Houten vloer of laminaat? Ontdek hier wat het beste bij jou past!

28 juni 2024
Houten vloer of laminaat? Ontdek hier wat het beste bij jou past!

Het kiezen van een nieuwe vloer is geen beslissing die je over één nacht ijs kunt nemen. Zeker als je een gezin met kinderen hebt. Want als hij eenmaal in je huis ligt, kun je niet meer zo makkelijk terug. Twijfel je nog tussen een houten vloer of laminaat? Ontdek dan hier wat de verschillen en voor- en nadelen van beide vloeren zijn. En welke vloer de beste keuze is voor jullie huis.

Wat is een houten vloer?

Een houten vloer bestaat uit natuurlijke houten planken die een warme en authentieke uitstraling geven aan je huis. Er zijn verschillende soorten houten vloeren, waaronder massief hout, multiplank en parket. Bij de massief houten vloer bestaat iedere plank uit één volledig stuk hout. Terwijl multiplank en parket een bovenlaag van massief hout hebben en daaronder opgebouwd zijn uit ander materiaal. Multiplank heeft een onderlaag van multiplex en parket heeft een tussenlaag van grenen of vuren en daaronder nog een contrafineerlaag, een dunne laag hout. Die lagen zorgen ervoor dat de vloer minder ‘werkt’, dat wil zeggen; minder krimpt en uitzet.

Wat is een laminaat vloer?

Als je vanaf een afstandje kijkt, is het tegenwoordig niet meer zo makkelijk om laminaat van een houten vloer te onderscheiden. Een laminaat vloer had vroeger nog een goedkope uitstraling, maar de kwaliteit is enorm verbeterd. Je kunt het net zoals echt hout zelfs in verschillende patronen leggen, zoals visgraat of de Hongaarse punt. Maar er is nog steeds echt wel een verschil tussen een houten vloer en laminaat. Laminaat is namelijk gemaakt van andere soorten lagen; een slijtvaste toplaag, een decorlaag die uit papier met een print bestaat, een kernlaag en een stabiliserende onderlaag. En de print heeft meestal een hout look, waardoor het net een echte houten vloer is. Maar het is dus geen echt hout.

De voordelen en nadelen van een houten vloer

Voordelen:

 • Natuurlijke uitstraling: Een houten vloer heeft een warme, natuurlijke look die nooit helemaal te evenaren is met andere materialen of een print zoals bij laminaat.
 • Comfort en warmte: Houten vloeren voelen vaak zachter en warmer aan dan laminaat dat van nature kouder is.
 • Duurzaamheid en lange levensduur: Houten vloeren kunnen tientallen jaren meegaan en kunnen meerdere keren worden geschuurd en opnieuw afgewerkt.
 • Alle keuze in leg patronen: Een houten vloer kun je op alle mogelijke manieren leggen. Van een Hongaarse punt tot een dubbele elleboog.
 • Mogelijkheid tot schuren en opnieuw afwerken: Krassen en deuken kunnen vaak worden verwijderd door de vloer opnieuw te schuren en af te werken. Je kunt ze zelfs van een andere wassing voorzien als je de kleur zat bent.
>> Lees ook: Zo kies je de beste vloer voor de babykamer en kinderkamer.

Nadelen:

 • Kosten: Houten vloeren zijn vaak duurder dan laminaatvloeren. Voor echt hout betaal je meer.
 • Onderhoud: Hout vereist regelmatig onderhoud. Zo moet je hem bijvoorbeeld één à twee keer per jaar in de olie zetten, wat altijd best een klusje is met het verschuiven van meubels e.d.
 • Seizoen gevoelig: Een houten vloer is gevoelig voor warmte en kou en kan in de zomer en winter dus gaan werken of krimpen.
 • Gevoeligheid voor krassen, vlekken en deuken: Houten vloeren kunnen makkelijker beschadigen door zware meubels, vocht, metaal of scherpe objecten.

De voordelen en nadelen van een laminaat vloer

Voordelen:
 • Kosten: Laminaatvloeren zijn meestal goedkoper dan houten vloeren.
 • Onderhoudsvriendelijk: Laminaat is eenvoudig schoon te maken en vereist weinig onderhoud. Stofzuigen en dweilen is genoeg.
 • Slijtvast en krasbestendig: Laminaatvloeren zijn beter bestand tegen krassen en slijtage, wat ze ideaal maakt voor gezinnen met kinderen en/of huisdieren. En hij verbleekt ook niet door de zon.
 • Laminaat is makkelijk te leggen: Met het laminaat van tegenwoordig kun je heel makkelijk ook zelf je vloer leggen.
Houten vloer of laminaat? Ontdek hier wat het beste bij jou past!
Nadelen:
 • Minder natuurlijke uitstraling: Hoewel laminaatvloeren meestal een hout look hebben, missen ze de uitstraling van een echte houten vloer.
 • Niet te schuren of opnieuw af te werken: Beschadigd laminaat kan niet worden geschuurd of opnieuw worden afgewerkt en moet vaak volledig worden vervangen. Of in ieder geval een deel ervan.
 • Kan gehorig zijn: Een laminaat vloer is hard en als je erop loopt, kan dat klinken als een harde tik.
 • Kan minder duurzaam zijn: Een goedkope, kwalitatief lage laminaat vloer gaat minder lang mee dan hoogwaardige laminaatvloeren of houten vloeren.
>> Lees ook: Betonlook vloeren | Stoer en stijlvol voor je hele huis.

Wat is de beste keuze voor jou?

Of je het beste kiest voor laminaat of een houten vloer hangt af van verschillende factoren. Zoals je budget, persoonlijke smaak en je gezinssituatie. Beide vloertypes hebben fijne voordelen en wat minder leuke nadelen. Dus bepaal voor jezelf welk voor- of nadeel zwaar weegt en ook wat je minder belangrijk vindt. Als je op zoek bent naar een betaalbare vloer die niet zoveel onderhoud vraagt, dan is laminaat een goede keuze. Maar als je veel waarde hecht aan de uitstraling en warmte van een vloer, dan is echt hout meer jouw stijl. Zet de voors en de tegens naast elkaar, vraag mensen met kinderen naar ervaringen met hun vloer en neem de tijd voor het maken van je keuze.

We hopen dat we je hiermee alvast een stuk op weg geholpen hebben. Succes met het maken van de keuze. En we vinden het altijd leuk om achteraf te horen welke vloer het uiteindelijk geworden is. Dus vind je het leuk om dat te delen? Laat dan vooral hieronder je reactie achter!

Schuifdeuren | Een slimme en stijlvolle oplossing voor je interieur
Zo hou je jouw blonde haar stralend deze zomer!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter