Wat te doen tegen keelpijn bij kinderen

21 september 2017
Wat te doen tegen keelpijn bij kinderen? Wij geven je fijne tips!

Rond deze tijd van het jaar is het hier altijd raak: keelpijn. Vooral Finn is er heel gevoelig voor. Zo zielig! Dan ligt er een klein hoopje ellende bij ons in bed. Slikken doet zeer, je hoort zijn ademhaling raspen en hij hoest als een zeehond. Soms heeft hij zelfs geen stem meer. Echt, als mijn kinderen ziek zijn, vind ik dat erger dan wanneer ik het zelf te pakken heb. Het is vooral niet leuk om je kindje zo lamlendig te zien. Maar ook de nachten zijn – vaak voor iedereen in ons gezin – slecht en de planning ligt overhoop omdat er iemand bij de zieke thuis moet blijven. En als we echt pech hebben, krijgt de rest van ons het ook. Want een keelontsteking is besmettelijk. In alle opzichten hoop ik dus altijd dat mijn kleine patiënt snel weer beter is. En inmiddels heb ik daar wel wat trucjes voor.

Wat helpt tegen keelpijn

Keelpijn wordt meestal veroorzaakt door een griep- of verkoudheidsvirus. En in dat geval kun je er helaas niks aan doen en moet je afwachten totdat het vanzelf over gaat. Een keelontsteking bij kinderen geneest meestal na vijf of zes dagen. Maar tot die tijd kun je de pijn voor je ziekenpiet wel wat verzachten. Dit zijn mijn tips en trucs.

Tip 1: Veel koud water drinken

Koud water heeft een kortstondig verdovend effect. Ik zet dus altijd een fles water in de koelkast en doe ook nog een paar ijsklontjes in de bekers waar Finn dan op kan zuigen. Dat verzacht de pijn.

Tip 2: IJs eten

Een beetje in het verlengde van tip 2, maar deze is hier by far favoriet; waterijsjes eten! Koude yoghurt of kwark is ook lekker als eten niet lukt. Dan hebben ze in ieder geval iets binnen. Geen zoete zuivelproducten, want die houden het slijm in de keel juist vast.

‘Lees ook: Naar het ziekenhuis: Hoe bereid ik mijn kind voor?

Tip 3: Paracetamol

Kinderparacetamol werkt pijnstillend en koorts verlagend. Als Finn echt beroerd is, geef ik hem dus wel eens een paracetamolletje voor het slapen gaan. Dan slaapt hij tenminste een beetje goed en dat bevordert het beter worden.

Wanneer naar de dokter?

Als de keelontsteking langer dan twee dagen in hevigheid blijft toenemen of als je kindje erg ziek is en je je zorgen maakt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Die maakt dan een keeluitstrijkje om te kijken of het om een bacterie- of virusinfectie gaat. Is een bacterie-infectie de boosdoener dan schrijft de dokter waarschijnlijk een antibioticakuur voor. Een virusinfectie moet je gewoon uitzieken.

Tip 4: Warm drinken

Warme thee drinken helpt ook om de pijn te verzachten. Finn is er niet dol op, maar je kunt wat citroen of een plakje gember toevoegen – die helpen het slijm in de keel te verdunnen – en een lepeltje honing vanwege de verzachtende werking.

Tip 5: Zuigen op een dropje

Zuigen op een dropje kan de keelpijn ook verzachten. Ergens op zuigen houdt de keel namelijk vochtig waardoor die niet zo droog en ‘scherp’ aanvoelt.

Tip 6: Heksendrankje

Ik maak voor mijn kinderen ook wel eens een ‘heksendrankje’. Een paar dropjes opgelost in heet water met een lepeltje honing. Het drankje heeft vooral een placebo werking, maar het brouwen van een eigen medicijn vinden ze erg leuk. En afleiding werkt ook tegen de pijn.

‘Lees ook: Als je kind soms stopt met ademen.’

Tip 7: Rust

Je herstelt het beste als je rust hebt en dus maak ik meestal een lekker bedje op de bank om uit te zieken. En verder houd ik Finn zijn keel warm door hem een lekkere warme sjaal om te doen.

Tip 8: Keelpijn-expert app

Keelpijn-expert Trachitol* heeft net een nieuwe app gelanceerd waarin zij meer dan 50 jaar keelpijn en keelontsteking ervaring samengevoegd hebben. Hij werkt leuk én simpel: Je richt je camera op het doosje Trachitol en de expert op de verpakking komt letterlijk tot leven. En dan kun je hem alles vragen en hij geeft onbeperkt tips. Handig!

Tip 9: Extra aandacht

En tot slot het allerbeste middel uit dit rijtje; extra aandacht. Gezellig samen een boekje lezen of spelletje doen ter afleiding. Plus af en toe een kus van mama, want dat is toch het beste medicijn!

Dit waren mijn tips om keelpijn te verzachten. Gebruik jij dezelfde middeltjes? Of heb je nog een andere tip die heel goed werkt? Ik ben benieuwd!

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met keelpijn-expert Trachitol*. Voor meer tips over wat te doen bij keelpijn bij kinderen kun je hun nieuwe app (hier) downloaden. 

*Trachitol is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Wat te doen tegen keelpijn bij kinderen? Wij geven je fijne tips!

Natuurlijke verzorgingsproducten voor je kindje
Luier verschonen - Geef papa ook een kans!

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

  • Reply Tamara 2 december 2020 at 7:39 am

    Hier ook een keelontsteking vastgesteld door de dokter.
    39, 5 koorts en hevige keelpijn… Erg sneu….
    Op advies van de kinderarts :
    Afwisselend vloeibare nurofen en paracetamol. Mogrn beiden 3 x per 24 uur. Dus elke 4 uur mag er nw dosis om en om worden gegeven. Je bouwt een “spiegel” op wat helpt om de symptomen snel te verhelpen. Omdat het beiden anders wordt afgebroken doet het lichaam mag dit tegelijk gegeven worden. Ik merk binnen een kwartier al afname van de pijn waardoor m’n zoontje zich beter rustig kan houden en niet in paniek raakt als hij weer moet slikken.
    En indd de waterijsje zijn geweldig en nemen ook de zwelling af.
    Dat heksendrankje vind ik een goede! Ga ik vandaag proberen.

  • Laat een reactie achter