De leukste Kerst spelletjes & activiteiten voor kinderen

18 december 2020
Kerst spelletjes | De leukste kerstspelletjes & activiteiten voor kinderen.

Ieder jaar met Kerst trekken we de sjoelbak weer van de zolder, ontdoen hem van het laagje stof en zetten hem in de was. Klaar voor de grote Kerst competitie met tout la familia! Wij zijn thuis dol op spelletjes en Kerst is de periode bij uitstek om dat te doen. Speciaal voor de kinderen heb ik de leukste Kerst spelletjes op een rij gezet. Van sneeuwballengevecht tot rendier dobbelen en kerstboom versieren; met deze kerstspelletjes & activiteiten zal geen kind zich in de kerstvakantie of tijdens de feestdagen vervelen. Zelfs niet tijdens een langdurig kerstdiner!

Meer dan 20 leuke Kerst spelletjes & activiteiten

Kerstboom versiering dobbelen

Kerst spelletjes - de kerstboom versieren

Wie heeft als eerste alle kerstboom versiering in de kerstboom? Je gooit net zo lang met de dobbelsteen totdat je alle kerstballen bij elkaar verzameld hebt. Gooi je een getal dubbel? Helaas, dan is de volgende aan de beurt. Je kunt dit leuke kerstspelletje hier gratis downloaden.

‘Lees ook: Vrolijke kerstrecepten voor kinderen.’

Kerstboom knutselen van papier

De Kerst periode is niet alleen dé spelletjes periode bij uitstek, maar ook de periode van het knutselen. Want met dit thema kun je zo ontzettend veel leuke dingen maken. Zoals bijvoorbeeld de leuke kerstboom kerstkaart in de video hierboven. Maar kijk voor meer leuke knutselideeën zeker ook even naar ons blog met 45+ kerstknutsels voor kids.

Kerst doolhof

Dit is een leuk behendigheid kerstspelletje! Hang een wir war aan kerstslingers onder de eettafel of span ze onder een hoogslaper of tussen een rijtje stoelen. Om het extra moeilijk te maken, hang je aan de slingers ook nog een paar plastic kerstballen. (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) En dan moeten de kinderen proberen om van de ene naar de andere kant te komen, zonder de kerstversiering aan te raken of te laten vallen.

Rendiertje prik

Kerst spelletjes | De leukste kerstspelletjes & activiteiten voor kinderen.

Rendiertje Prik is de kerstspelletjes variant van het oud-Hollandse spel Ezeltje Prik. Je knipt een rendier uit een oude kartonnen doos en die hang je op een deur. Uit rood papier knip je een paar ronde neuzen met een punaise erdoor, waarop je eventueel de naam van de kinderen kunt schrijven. Dan mogen de kids om de beurt een neus in de kop prikken met een blinddoek voor. Ik gebruikte een kerstbril en vulde de glazen met karton. Degene die de neus blind op de juiste plek weet te prikken, wint het spel.

‘Lees ook: Kerstkaart knutselen | 14 Leuke ideeën om zelf kerstkaarten te maken.’

Kerstkransjes happen

Koekhappen is ook zo’n bekend oud-Hollands spel dat je heel simpel kunt omtoveren in een leuk Kerst spelletje. In plaats van ontbijtkoek rijg je dan kerstkransjes aan een touwtje. En de kinderen moeten ze met een blinddoek voor en de handen op hun rug proberen op te eten. Wie dat het eerste of snelste lukt, is de winnaar.

Levende kerstboom versieren

Kerst spelletjes | De leukste kerstspelletjes & activiteiten voor kinderen.

Van alle Kerst spelletjes moeten de kids om deze vast het meeste lachen. Je maakt groepjes van twee en geeft ieder duo een groene slinger van crêpe papier (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl) en wat andere kerstversiering zoals slingers, lichtjes en eventueel onbreekbare kerstballen. (ook te koop bij Speelgoedpostorder.nl) Nu moet de één proberen om de ander zo snel mogelijk in een kerstboom te veranderen door de complete groene slinger om hem of haar heen leeg te draaien en de levende kerstboom verder te versieren. Wie zijn slingers en versiering het eerste in de levende kerstboom heeft, heeft gewonnen.

Kerst cadeautjes stapel spelletje

Voor dit kerstspelletje heb je een stapel fop kerstcadeautjes nodig in verschillende maten. De kinderen moeten er daarna proberen om een zo hoog mogelijke stapel van te maken, zonder dat hij omvalt. Degene met de hoogste stapel en de meeste cadeaus wint het spel.

‘Lees ook: Kerstster knutselen | 10 Leuke manier om een ster te maken met kids.’

Kerstkoekjes maken

De leukste Kerst spelletjes voor kinderen

Iets lekkers maken of bakken vinden kinderen ook altijd heel erg leuke Kerst spelletjes & activiteiten. Deze kerstmannetjes zijn bijvoorbeeld super geschikt om te maken, er komt zelf geen oven aan te pas. De basis voor de koekjes zijn mini stroopwafels die je aan de ene kant in wit glazuur doopt en aan de andere kant in rood glazuur. In het rode glazuur plak je een mini marshmallow en in het witte glazuur een rode M&M. Dan plak je ook nog twee eetbare ogen op de koekjes en laat je het glazuur hard worden. Super leuk én lekker. En kijk ook nog even hier voor nog veel meer leuke kersthapjes ideeën.

Sneeuw maken

Helaas komt sneeuw in Nederland niet zo vaak voor. Maar wil je toch een witte Kerst, dan kun je die ook zelf maken. En dat heeft nog voordelen ook. Want met deze sneeuw kun je ook binnen spelen, het smelt niet en als je er creaties mee maakt die je graag wilt bewaren, dan kan dat ook. Hier laat ik zien hoe je zelf sneeuw kunt maken.

Eet de echte kerstman niet op!

Kerst spelletjes - eet de kerstman op

Kerst spelletjes waarbij je kunt snoepen zijn natuurlijk altijd populair bij kinderen. Hoeveel snoepjes je mag eten, is afhankelijk van hoe goed je bent in het kerstspelletje. Je legt op iedere ‘hulp kerstman’ een klein snoepje. Eén van de kinderen gaat naar de gang en samen met de anderen wijs je één kerstman aan. Dit is de échte kerstman die niet opgegeten mag worden. Het kind op de gang mag terugkomen en één voor één de snoepjes opeten. Wanneer hij of zij het snoepje pakt van de echte kerstman, dan is het spel afgelopen. Hoeveel snoepjes kun jij eten voordat je af bent? De kerstmannetjes printable download je hier.

‘Lees ook: Kerstboom knutselen | 20+ Leuke manieren om een kerstboom te maken met kinderen.’

Lichtjes route

In deze periode van het jaar zie je overal kerstlichtjes op straat en in de tuinen. Mensen versieren hun huizen en sommigen maken er zelfs een heus spektakel van. De bekendste plek waar dat gebeurt, is de lichtjesroute die door Landsmeer en Den Ilp gaat. Als je met de kinderen een magische avond wilt beleven, dan is het super leuk om daar eens rond te rijden met de auto. Maar woon je niet in de buurt, dan kun je als het donker wordt natuurlijk ook op ontdekkingstocht gaan in je eigen buurt met de auto of gewoon lopend. Een super leuke Kerst activiteit.

Kerst memorie

Kerst spelletjes - kerst memorie

Memorie, wie kent ‘t nie! Wij hebben er voor jullie één speciaal in kerstthema. Print het Kerst spelletje uit, plak de A4’tjes op een gekleurd vel papier en knip de memorieplaatjes uit. Nu kan het spel gespeeld worden. Hier kun je de printable downloaden.

Wat zit er in de Kerst sok spelletje

Ook leuk! Stop speelgoed of dingen die met Kerst te maken hebben in een kerstsok en laat de ander raden wat erin zit door te voelen. Denk bijvoorbeeld aan een snoepstok, hulst, kerstkransje, kerstbal, kerstbelletje een klein autootje, stuiterbal etc. Probeer het elkaar vooral lekker moeilijk te maken. Degene die de meeste antwoorden raadt, heeft dit kerstspelletje gewonnen. Als je geen kerstsok hebt, kun je die eventueel hier kopen.

Kerst puzzel

Kerst spelletjes - kerst puzzel

Met deze leuke mix & match puzzel kunnen de kinderen de figuren maken zoals ze horen. Maar er kunnen ook nieuwe fantasierijke creaties gemaakt worden. Zoals een sneeuwpop met een rendierlijf en kerstelf benen of een kerstman met een ginger bread buik. Een simpel kerstspelletje waarmee vooral peuters en kleuters lekker zoet kunnen zijn. Hier kun je de puzzel downloaden.

‘Lees ook: De leukste kinder kerstballen & kersthangers voor in de kerstboom.’

Sneeuwballen blazen

Dit kerstspelletje is ook super leuk! Je laat twee kinderen aan een kant van een gladde tafel zitten. En dan moeten ze proberen om een sneeuwbal – daarvoor kun je een watje gebruiken – met een rietje naar de andere kant van de tafel te blazen. Wie de sneeuwbal het eerst over de rand bij de tegenstander krijgt, heeft gewonnen. 

Kleur de kerstboom

Kerst spelletjes - kerstboom kleuren

Voor de kleine creatievelingen zijn er ook leuke Kerst spelletjes, zoals ‘Kleur je kerstboom’. Als je het spel ‘Kleurentorentjes’ thuis hebt, kun je het spelen met een gekleurde dobbelsteen. Zo niet, dan pak je een gewone dobbelsteen. Gooi je blauw of vier, dan kleur je één van de kerstballen met nummer 4 blauw. Bij het gooien van nummer 6 of de kleur wit mag er niks ingekleurd worden en gaat de beurt door naar de volgende. Wie zijn kerstboom als eerste helemaal ingekleurd heeft, heeft het spel gewonnen. Hier downloaden.

Raad het kerstliedje

Kerstliedjes zingen mag niet ontbreken op een Kerstfeest. En je kunt er ook leuke Kerst spelletjes mee doen. Zoals stoelendans, stop dans, karaoke of raad het kerstliedje. Op dit YouTube kanaal vind je een playlist met alleen maar instrumentale Kerst nummers waarbij je mee kunt zingen of die je kunt raden. Wie het eerst weet om welk liedje het gaat, wint. En daarna allemaal uit volle borst meezingen natuurlijk hé!

Rendier dobbelen

Kerst spelletjes | De leukste kerstspelletjes & activiteiten voor kinderen.

Wie maakt de rendier compleet? Gooi om de beurt met de dobbelsteen en verzamel zo Rudolph bij elkaar. Wie als eerste zijn rendier puzzel compleet heeft, wint het spel. Je kunt de printable hier downloaden.

‘Lees ook: Kerstlichtje knutselen.’

Kerstbal race

Ken je het spelletje met dat ei op die lepel? Dat kun je natuurlijk ook heel goed met een (plastic!) kerstbal spelen! Verdeel de kinderen in twee groepen en laat ze – met de lepel in de hand of mond en daarop een kerstbal – een parcours lopen. Valt de kerstbal, dan moet het kind weer van voor af aan beginnen. Het team of kind dat als eerste klaar is, heeft gewonnen.

Sneeuwballen gooien


Helaas gebeurt het niet vaak dat we een witte Kerst hebben, maar met dit Kerst spelletje lukt het toch nog om sneeuwballen te gooien. Je hebt alleen een paar lege plastic bekertjes, permanente markers en wat witte sokken nodig. Maak van de bekers sneeuwpoppetjes en rol de sokken strak op tot sneeuwballen. En daarna mag het sneeuwballen gevecht losbarsten. Wie gooit de meeste sneeuwpoppen om?

Kerstballen hooghouden

Voor dit kerstspelletje blaas je rode en groene ballonnen op (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl). En je maakt rackets van kartonnen bordjes waaraan je een ijsstokje plakt. De kids krijgen ieder een ballon – hun kerstbal – en die moeten ze zo lang mogelijk in de lucht zien te houden met hun racket en zonder hun handen of voeten te gebruiken. Wie dat het langst vol houdt, heeft gewonnen.

Kerst kleurplaten

De leukste Kerst spelletjes & activiteiten voor kinderen!

Voor kinderen die van kleuren houden, is het erg leuk om een mooie Kerst tekening te maken. Op onze website hebben we hier meer dan 35 Kerst kleurplaten staan en die kun je gratis downloaden en uitprinten. Ook een leuke Kerst activiteit!

Teken een kerstboom op je hoofd

Kerst spelletjes | De leukste kerstspelletjes & activiteiten voor kinderen.

En tot slot nog een super grappig Kerst spelletje voor de wat grotere kinderen. En vaders en moeders moeten hier vooral ook aan mee doen! Geef iedereen een stift en een papieren bordje en laat ze die boven hun hoofd houden. Nu geef je alle spelers de volgende instructies:

 1. Teken de grond door een rechte lijn van de ene naar de andere kant van je bordje te trekken.
 2. Daarop mag je een kerstboom tekenen.
 3. Teken een piek op de boom.
 4. Versier de kerstboom met kerstballen.
 5. Teken een cadeautje onder de kerstboom.
‘Lees ook: Knutselen voor Kerst: kerstboomhangers van ijsstokjes.’
Punten telling:

Nu mag iedereen naar zijn blind gemaakte tekening kijken en ga je de punten verdelen.

 1. Staat de kerstboom op de grond? Dan krijg je 2 punten. Staat de kerstboom boven de grond, maar raakt hij de grond niet, dan krijg je 1 punt.
 2. Je krijgt 2 punten als je piek op de top van de kerstboom staat. Als je piek boven je kerstboom staat, maar hem niet raakt, krijg je 1 punt.
 3. Voor iedere kerstbal die in je kerstboom getekend is, krijg je 1 punt.
 4. Staat het cadeautje onder de kerstboom? Dan krijg je 1 punt. Staat het cadeautje onder de boom en op de grond, dan krijg je 2 punten.

Wie heeft de meeste punten bij elkaar getekend? Die heeft gewonnen!

Nog meer Kerst spelletjes?

Wat doen jullie tijdens de feestdagen? Genieten jullie gewoon lekker van het samenzijn of komt er ook een kerstspelletje op tafel? Mocht je nog leuke andere Kerst spelletjes weten, dan hoor ik het graag hieronder in de reacties.

En ben je benieuwd naar nog meer leuke ideeën om te doen met je kinderen? Kijk dan ook eens bij onze knutseltips waar je heel veel knutselinspiratie vindt. En abonneer je op ons YouTube kanaal, want daar komt iedere week een nieuwe video online met een knutselidee of andere leuke activiteit voor kids.

Hele fijne feestdagen!
Kerst spelletjes | De leukste kerstspelletjes & activiteiten voor kinderen.
Kerst cakejes | Het recept voor lekkere én leuke Kerstboom cupcakes
Kerstkoekjes maken | Recept voor vanille kerstkoekjes mét verrassing

Dit vind je misschien ook leuk

1 Reactie

 • Reply Judith 23 december 2017 at 1:00 am

  Ik heb de spelletjes al geprint! Wij kunnen weer vooruit de komende dagen. Dank je wel. Ik word helemaal enthousiast van je schrijven!

 • Laat een reactie achter