Recept: Linguine met homemade pesto

10 augustus 2015

Waar kun je mij gelukkig mee maken? Dat is niet zo hééééél moeilijk. Zet me voor een bord heerlijke verse pasta, wijntje erbij en moeders is op en top happy. Antipasta’s, pizza’s, een gevulde lasagne, een verse tiramisu gaan er net zo makkelijk in. Niet goed voor de lijn, maar het is allemaal zo gruwelijk lekker. Als je echt Italiaanse eten in huis wilt halen moet je sowieso het beroemde kookboek De Zilveren Lepel’ op je boekenplank hebben staan. Dit is ook wel de bijbel van de authentieke Italiaanse keuken, met meer dan 2000 originele en eenvoudige recepten. Bijna iedere Italiaanse familie heeft dit boek wel in huis. Jaren geleden heb ik het van mijn broer gekregen en het is een eindeloze inspiratiebron.

Thuis heb ik ook twee kleine lekkerbekjes die regelmatig gillen om ‘sliertjes’ en ‘pizza’s’. Reva en Lucy doe ik een groot plezier met zilverenlepel-italiaans-keuken-kookboek-recept-eten-kind-peuter-kleuter-pizza-zilverenlepelvoorkinderen-recepten-ladylemonade_nl11 Italiaanse lekkernijen. Daarom vind ik het zo leuk dat er nu ook ‘De Zilveren lepel voor kinderen’ is uitgebracht. De tekst en uitleg is volledig op de kleintjes gericht, iedere stap wordt door middel van simpele en speelse illustraties uitgelegd. Zo worden er ook tips gegeven hoe je veilig moet koken en wat je allemaal nodig hebt in de keuken. De recepten zijn afkomstig uit het het ‘grote’ Zilveren Lepel boek. Alleen is alles speciaal aangepast voor de kinderen, zoals smaak en kooktechnieken. De gerechten staan met een fotootje afgebeeld in het boek. De mini-kokkies krijgen zo in ieder geval een idee hoe het eindresultaat er ongeveer uit moet zien. Kinderen kunnen los met pasta’s, snacks, pizza’s, hoofdgerechten, toetjes en lekkere taartjes bakken. Je wordt vooral op de traditionele Italiaanse recepten getrakteerd, zoals minestronesoep, ravioli, risotto, focaccia, stoofpotjes, sinaasappeltaart. Krijg je al trek? Alle recepten zijn door kinderen getest. Vanaf negen jaar kunnen de meeste gerechten zelfstandig gemaakt worden. Is je kindje jonger dan moet er natuurlijk onder begeleiding gekookt worden. Ik vind het gewoon al heel leuk om met Reva samen door de tekeningen heen te gaan en iets verrukkelijks te kokkerellen. En het is ook weer een gezellig quality-time momentje in de keuken.

Italianen weten natuurlijk als geen ander hoe je met een paar ingrediënten overheerlijke maaltijden in elkaar kunt flansen. Terwijl wij hier in ons kikkerlandje soms denken ‘hoe meer ingrediënten hoe beter’. Daarom heb ik ook voor het eenvoudige, maar giga lekkere recept ‘Linguine met pesto’ gekozen. Zelf pesto maken stond nog altijd op mijn lijstje en dat is nu zeker gelukt. Zo simpel!

Wat heb je nodig?

Hoofdgerecht voor 4 personen

  • 40 gram Parmezaanse kaas of 20 gram Parmezaanse kaas en 20 gram pecorino
  • 1/2 tentje knoflook
  • snufje zout
  • ongeveer 40 gram pijnboompitten
  • ongeveer 25 blaadjes verse basilicum
  • 3-4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 400 gram gedroogde linguine (pasta)
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Rasp de kaas fijn. Doe de knoflook en het zout in een vijzel of keukenmachine en pureer tot de knoflook zacht is.
  2. Doe de pijnboompitten erbij en stamp tot ze in kleine stukjes zijn gebroken. Kan ook in een keukenmachine, met de vijzel duurt het iets langer.
  3. Doe de basilicum erbij en stamp verder. Als je met een vijzel aan de slag gaat moet je net zolang doorgaan totdat de bladeren in kleine stukjes zijn gebroken. Het beste is om dit zo snel mogelijk te doen zodat de gestampte bladeren nog mooi groen blijven
  4. Schep het mengsel in een kom, voeg de kaas toe en roer erdoor. Voeg beetje bij beetje de olie toe totdat je een saus hebt die net van je lepel valt. En daar is dan je zelf gemaakte pesto. Peanuts toch?
  5. Breng een grote pan water aan de kook en voeg de linguine toe. Kook deze volgens de instructies op de verpakking. Eenmaal klaar voeg de pesto toe en meng deze voorzichtig door de pasta. Beetje zwarte peper erover heen en klaar ben je. Eet smakelijk!
    zilverenlepel-italiaans-keuken-kookboek-recept-eten-kind-peuter-kleuter-pizza-zilverenlepelvoorkinderen-recepten-ladylemonade_nl3

Bij dit soort gerechten geef ik er vaak ook nog een schaaltje cherry tomaatjes bij of een paar stukjes broccoli. Beetje olijfolie over heen en de dametjes kunnen aan tafel. Mijn meiden die van nature geplaatst kunnen worden onder het kopje ‘langzame eters’ werken dit gerecht in rap tempo naar binnen.

Vandaag mogen wij een exemplaar van ‘De Zilveren lepel voor kinderen’ weggeven. Heb jij ook een mini-kok(in) thuis die deze overheerlijke keuken niet kan weerstaan laat hieronder weten wat zijn/haar favoriete Italiaanse gerecht is.

Het ‘Zilveren Lepel kookboek voor kinderen’ is verkrijgbaar bij Bol.com.
zilverenlepel-italiaans-keuken-kookboek-recept-eten-kind-peuter-kleuter-pizza-zilverenlepelvoorkinderen-recepten-ladylemonade_nl5zilverenlepel-italiaans-keuken-kookboek-recept-eten-kind-peuter-kleuter-pizza-zilverenlepelvoorkinderen-recepten-ladylemonade_nl4zilverenlepel-italiaans-keuken-kookboek-recept-eten-kind-peuter-kleuter-pizza-zilverenlepelvoorkinderen-recepten-ladylemonade_nl10zilverenlepel-italiaans-keuken-kookboek-recept-eten-kind-peuter-kleuter-pizza-zilverenlepelvoorkinderen-recepten-ladylemonade_nl8

Fruitpizza
Back to School

Dit vind je misschien ook leuk

8 Reacties

  • Reply Sophie Cobben 10 augustus 2015 at 7:10 am

    Oh wow mijn Kids zijn echte pasta eters. Als ik dat aankondig als avondeten, zijn ze helemaal hyper van happiness haha. Maar met bolognesesaus of spinazie gaat er altijd wel in. Lijkt me bovendien een super leuk boek. Onze dochter vindt t altijd leuk om te bladeren door kookboeken en deze zou ze vast geweldig vinden. We gaan dus duimen dat we winnen!

  • Reply Nancy 10 augustus 2015 at 7:21 am

    Wij hebben onlangs met de kinderen een Italiaans weekend gehouden. Ze zijn er zo dol op dus ze mochten allebei hun favoriete eten uit deze keuken kiezen. Dit boek vind ik helemaal leuk vooral omdat ze nu lekker mee kunnen helpen. Leuke tekeningen voor de kinderen.

  • Reply Linda van Kuijk 10 augustus 2015 at 8:50 am

    leuk!! Hier zijn zelfgemaakte pizza’s toch wel echt favoriet, lekker zelf alles erop doen wat ze lekker vinden. Maar we kunnen zeker wel inspiratie gebruiken voor nog veel meer heerlijke Italiaanse gerechten!

  • Reply Karin van Batenburg 10 augustus 2015 at 10:44 am

    Pasta met broccoli en kaas….roepen ze iedere dag als we vragen wat onze twee kids willen eten. Zou leuk zijn als we ze met deze mooie plaatjes over kunnen halen een andere combi te proberen;-)

  • Reply Non 10 augustus 2015 at 11:18 am

    Onze zoon is niet zo’n goede eter alleen pizza:) Wil hem graag gaan betrekken bij eten maken. Misschien helpt dat. Dit boek komt dus zeker van pas!!!

  • Reply Rachel 10 augustus 2015 at 10:13 pm

    Mijn lieve schat roept bij het ontbijt al om zijn favoriete spaghetti bolognese. Het lijkt me heerlijk om saampjes nieuwe recepten uit te proberen uit dit mooie kookboek.

  • Reply Fien 11 augustus 2015 at 5:01 pm

    Ooooo lijkt me leuken vooral heel lekker! Koken met kinderen is heel leuk en voorral heel leerrijk!

  • Reply Cynthia 13 augustus 2015 at 12:44 pm

    Rachel, gefeliciteerd je hebt het boek ‘De zilveren lepel voor kinderen’ gewonnen. Je kunt samen gezellig aan de slag met je kindje. Veel plezier ermee.

  • Laat een reactie achter