Kerstballen maken | 14 Leuke ideeën voor het knutselen van kerstballen met kids!

16 december 2023
Kerstballen maken - Een heleboel leuke ideeën voor het knutselen van kerstballen met kids!

Eén van de leukste activiteiten in de kerstperiode is het versieren van de kerstboom. En wil je de boom dit jaar extra bijzonder maken? Hang hem dan vol met zelfgemaakte kerstballen! Het maken van kerstballen is niet alleen ontzettend leuk om te doen, maar ook een fijne manier om quality time met je kinderen door te brengen. Gezellig samen aan tafel met de knutselspullen en wat lekkers te eten en drinken erbij. Om je alvast op wat ideeën te brengen, hebben wij een heleboel leuke voorbeelden op een rij gezet. Van glitter kerstballen tot kerstballen van aluminiumfolie, 3D kerstballen van papier, unicorn & dino ballen, kauwgomballen automaat kerstballen, kerstballen van zoutdeeg en nog veel meer moois om te maken.

Glitter disco kerstbal knutselen van piepschuim

Kerstballen maken - Een heleboel leuke ideeën voor het knutselen van kerstballen met kids!

Dit is toch net een roze discobal? De basis van deze kerstbal is een piepschuim balletje (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl). En die beplak je helemaal met kleine vierkantjes vliegerpapier (te koop bij Pipoos.com). Wij gebruikten roze en rood, maar je kunt natuurlijk zelf je favoriete kleur kiezen. Als het vliegerpapier erop zit, smeer je er nog een dun laagje kinderlijm overheen en strooi je er glitters op. Je kunt je vast voorstellen dat deze kerstbal letterlijk schittert in de kerstboom!

>> Lees ook: De leukste kerstdecoratie ideeën om zelf te maken.

Kerstballen maken van aluminiumfolie

Kerstballen maken - Een heleboel leuke ideeën voor het knutselen van kerstballen met kids!

Wij vinden van die tinnen kersthangers met een print erin gestanst altijd erg mooi. En met aluminiumfolie kun je de kerstballen aardig goed namaken. Eerst knip je een kerstbal uit karton om de ballen extra stevig te maken. En daarna omwikkel je die met aluminiumfolie; de glanzende kant buiten. De folie kun je versieren met acrylstiften (o.a. te koop bij Bol.com of Amazon.nl) of verf. Dan laat je de kerstballen drogen, maak je er een gaatje in met een perforator en rijg je daar een touwtje doorheen. Het eindresultaat is heel mooi, zeker als de lichtjes van de boom reflecteren in de folie!

Kauwgomballen automaat kerstballen maken

Deze kauwgomballen automaat kersthanger is toch dé eyecatcher in de kerstboom? Je maakt hem van een leeg wc rolletje en transparante en vulbare kerstbal (te koop bij Speelgoedpostorder.nl). Hoe je dat doet, kun je stap voor stap zien in de video hierboven!

Kerstman en rendier kerstbal knutselen van papier

Kerstballen maken - Een heleboel leuke ideeën voor het knutselen van kerstballen met kids!

Deze rendier en kerstman kerstbal van papier zijn ook leuk om te knutselen voor in de kerstboom. Je maakt ze door een rood en bruin A4tje zigzag op te vouwen. Die vouw je dubbel en knip je door op de vouwlijn. Dan vouw je de zigzag opgevouwen blaadjes nog een keer dubbel en plak je de zijkanten aan elkaar vast zodat er een rond rozet ontstaat. Daarop plak je een rond papiertje waarvan je een rendier of kerstman gezicht maakt. Maak tot slot een touwtje aan de kerstbal, zodat je hem in de boom kunt hangen.

Smiley kerstbal maken van piepschuim

Kerstballen maken - Een heleboel leuke ideeën voor het knutselen van kerstballen met kids!

Een kerstbal met een blij gezicht! Deze smiley heeft een leuk kerstsausje gekregen; namelijk een rendier gewei op het hoofd. Je maakt deze kerstbal van piepschuim. Eerst verf je een piepschuim bal geel (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl). Daarna plak je er met papier een gezichtje op. Je kunt natuurlijk zelf voor je favoriete emoticon kiezen. Tot slot kun je nog een kerstmuts of gewei van papier op het hoofd van de smiley plakken, zodat hij op en top Kerst is. Dan rijg je er een touwtje doorheen met een naald en hang je de kerstbal in de boom.

Kerstballen maken met waterverf en glitters

Kerstballen maken - Een heleboel leuke ideeën voor het knutselen van kerstballen met kids!

Heb je dit al eens uitgeprobeerd? Wanneer je zout in waterverf strooit, ontstaan er belletjes. En dat geeft een super leuk effect. Zo hebben wij ook deze kerstbal gemaakt. Eerst knip je een rondje uit stevig wit papier (je kunt bijvoorbeeld ook een wegwerp gebaksbordje gebruiken). Dan verf je hem met waterverf. (o.a. te koop bij de HEMA) Gebruik daarbij flink wat water, zodat de verf niet al droog is als je het zout er daarna instrooit. Het gaat gelijk borrelen. Laat de verf drogen. En daarna kun je er een hangertje aan vastmaken van een stukje touw en papier. Voor een extra wow-effect kun je de rand eventueel ook nog met gouden glitters versieren.

>> Lees ook: De leukste Kerst raamtekeningen vind je hier – Gratis downloaden & uitprinten!

Kerstbal knutselen van pompons

Kerstballen maken - Een heleboel leuke ideeën voor het knutselen van kerstballen met kids!

Deze kerstbal heeft ook een basis van piepschuim (o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl). Daar rijg je met een naald een touwtje door. En vervolgens beplak je hem helemaal met pompons. (ook te koop bij Speelgoedpostorder.nl) Moet je eens zien hoe vrolijk het eindresultaat is met al die verschillende kleuren!

3D Kerstballen maken van papier

Heb jij nog een leeg takje over? Maak dan deze mooie 3D kerstballen van papier. In de video hierboven kun je stap voor stap zien hoe je dat doet.

Rendier kerstbal knutselen van karton

Kerstballen maken - Een heleboel leuke ideeën voor het knutselen van kerstballen met kids!

Deze Rudolph the rednose reindeer kerstbal is super makkelijk om te knutselen! Eerst knip je een rondje uit karton. Daarna maak je een gewei met (glitter) papier. En tot slot teken je het gezicht en plak je een rode pompon als neus op je kerstbal. Eventueel kun je de rand nog goud verven voor een extra kerstig idee. Touwtje er doorheen en klaar ben je.

Kerstballen maken van scratch papier

Kerstballen maken - Een heleboel leuke ideeën voor het knutselen van kerstballen met kids!

Met scratch papier of krasfolie kun je ook unieke kerstballen knutselen. Eerst knip je een rondje uit karton. Daarna knip je een even groot rondje uit scratch papier memoblaadjes (o.a. te koop bij de Intertoys.nl). In het scratch papier maak je vervolgens een mooi patroon. En dan plak je het velletje op het karton. Daarna maak je er met papier en touw of lint nog een hangertje aan en is je kerstbal klaar. Ook leuk om aan iemand als kerstkaart te geven met een lieve boodschap achterop!

3D kerstbal van papier

Kerstballen maken - Een heleboel leuke ideeën voor het knutselen van kerstballen met kids!

Ook deze kerstbal van papier is helemaal 3D, maar net wat makkelijker te maken dan degene hierboven met strookjes. Om hem te maken knip je 8 tot 16 even grote rondjes uit gekleurd papier of papier met een printje of glittertje (bij de HEMA hebben ze veel keuze). Dan vouw je de rondjes dubbel en plak je ze met de zijkanten op elkaar vast. Als je bijna helemaal rond bent, plak je een touwtje of lintje in het midden van de kerstbal en lijm je tot slot ook de laatste twee rondjes op elkaar vast.

>> Lees ook: Meer dan 25 leuke ideeën voor zelfgemaakte kerstkaarten.

Kerstballen maken van zelf drogende klei of zoutdeeg

Kerstdecoratie - 15 Super leuke ideeën om zelf te maken

Met zelf drogende klei of zoutdeeg en strijkkralen kun je ook hele leuke kerstballen maken. Je steekt ze uit met een koekvormpje of drinkbeker, dan versier je ze met strijkkralen en droog je ze in de oven. Rijg een lintje door het gaatje en hang je kerstknutsels in de kerstboom. Dat staat super leuk!

Een 3D eenhoorn, dino of flamingo kerstbal maken van papier

Voor eenhoorn, dino of flamingo lovers zijn deze 3D kerstballen van papier heel erg leuk om te maken. Om je daarbij te helpen, kun je gebruik maken van deze gratis printable. En check de video hierboven voor een stap voor stap uitleg over hoe je zo’n leuke kersthanger maakt.

Kerstballen knutselen van karton en wol

15x voor Kerst knutselen voor kerst: een kerstbal maken

En de laatste kerstballen in dit rijtje zijn deze balletjes van karton en wol. Je knipt een rondje uit karton. Daarna knip je hem rondom in. En dan omwikkel je hem met gekleurde wol; van de ene gleuf naar het gleufje aan de overkant en dan weer naar het gleufje aan de andere kant. En zo ga je rondom. Je kunt dit doen met zoveel kleuren wol als je zelf mooi vindt. Tot slot maak je nog even een touwtje aan je kerstbal en hang je hem in de boom.

We hopen dat al deze zelfgemaakte kerstballen je inspireren om ook lekker creatief aan de slag te gaan met de kinderen. En als jullie één van deze kerstballen maken, dan vinden wij het natuurlijk super leuk om het eindresultaat te zien. Dat kun je als je het leuk vindt met ons delen door er bijvoorbeeld een foto van te posten op Facebook en/of Instagram waarin je Lady Lemonade tagt. Maar je mag ons natuurlijk ook altijd een privé berichtje sturen!

Nog meer leuke inspiratie voor Kerst!

Behalve deze kerstballen vind je op onze website nog veel meer leuke ideeën om te maken voor Kerst. Wat dacht je bijvoorbeeld van al deze kerstknutsels? En voor kinderen die van kleuren houden, kun je hier bijvoorbeeld allemaal leuke Kerst kleurplaten downloaden. (gratis!) Ook hebben we super veel leuke kerstspelletjes voor kinderen op onze website. En als je nog inspiratie zoekt voor kidsproof kersthapjes – bijvoorbeeld voor het kerstdiner op school – dan moet je zeker hier nog even kijken.

De komende periode zullen we zeker nog meer leuke kerstinspiratie delen. Wil je daar niets van missen? Abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal.

Een kerstlichtje knutselen van een glazen potje
Kersthapjes school | 45+ Leuke hapjes voor het kerstontbijt, kerstdiner of de kerstlunch

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter