De leukste Kerst spelletjes voor kinderen

21 december 2017
Kerst spelletjes - sneeuwballen gooien

Ieder jaar met Kerst trekken we de sjoelbak weer van de zolder, ontdoen hem van het laagje stof en zetten hem in de was. Klaar voor de grote Kerst competitie met tout la familia! Wij zijn thuis dol op spelletjes en Kerst is de periode bij uitstek om dat te doen. Speciaal voor de kinderen heb ik de leukste Kerst spelletjes op een rij gezet. Van sneeuwballengevecht tot rendier dobbelen en kerstboom versieren; met deze Kerst spelletjes zal geen kind zich tijdens de feestdagen vervelen. Zelfs niet tijdens een langdurig kerstdiner!

8 Kerst spelletjes

Kerstboom versieren

Kerst spelletjes - de kerstboom versieren

Wie heeft als eerste alle kerstboom versiering in de kerstboom? Je gooit net zo lang met de dobbelsteen totdat je alle kerstballen bij elkaar verzameld hebt. Gooi je een getal dubbel? Helaas, dan is de volgende aan de beurt. Je kunt het spelletje hier gratis downloaden.

‘Lees ook: Vrolijke kerstrecepten voor kinderen.’

Eet de kerstman niet op!

Kerst spelletjes - eet de kerstman op

Kerst spelletjes waarbij je kunt snoepen, zijn natuurlijk altijd populair bij kinderen. Hoeveel snoepjes je mag eten, is afhankelijk van hoe goed je bent in het spelletje. Je legt op iedere kerstman een klein snoepje. Eén van de kinderen gaat naar de gang en samen met de anderen wijs je één kerstman aan. Dit is de kerstman die niet opgegeten mag worden. Het kind op de gang mag terugkomen en één voor één de snoepjes opeten. Wanneer hij of zij het snoepje pakt van de kerstman die jullie afgesproken hadden, dan is het spel afgelopen. Hoeveel snoepjes kun jij eten voordat je af bent? De kerstmannetjes printable download je hier.

Kerst memorie

Kerst spelletjes - kerst memorie

Memorie, wie kent ’t nie! Ik heb er voor jullie één speciaal in kerstthema. Print het kerst spelletje uit, plak de A4’tjes op een gekleurd vel papier en knip de memorieplaatjes uit. Nu kan het spel gespeeld worden. Hier downloaden.

‘Lees ook: 18x knutselen voor Kerst – de leukste Kerst knutselideeën voor kids.’

Kerst puzzel

Kerst spelletjes - kerst puzzel

Met deze leuke mix & match puzzel kunnen de kinderen de figuren maken zoals ze horen. Maar er kunnen ook nieuwe fantasierijke creaties gemaakt worden. Zoals een sneeuwpop met een rendierlijf en kerstelf benen of een kerstman met een ginger bread buik. Een simpel spelletje waarmee vooral de jonkies lekker zoet kunnen zijn. Hier kun je de puzzel downloaden.

Kleur de kerstboom

Kerst spelletjes - kerstboom kleuren

Voor de kleine creatievelingen zijn er ook leuke Kerst spelletjes, zoals ‘Kleur je kerstboom’. Als je het spel ‘Kleurentorentjes’ thuis hebt, kun je het spelen met een gekleurde dobbelsteen. Zo niet, dan pak je een gewone dobbelsteen. Gooi je blauw of vier, dan kleur je één van de kerstballen met nummer 4 blauw. Bij het gooien van nummer 6 of de kleur wit mag er niks ingekleurd worden en gaat de beurt door naar de volgende. Wie zijn kerstboom als eerste helemaal ingekleurd heeft, heeft het spel gewonnen. Hier downloaden.

‘Lees ook: Leuk! Een draaiende kerstboom knutselen van een kartonnen bordje.’

Rendier dobbelen

Kerst spelletjes - rendier dobbelen

Wie maakt de rendier compleet? Gooi om de beurt met de dobbelsteen en verzamel zo Rudolph bij elkaar. Wie als eerste zijn rendier puzzel compleet heeft, wint het spel. Je kunt de printable hier downloaden.

Sneeuwballen gooien


Helaas gebeurt het niet vaak dat we een witte Kerst hebben, maar met dit Kerst spelletje lukt het toch nog om sneeuwballen te gooien. Je hebt alleen een paar lege plastic bekertjes, permanente markers en wat witte sokken nodig. Maak van de bekers sneeuwpoppetjes en rol de sokken strak op tot sneeuwballen. En daarna mag het sneeuwballen gevecht losbarsten. Wie gooit de meeste sneeuwpoppen om?

‘Lees ook: Knutselen voor Kerst: kerstboomhangers van ijsstokjes.’

Teken een kerstboom op je hoofd

Kerst spelletjes - op je kop tekenen

Tot slot nog een super grappig Kerst spelletje voor de wat grotere kinderen. En vaders en moeders moeten hier vooral ook aan mee doen. Geef iedereen een stift en een papieren bordje en laat ze die boven hun hoofd houden. Nu geef je alle spelers de volgende instructies:

 1. Teken de grond door een rechte lijn van de ene naar de andere kant van je bordje te trekken.
 2. Daarop mag je een kerstboom tekenen.
 3. Teken een piek op de boom.
 4. Versier de kerstboom met kerstballen.
 5. Teken een cadeautje onder de kerstboom.

Punten telling:

Nu mag iedereen naar zijn blind gemaakte tekening kijken en gaan we punten verdelen.

 1. Staat de kerstboom op de grond? Dan krijg je 2 punten. Staat de kerstboom boven de grond, maar raakt hij de grond niet, dan krijg je 1 punt.
 2. Je krijgt 2 punten als je piek op de top van de kerstboom staat. Als je piek boven je kerstboom staat, maar hem niet raakt, krijg je 1 punt.
 3. Voor iedere kerstbal die in je kerstboom getekend is, krijg je 1 punt.
 4. Staat het cadeautje onder de kerstboom? Dan krijg je 1 punt. Staat het cadeautje onder de boom en op de grond, dan krijg je 2 punten.

Wie heeft de meeste punten bij elkaar getekend? Die heeft gewonnen!

‘Lees ook: DIY: Kerstster van papier.’

Nog meer Kerst spelletjes?

Wat doen jullie tijdens de feestdagen? Genieten jullie gewoon lekker van het samenzijn of komt er ook een spelletje op tafel? Mocht je nog leuke andere Kerst spelletjes weten, dan hoor ik het graag hieronder in de reacties.

En ben je benieuwd naar nog meer ideeën voor leuke dingen om te doen met je kinderen? Kijk dan eens bij onze DIY’s waar je heel veel knutselinspiratie vindt. En abonneer je op ons YouTube kanaal, want daar komt iedere week een nieuwe video online met een knutselidee of andere leuke activiteit voor kids.

Hele fijne feestdagen!

Review: Garmin vívofit jr. 2 - activity tracker voor kinderen
Leuk! Een draaiende kerstboom knutselen van een papieren bordje

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply Judith 23 december 2017 at 1:00 am

  Ik heb de spelletjes al geprint! Wij kunnen weer vooruit de komende dagen. Dank je wel. Ik word helemaal enthousiast van je schrijven!

 • Laat een reactie achter