Het is weer dé tijd van het jaar! En dat betekent dat je de kerstboom kunt gaan versieren. Iets waar veel mensen naar uit kijken, want al die lichtjes en kerstversiering voegen zo’n gezellige sfeer aan je huis toe. Maar lees voordat je met de kerstballen, lichtsnoeren en slingers gaat slepen eerst nog even deze tips. Want daarmee voorkom je vervelende ongelukken tijdens de feestdagen en versier je de kerstboom veilig.
Tips voor het veilig versieren van de kerstboom
1. Welke kerstboom is het meest veilig?
Het veilig versieren van de kerstboom begint al tijdens de voorbereiding. Want met je keuze voor een kerstboom kun je het verschil al maken. Zo is een kunstkerstboom bijvoorbeeld minder brandbaar dan een echte boom, omdat ze gemaakt zijn van brandvertragende stoffen. Maar kies je toch liever voor een echte boom? Let er dan bij de aanschaf op of het echt een verse boom is. Dat kun je controleren door met je gesloten hand langs een tak te gaan. Vallen er veel naalden uit, kies dan beter voor een andere. Of nog beter; koop een kerstboom met kluit. Die bevat de meeste boomsappen en is dus minder vatbaar voor brand.
Bereid je voor op ongelukken
December is niet alleen de gezelligste maand van het jaar. Maar ook de maand waarin het risico op brand in huis het grootste is. Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders in alle huizen verplicht. Dus hangt nog niet op elke verdieping van je huis een rookmelder? Installeer die dan nu! Een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht, maar eigenlijk ook een must. Die dekt je inboedel voor schade, verlies en diefstal. En dus ook bijvoorbeeld bij brand die ontstaat door een kaars of kortsluiting in de kerstboom.
2. De kerstboom veilig neerzetten
Als de kerstboom eenmaal gekocht is, kun je hem een mooie plek in huis geven. Het beste zet je hem op een koele en rustige plaats. Uit de buurt van de verwarming, een open haard of lichtbronnen die warm worden. Want die zorgen ervoor dat de boom uitdroogt, wat hem gevoeliger maakt voor brand. En zet de kerstboom ook stevig neer, zodat hij niet omvalt wanneer er een kind aan de takken trekt, tegen aan duwt of er een huisdier in springt. Er zijn speciale stabiele houders te koop, waarin de kerstboom niet kan overhellen of omvallen. En vaak hebben ze ook een waterreservoir, waardoor de boom ook gelijk vochtig genoeg blijft. Houd tot slot vuur – zoals kaarsen, theelichtjes of wierook – op een veilige afstand. In ieder geval een halve meter.
‘Lees ook: De leukste Kerst raamtekeningen (mét sjablonen om gratis te downloaden!)‘
3. De kerstverlichting
Dan is het tijd om de lichtjes in de boom te hangen! De veiligste kerstboomverlichting heeft led-lampjes en een KEMA-keurmerk, want die geeft minder warmte af en verbruikt bovendien minder stroom. Check ook of de verlichting het nog doet en of de bedrading onbeschadigd is. En als je een verlengsnoer gebruikt om de lampjes aan te sluiten, leg die dan zo neer dat niemand erover kan struikelen. En sluit nooit een verlengsnoer aan op een ander verlengsnoer. Want dat veroorzaakt warmte en kan leiden tot kortsluiting of zelfs brand. En misschien overbodig om te zeggen, maar veel mensen vergeten het tóch wel eens; schakel de kerstboom verlichting altijd uit wanneer je weggaat of gaat slapen.
4. Veilige kerstversiering voor in de kerstboom
Na de lichtjes, kan de versiering in de takken. Let er bij het versieren van de kerstboom op dat de decoratie niet in aanraking komt met de verlichting. En hang de decoratie op met van die ijzeren haakjes want die branden niet door, waardoor de kerstboomhangers niet al brandend naar beneden valt. Spuit ook geen haarlak in de boom om hem te fixeren. Of andere brandbare producten zoals kunstsneeuw. En – logisch! – gebruik geen echte kaarsen in de kerstboom.
5. De verzorging van de kerstboom
Tot slot is ook de juiste verzorging van de boom belangrijk om hem veilig te houden. Een uitgedroogde kerstboom kan namelijk al vlam vatten door de warmte van brandende kerstverlichting. Ze bevatten veel hars wat erg brandgevaarlijk is. Dus houd je kerstboom goed nat gedurende de periode dat hij in huis staat, door hem iedere dag wat water te geven. Dit geldt zowel voor een kerstboom mét als zonder kluit. En maak in de onderkant van de stam van een kerstboom zonder kluit een kleine inkeping voordat je hem neerzet. Dit zorgt ervoor dat hij het water beter opneemt. En neem op tijd weer afscheid van de kerstboom. Hem langer dan drie weken neerzetten, is geen goed idee. Tegen die tijd is hij kurkdroog en erg brandgevoelig.
We wensen jullie een hele fijne én veilige Kerst!
Geen reacties