Huisje, boompje, beestje

21 juli 2013

‘Mama, ik wil een olifant’, jubelt Finn na een dagje dierentuin. Ik snap mijn schatje wel hoor. Het lijkt mij ook enig, zo’n levende tuinslang die een verkoelende straal water op je kop spuit als het te warm wordt in de zon. Maar waar laat je zo’n beest in de winter? Toch is het best goed voor mijn hummel als hij een huisdier krijgt. Het stimuleert zijn zorgzame kant en verantwoordelijkheidsgevoel. En er wordt zelfs gezegd dat kinderen met een huisdier gemiddeld intelligenter zijn dan kinderen zonder. Maar voordat we ons gezin uitbreiden, gaan we eerst op zoek naar een geschikt dier met een grotere aaibaarheidsfactor dan Ollie. En dat is nog best een ingewikkelde klus. Dus daarom heb ik alle voors en tegens voor ieder huisdier op een rijtje gezet.

huisdieren, honden, katten, konijnen, cavia's, marmotten, ratten, muis, poes, muizen, poezen, kind, baby, beesten, tamme, aaibaar, geschikt, huis, dieren, voordelen, nadelen, verzorging, kooi, hok, kom, aquarium, schoonmaken Honden

 • Houdt je kind van rennen en ravotten? Dan is een hond de ideale speelkameraad! De meeste honden zijn gek op aandacht, knuffelen, stoeien en spelletjes doen.
 • Honden gaan ook goed om met kleine kinderen, mits je het ras zorgvuldig kiest. Een hond die van oorsprong een vechthond of een waak- of verdedigingshond is, is natuurlijk minder geschikt dan een gezelschapshond. Maar laat je kind sowieso nooit met een hond alleen. Ze hebben allemaal een bek met tanden en een bepaalde grens als er voor de zoveelste keer aan hun staart getrokken wordt.
 • Honden kosten veel tijd. Ze hebben veel verzorging, beweging en uitdaging nodig en van 9 tot 5 alleen thuis zitten, worden ze niet gelukkig. Schaf dus alleen een hond aan als je er voldoende aandacht aan kunt geven.
 • Naast de meeste zorg, kleeft er aan een hond ook het grootste kostenplaatje van alle huisdieren. Je moet rekening houden met zo’n €50,- tot €100,- per maand, afhankelijk van de grootte van de hond.

huisdieren, honden, katten, konijnen, cavia's, marmotten, ratten, muis, poes, muizen, poezen, kind, baby, beesten, tamme, aaibaar, geschikt, huis, dieren, voordelen, nadelen, verzorging, kooi, hok, kom, aquarium, schoonmaken Katten

 • Katten kunnen ook erg leuk met kinderen omgaan. Ze vinden het heerlijk om gekriebeld te worden en om te spelen. Alleen net zoals een hond, heeft ook een kat grenzen en kan uithalen met haar scherpe nagels. Let dus altijd op!
 • Een kat past zich gemakkelijk aan en kan in iedere omgeving leven. Zowel op een boerderij als op een flat voelen ze zich prima thuis.
 • Hoewel een kat minder zorg vraagt dan een hond, is er wel een kattenbak die meerdere malen per week verschoond moet worden.
 • Een kat kost zo’n €30,- per maand.

huisdieren, honden, katten, konijnen, cavia's, marmotten, ratten, muis, poes, muizen, poezen, kind, baby, beesten, tamme, aaibaar, geschikt, huis, dieren, voordelen, nadelen, verzorging, kooi, hok, kom, aquarium, schoonmaken Konijnen

 • Met hun enorme oren en pluizige vacht hebben konijnen een hoog knuffelgehalte en dat maakt ze tot een gewild huisdier. De meeste konijnen vinden het ook heerlijk om geaaid te worden door kinderen.
 • Konijnen zijn ook gevoelige dieren die je het beste rustig benadert. Ook al zien ze eruit als knuffelbeer, ze worden niet graag rond gedragen en blijven het liefst met hun pootjes op de grond. Ze zijn dus niet het ideale huisdier voor drukke kinderen.
 • Je kunt konijnen zowel binnen als buitenshuis houden. Wel is het aan te raden om er twee te nemen, want het zijn enorme gezelschapsdieren.
 • Een konijn kost per maand maar een paar euro aan hooi en voer. Wel moet je even investeren in een goed, groot hok.

huisdieren, honden, katten, konijnen, cavia's, marmotten, ratten, muis, poes, muizen, poezen, kind, baby, beesten, tamme, aaibaar, geschikt, huis, dieren, voordelen, nadelen, verzorging, kooi, hok, kom, aquarium, schoonmaken Knaagdieren

 • Cavia’s, hamsters, muizen en ratten hebben met hun spitse snoetjes en grote kraalogen vaak een aaibaar uiterlijk. En sommige soorten zijn ook gek op aandacht en knuffelen, wat ze best geschikt maakt als huisdier.
 • Omdat knaagdieren prooidieren zijn, zijn ze geneigd om te vluchten als het ze te heet onder de voeten wordt. En als dat niet kan – omdat ze bijvoorbeeld vastgehouden worden – bijten ze letterlijk van zich af.
 • Vrijwel alle knaagdieren zijn groepsdieren en kunnen – met uitzondering van bepaalde hamstersoorten –  daarom beter niet in hun eentje gehouden worden. Neem wel altijd dieren van hetzelfde geslacht, om nestjes te voorkomen.
 • De kooi van een knaagdier moet regelmatig verschoond worden. Muizen kunnen behoorlijk stinken.
 • Voor een knaagdier kost – net als een konijn – maar een paar euro in de maand.

huisdieren, honden, katten, konijnen, cavia's, marmotten, ratten, muis, poes, muizen, poezen, kind, baby, beesten, tamme, aaibaar, geschikt, huis, dieren, voordelen, nadelen, verzorging, kooi, hok, kom, aquarium, schoonmaken Vogels

 • Vogels zijn mooi om naar te kijken en te luisteren, maar ze zijn lang niet allemaal geschikt voor een gezin met kids. Ze zijn namelijk ook super gevoelig en snel nerveus en kunnen daarom niet goed tegen drukte. Het kan ze zelfs fataal worden.
 • Aan de andere kant zijn er ook vogels – zoals de zebravink, de dwergpapegaai en de valk- en grasparkiet – die goed handtam gemaakt kunnen worden en sommige soorten kunnen zelfs leren praten of geluidjes imiteren.
 • Vogels kunnen ook flink krijsen en een troep maken van hun kooi is hun favoriete bezigheid.
 • Vogels zijn sociale dieren en kun je dus het best met meerdere tegelijk houden. Ze kunnen wel 20 jaar worden, dus schaf ze niet in een opwelling aan.

  huisdieren, honden, katten, konijnen, cavia's, marmotten, ratten, muis, poes, muizen, poezen, kind, baby, beesten, tamme, aaibaar, geschikt, huis, dieren, voordelen, nadelen, verzorging, kooi, hok, kom, aquarium, schoonmaken Vissen

 • De vis is vanwege zijn makkelijke en goedkope onderhoud een vrij populair huisdier. Ze hebben een kom of aquarium met water nodig en moeten iedere dag gevoerd worden met vissenvoer. That’s it.
 • Omdat vissen echte kijkdieren zijn en natuurlijk totaal ongeschikt om mee te knuffelen, vinden de meeste kinderen er niet zo heel veel aan.
Familie foto

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter