Super leuk! Je eigen kerstboom decoratie punniken

23 december 2020
Super leuk! Je eigen kerstboom decoratie punniken

Oh dennenboom, oh dennenboom… Je eigen kerstboom decoratie maken, is niet alleen heel leuk om te doen. Het levert ook nog eens een prachtige hanger en een unieke kerstboom op. Deze gepunnikte kerstboom is gemaakt door Nicole, van Studio Nicnol. Zij is een absolute punnik koningin en maakt echt geweldige interieur accessoires van draad. Van prachtige kransen tot bloemen en namen voor aan de muur. En speciaal voor ons legt ze uit hoe je zelf thuis ook zo’n punnik kerstboom kunt maken. Super leuk om te doen!

Wat heb je nodig?

Super leuk! Je eigen kerstboom decoratie punniken
 • Wol of katoen, o.a. te koop bij Pipoos
 • Punnik klos, o.a. te koop bij Speelgoedpostorder.nl. Maar je kunt hem ook zelf maken van een wc rol en ijsstokjes, hier zie je hoe.
 • Haaknaald, die zit vaak al bij een punnikklos, anders kun je hem ook los kopen bij bijvoorbeeld HEMA.
 • IJzerdraad van 1.2 mm
 • Kniptang
 • Schaar
 • Stopnaald, o.a. te koop bij Pipoos
‘Lees ook: Geweldige (gratis!) Kerst printables & knutsels voor in de kerstvakantie.’

De kerstboom decoratie maken

#1 Punnik een lange draad

Voor het maken van de kerstboom heb je in totaal 50 cm punnikdraad nodig. Als je nog niet weet hoe je moet punniken, kun je de video hieronder kijken, waarin ik stap voor stap laat zien hoe je dat kunt doen.

#2 Rijg het ijzerdraad door de punnikdraad

Om de kerstboom in de juiste vorm te kunnen buigen, rijg je ijzerdraad door de punnikdraad. Doe dit voorzichtig, anders komt je ijzerdraad er aan de zijkanten uit en dat is zonde.

Super leuk! Je eigen kerstboom decoratie punniken

#3 Buig je kerstboom decoratie in vorm

Als het ijzerdraad erin zit, buig je het uiteinde van je punnikdraad zo klein mogelijk om. En daarna ga je trapsgewijs verder, dus steeds breder zodat er een kerstboom ontstaat. Zorg bij de bochten voor voldoende punnikdraad en dat er geen spanning op het draad komt te staan, want dan komt het ijzerdraad er in de bochten uit.

Super leuk! Je eigen kerstboom decoratie punniken

#4 Knip de steel af

Als je de kerstboom in vorm gevouwen hebt, knip je het overtollige ijzerdraad af met je tang. Trek de punnikdraad dan uit totdat je de gewenste lengte hebt voor de steel en laat de draad zitten voor het afwerken.

‘Lees ook: 50+ Super leuke kerstknutsels voor kids.’
Super leuk! Je eigen kerstboom decoratie punniken

#5 Punnikdraad afstoppen

Om de kerstboom decoratie af te werken, moet je de punnikdraad afstoppen. Rijg de draad die je uitgetrokken hebt door een stopnaald en haal die dan door alle oogjes in de punnikdraad heen. Dan trek je hem aan en steek je naald met de draad terug in de punnikdraad en laat hem er verderop uitkomen. Knip het restdraad af en knip ook het ijzerdraad dat uitsteekt af.

Super leuk! Je eigen kerstboom decoratie punniken

#6 Maak een touwtje aan de kerstboom decoratie

Tot slot steek je een stukje touw in een lus door de naald en die rijg je aan de bovenkant door de kerstboom, dan haal je de naald door de lus heen en maak je de uiteindes van het draadje vast met een knoopje, zodat je de hanger kunt ophangen in de kerstboom.

Super leuk! Je eigen kerstboom decoratie punniken

Of als je de smaak te pakken hebt, punnik je meer kerstbomen en rijg je ze aan elkaar zodat je een mooie verticale kerstslinger maakt.

Super leuk! Je eigen kerstboom decoratie punniken

Super leuk om te maken en in je eigen boom of interieur te hangen, maar ook heel leuk om cadeau te doen. Of om een cadeautje mee te versieren. Als je ook zo’n mooie kerstboom hanger gaat punniken, dan vindt Nicole het super leuk als je het eindresultaat met haar deelt door een foto te posten op Instagram of stories met #studionicnoltutorial.

‘Lees ook: Vrolijke kerstrecepten voor kids – Voorgerechten, hoofdgerechten en lekkere toetjes.’
Super leuk! Je eigen kerstboom decoratie punniken

Nog meer Kerst inspiratie

Wil je graag nog meer knutselideeën zien waarmee je het huis in kerstsfeer kunt brengen? Check dan zeker ook even deze kerstdecoratie ideeën om zelf te maken,  deze 50+ Kerst knutsels of deze 15 super leuke zelf gemaakte kerstboom hangers. En voor inspiratie voor het kerstdiner kun je ook heel goed op ons blog terecht. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze 45+ kidsproof kersthapjes.

De komende tijd verschijnen er op ons YouTube kanaal ook nog meer leuke kerstknutsels. Wil je die niet missen? Abonneer je dan hier (gratis) op ons YouTube kanaal!

Super leuk! Je eigen kerstboom decoratie punniken
Breekbrood maken | Het recept voor een heerlijk Kerst breekbrood
Geweldige (gratis!) Kerst printables & knutsels voor in de kerstvakantie

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

 • Reply Nicole 24 december 2020 at 10:11 am

  Wat ontzettend leuk gedaan weer! Dank jullie wel 🙂 Voor jullie hele fijne dagen toegewenst. Liefs Nicole

 • Reply Monique 15 november 2022 at 5:34 pm

  Wat een leuk idee! Heb je misschien een tip om handig het ijzerdraad erin te krijgen?

 • Laat een reactie achter