Kinderen en kerstdiners zijn vaak niet zo’n hele goeie combinatie. Ze hebben geen zin en geduld om lang en uitgebreid te eten en het kerstmenu bestaat vaak alleen maar uit gerechten die ze nog nooit eerder gegeten hebben of gewoon niet zo lekker vinden. Daarom ben ik de keuken in gedoken om leuke én lekkere kerstrecepten voor kinderen te maken waarmee het kerstdiner voor hen ook een feestje wordt. Allemaal uitgetest en lekker bevonden door mijn eigen kritische eters! Vijf keer een vrolijk voorgerecht, vijf keer een heerlijk hoofdgerecht en vijf top toetjes; daar moet toch iets tussen zitten waar jouw kind ook blij van wordt?!
Kerstrecepten voor kinderen
Voorgerechten Kerst
- Om het voor mezelf ook leuk te houden tijdens de feestdagen, is mijn motto ‘Keep it simple’. Maar ook met weinig moeite kun je leuke kerstrecepten voor kinderen op tafel toveren. Daar is deze watermeloen kerstboom het perfecte voorbeeld van.
- Mooi in kerstkleur, deze paprika-tomatensoep! Zeker met de vrolijke bladerdeeghapjes erbij een lekker voorgerecht voor de kinderen. Het recept voor een lekkere paprika tomatensoep vind je op Fransesca Kookt. En kijk voor het kerstrecept van de ster & kerstboom van bladerdeeg bij nummer 4.
- Deze kerstboompjes van komkommer zijn ook al zo leuk. Je snijdt plakken van de komkommer met een kaasschaaf en rijgt ze dan aan een kleine satéprikker. Om hem neer te kunnen zetten, prik je die in een stuk komkommer. En als finishing touch krijgt de boom nog een piek in de vorm van een kaassterretje. Maar die kun je ook van paprika maken of er een cherry tomaatje op prikken.
- Ook zo’n kerststerretje van bladerdeeg op een stokje ziet er super gezellig uit op het kerstmenu én heb je zo gemaakt. Snijd of druk 2 kerststerren uit bladerdeeg. Smeer wat roomkaas op 1 van de sterren en leg daar nog een plakje kaas op. Dan leg je de andere ster er bovenop en druk je de randjes goed aan, zodat hij niet leeg kan lopen tijdens het bakken. Strooi er nog wat geraspte kaas op en bak de ster af in zo’n 15 minuten op 200 graden. Als je kaasbroodjes klaar zijn, prik je er nog een stokje in waar je een lintje om bindt en dan zijn je kerststerren klaar.
- Nog zo’n gezond voorgerecht dat er met weinig moeite al heel tof uit ziet. Je snijdt een banaan en wat aardbeien in plakjes en legt die om en om in de vorm van een kerststok. Heerlijk!
‘Lees ook: 40 simpele kersthapjes voor het kerstdiner op school (en thuis).’
Kerstmenu topper voor kids om te delen
Komen er veel kinderen op jouw kerstdiner, dan moet je deze kerstmenu topper absoluut serveren! Worstjes in bladerdeeg; daar lopen bijna alle kinderen wel warm voor. Mijn jongens vinden hem geweldig. En je kunt hem van te voren al maken, zodat je hem tijdens het kerstdiner zelf alleen nog maar even hoeft op te warmen. Lekker makkelijk! Er staan trouwens nog meer leuke Kerstrecepten voor worstenbroodjes voor kinderen op ons blog, die vind je hier.
Hoofdgerechten Kerst
- Als Finn mag zeggen wat er gegeten wordt, dan kiest hij altijd voor kipnuggets. Deze kerstboom variant op de snack staat bij mij dus zeker weten op het kerstmenu. Op Great British Chefs staat hoe je ze bereidt.
- Deze is ook indrukwekkend hé! En eigenlijk is het niet veel meer dan een stapel pannenkoekjes, alleen dan in een steeds kleiner formaat. Voor het maken van deze kerstboom bakte ik yoghurt pancakes – een variatie recept op de American pancakes – omdat die wat dikker en luchtiger zijn. Aan het beslag voegde ik groene voedingskleurstof toe. En de kerstboom versierde ik met poedersuiker en sprinkles en met een choco decoratiestift (Dr. Oetker) maakte ik de slingers. Check hier het recept voor het pannenkoeken beslag. Ook leuk als hoofdgerecht!
- Voor alle kinderen die echt helemaal niks lusten is er gewoon een broodje gekleurde hagelslag. Maar dan wel leuk opgediend natuurlijk in de vorm van deze brood kerstboom!
- Deze sneeuwpop pizza is bijna te leuk om op te eten. Maar kinderen hebben er vast geen moeite mee om hun tanden erin te zetten. Ik maakte hem uit een kant-en-klare rechthoekige pizzabodem van de Albert Heijn. Daar legde ik een groot en een klein bordje op en zo sneed ik de sneeuwpop uit. Daarna kun je hem beleggen met toppings die je lekker vindt.
- De kerstboom van patat is gemaakt als kunstobject. Maar zo moeilijk is het vast niet om hem voor het kerstdiner in elkaar te zetten. Je rijgt zoveel mogelijk ovenfriet aan een lange satéprikker en bakt de frietboom dan af in de oven. Wie durft ‘m op het kerstmenu te zetten?
‘Lees ook: Kerstpannenkoeken – 7 Leuke én kidsproof pannenkoeken recepten voor Kerst.’
Nagerechten Kerst
- Alweer zo’n leuk sneeuwmannetje! Het is een slagroomsoesje dat ik heb overgoten met een glazuurlaagje. (kant-en-klaar zakje van Dr. Oetker). Daarop heb ik een Oreo koekje geplakt als hoed. En toen het glazuur hard was, heb ik er met chocolade stift (ook van Dr. Oetker) een gezichtje op getekend. En met eetbare stiften een strikje en een neus. Je kunt in plaats van glazuur, ook gesmolten witte chocolade gebruiken.
- Wie is er niet dol op pannenkoeken?! En in combinatie met chocoladepasta is dit nagerecht natuurlijk helemaal een feestje. Het figuurtje stans je eruit met een koekvormpje. En het recept voor American pancakes vind je hier.
- Letterlijk en figuurlijk om op te eten! Deze rendier chocolaatjes zijn geweldig. Je prikt een Marsje of Milky Way op een ijsstokje of prikker en daar steek je als gewei 2 pretzels in. Dan plak je met chocolade stift een rode M&M en 2 oogjes op het gezicht en je rendier is klaar. Weinig moeite, maar het resultaat is fantastisch. De suikeroogjes koop je o.a. bij Deleukstetaartenshop.nl.
- IJs gaat er altijd nog wel in. Helemaal als het opgediend wordt in een glazen potje met sneeuwpop spek erin. Het hoedje van de sneeuwpop maakte ik van een droste chocolaatje met daarop een Rolo. Snel opeten voordat hij smelt!
- Zit je buik vol? Geeft niks hoor, dan eet mama je toetje wel op! Deze kerstboom brownies zijn goddelijk voor kleine én grote eters! Deze zijn al versierd, maar het is nog leuker om de brownies kaal te serveren en er allerlei decoratie bij te geven. Dan kunnen de ouders ook nog even lekker wat langer tafelen. Het brownie recept check je hier.
‘Lees ook: De leukste Kerst spelletjes voor kinderen.’
Nog meer kerstrecepten voor kinderen
Ben je benieuwd naar nog meer lekkere en leuke kerstrecepten voor kinderen? Ik schreef eerder ook een blog met 40 kersthapjes voor het kerstdiner op school. En daarin staan zeker ook leuke recepten voor op het kerstmenu thuis. Ik hoop dat je enthousiast bent over mijn ideeën. Mocht je één van deze kerstrecepten voor kinderen gaan maken, dan zou ik het super leuk vinden als je het eindresultaat met mij deelt op social media door Lady Lemonade te taggen of de hashtag #LadyLemonade te gebruiken.
En zou je het leuk vinden om nog meer geïnspireerd te worden? Abonneer je dan gratis op ons YouTube kanaal. Daar verschijnt wekelijks een nieuwe video online met leuke, maar simpele knutselprojecten voor kinderen, easy peasy DIY’s en lekkere recepten. En als abonnee ben jij als eerste op de hoogte!
Extra tip voor het kerstontbijt
Tot slot nog een extra kerstrecept voor kinderen, omdat hij zo vreselijk in de smaak valt bij mijn jongens. Deze kerstboom van chocoladepasta en bladerdeeg is super makkelijk om te maken, ziet er geweldig uit en is om je vingers bij af te likken zo lekker. Leuk voor bij het kerstontbijt. Wat ook leuk is, is om voor iedereen een kleintje te maken. En serveer de versiersels apart, zodat de kinderen hem zelf kunnen optuigen.
‘Lees ook: Knutselen Kerst – 30 Leuke Kerst knutselideeën voor kids.’
Kerstrecepten voor kinderen delen?
Ik ben benieuwd wat er met Kerst bij jullie op tafel staat. Eten de kindjes met de pot mee of ga je ook iets bijzonders voor ze maken? Tips zijn natuurlijk welkom in de reacties onder dit blog!
Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.
8 Reacties
Die patatboom is geweldig! Denk alleen dat het eten koud is tegen de tijd dat ik m gemaakt heb!
Als je ovenpatat gebruikt en deze voor het bakken al aan een prikker rijgt, dan wil het misschien wel lukken Margje!
Voor het eland op het rode bord, wat heb je daarvoor nodig, pannenkoeken, mozzarella, pasta en wat nog meer ?
Hi Ineke, je maakt de rendier op de hoofdfoto inderdaad van pannenkoeken, chocopasta, de ogen zijn suikerogen die je zo kant en klaar kunt kopen. Google daarvoor maar eens op ‘suikeroogjes’. En de neus is een framboos. Ik hoop dat ik je zo geholpen heb! Groetjes, Annemieke
Annemieke bedankt. Maar waarvan is het gewei gemaakt en de witte sterren op het bord?
Het gewei is ook van pannenkoeken gemaakt. De sterren zijn niet eetbaar, maar gewoon ter decoratie.
Dank je wel. Fijne dagen!
Hoi,
Zou ik het recept van de rendier chocolaatjes (met foto) met naamsvermelding mogen gebruiken in een vakantieboekje voor kinderen? Wij maken elke Kerst een werkboekje voor de cliënten die bij ons in behandeling zijn voor dyslexie. Een leuke manier om te oefenen met lezen, zijn recepten.
Ik hoor het graag!
Groet,
Simone