blijven. Maar wanneer je kiest voor de juiste houtsoort en afwerking en bewust met je houten vloer omgaat, kan hij echt jarenlang meegaan zonder problemen.
Voordelen van een houten keukenvloer
Een houten vloer in de keuken heeft allerlei voordelen:
- Warmte en uitstraling – Hout geeft een warme en gezellige sfeer aan de keuken en past in zowel moderne als landelijke of klassieke interieurs.
- Comfortabel aan de voeten – In tegenstelling tot tegels voelt hout minder koud aan, wat prettig is in de wintermaanden.
- Duurzaam – Een goed onderhouden houten vloer kan tientallen jaren meegaan.
- Mogelijkheid tot renovatie – Slijtageplekken en beschadigingen kunnen worden aangepakt door bijvoorbeeld het laten parket schuren in Rotterdam en opnieuw afwerken van de vloer.
Nadelen van een houten keukenvloer
Hoewel een houten vloer prachtig is, zijn er ook enkele nadelen waarmee je rekening moet houden:
- Gevoelig voor vocht – Water en vocht kunnen de vloer doen uitzetten of kromtrekken of kringen achter laten.
- Krasgevoelig – Zware meubels, vallende pannen of scherpe hakken kunnen krassen of deuken veroorzaken.
- Regelmatig onderhoud nodig – Hout moet goed worden behandeld en onderhouden om mooi te blijven. En dat kost tijd.
Welke houten vloer kies je voor de keuken?
In principe zijn alle houten vloeren geschikt om door te leggen in de keuken, als ze maar goed behandeld zijn. Wel zijn er een aantal houtsoorten die misschien nog net iets langer meegaan. Eikenhout bijvoorbeeld is een populaire keuze, omdat het sterk is en duurzaam. En je kunt heel goed een eiken vloer behandelen tegen vocht. Een andere goede optie is een houten vloer van oude, al gebruikte houten planken. Want dankzij de robuuste uitstraling vallen vlekken en kleine beschadigingen minder snel op. En een samengestelde parketvloer, ook wel multiplank of multivloer genoemd, is minder gevoelig voor werking dan een massief houten vloer en daardoor ook een slimme keuze voor keukens.
>> Lees ook: Zo maak je je nieuwe keuken kindvriendelijk en veilig.
Welke afwerking is het beste voor een houten keukenvloer?
Zoals eerder genoemd, is de afwerking van een houten keukenvloer erg belangrijk. Veel bedrijven voorzien een vloer vaak maar van één laag olie, waardoor de kleur wel mooi is, maar hij onvoldoende beschermd is tegen vuil en vocht. Of ze leggen de vloer zelfs onbehandeld in huis en oliën hem daarna ter plekke. Hierdoor dringt de olie minder diep door in de poriën van het hout, wat leidt tot een minder sterke beschermlaag. Dus als je hout in je keuken wil, kies dan voor een vloer die volledig machinaal geolied is en dus voorzien is van een goede en sterke beschermlaag. En houd het oliën van de vloer zelf bij om de bescherming te behouden. Geen zin in zoveel poespas? Kies dan voor een onderhoudsarme afwerking zoals lak. Een lak beschermt de vloer volledig tegen vuil en vocht, alleen beschadigingen kunnen minder makkelijk bijgewerkt worden. Een andere optie is hardwax olie, een combinatie van olie en was die extra bescherming biedt tegen vocht en vlekken.
Hoe onderhoud je een houten vloer in de keuken?
Goed onderhoud verlengt de levensduur van je houten vloer. Hier zijn enkele handige tips:
- Vermijd stilstaand water – Veeg gemorste vloeistoffen direct op om schade te voorkomen.
- Gebruik de juiste reinigingsmiddelen – Gebruik een licht vochtige doek en een speciale houtreiniger.
- Plaats viltjes onder meubels – Dit voorkomt krassen bij het verschuiven van stoelen en tafels. Of zwarte vlekken onder meubels met stalen pootjes.
- Een beschermende afwerking is een must! – Een geoliede, gewaxte of gelakte vloer is beter bestand tegen vocht en vuil. Dus zorg dat je houten vloer optimaal beschermd is. En houd de beschermlaag in stand door de vloer regelmatig te onderhouden. Zet je vloer ieder jaar opnieuw in de olie of om de twee jaar in de hardwax olie.
Hoe blijft je houten keukenvloer zo lang mogelijk mooi?
Wil je jarenlang plezier hebben van je houten keukenvloer? Dan zijn er een paar extra maatregelen die je kunt nemen:
- Blijf de vloer behandelen – Dit helpt om het hout te beschermen tegen vocht en vuil en geeft de vloer een frisse uitstraling. Als je merkt dat de olielaag sneller slijt in de keuken, kun je de vloer ook alleen in dit gedeelte van het huis even extra in de olie of was zetten.
- Houten vloer schuren – Wanneer je vloer slijtage vertoont die niet meer met een onderhoudsbeurt op te knappen is, kun je hem ook laten schuren en opnieuw laten behandelen. Daarna ziet je vloer er weer als nieuw uit!
- Gebruik matten en kleden op strategische plekken – Een vloerkleed of mat bij de gootsteen kan helpen om water- en vetspetters op te vangen.
- Ga bewust met de vloer om – En tot slot vraagt een houten vloer om net iets meer voorzichtigheid dan bijvoorbeeld een tegelvloer. Dus draai pannenkoeken in de pan liever om met een spatel in plaats van ze de lucht in te gooien. En loop voorzichtig met volle bekers.
>> Lees ook: Keuken inspiratie – 5 populaire keukenstijlen.
Conclusie: wel of geen houten vloer in de keuken?
Een houten keukenvloer is wat ons betreft de mooiste keuze. Maar nu weet je dat er wel wat onderhoud bij komt kijken. Vind je dat geen probleem? Ga ervoor! Je kunt het klusje eventueel zelfs uitbesteden. Maar als je daar de tijd of het geld niet voor (over) hebt, dan is een andere vloer wellicht een betere keuze.
Wij zijn benieuwd naar de vloer waar jij voor kiest! Wil je jouw mening delen? Laat dan vooral hieronder een reactie achter! En heb je nog aanvullende tips voor het omgaan met een houten keukenvloer? Deel die dan ook vooral!
Geen reacties